Nyheter

Inga aktuella nyheter

Reportage

Liljas Plast AB

Specialister på högtekniska komponenter

12 oktober 2017
Familjeföretaget Liljas Plast AB producerar högtekniska komponenter till industrin. Nybygget på Kävsjövägen i Hillerstorp imponerar.
Det handlar om formsprutning med precision. Företaget som förvärvades 1979 då Kjell Granstrand köpte ett litet formspruteri i Marås är fortfarande familjeägt. Verksamheten flyttades snart till Hillerstorp och när man på 90-talet fick en stor kund inom telekom skedde en explosionsartad utveckling.
- Det öppnade vägen för oss som företag att bli mer teknikinriktat, säger Frida Granstrand, delägare.

Förra året flyttade Liljas Plast in i nybyggda lokaler på Kävsjövägen i Hillerstorp. Arbetsmiljön är genomtänkt och anpassad - en modern formsprutningsanläggning.

Strategiska förvärv breddar utbudet

För att bli mindre konjunkturkänsliga gjordes strategiska förvärv av Bobe Plastindustri i Vansbro (2001) samt Polymega i Lagan (2008). På så vis breddade man portföljen med kunder inom andra branscher. 
- Redan 1987 startade vi dotterbolaget Polymed Hygienic för renrumsproduktion, och sedan 2005 har vi ett eget formspruteri i Kina, Liljas Plastic, där vi bearbetar kunder i Asien. Vi är en grupp av företag som kompletterar varandra och vi har god spridning på kunderna, berättar Emil Granstrand, delägare. 


Arbetsmiljön i den nya fabriken är ljus och fräsch.

Omfattande kapacitet i gruppen

Idag omsätter företagsgruppen Liljas Plast i Sverige cirka 225 miljoner SEK och har ett 120-tal anställda varav 40 på Liljas Plast i Hillerstorp. Bolaget är väl investerat och redo för tillväxt.
- I gruppen har vi totalt ett hundratal formsprutor med låskraft upp till 1 000 ton. Samtliga maskiner är utrustade med robot, säger Frida Granstrand.
Tillgängliga tekniker inom gruppen omfattar ingjutna detaljer, In mould labelling samt 2K. Man ser också en ökande efterfrågan på silikon- och gummiformsprutning.


Nyligen installerades ännu en formspruta i fabriken på Kävsjövägen Hillerstorp.

Materialkunskap och tekniskt kunnande

Alla säljare har hög teknisk kompetens och följer sina respektive projekt ända tills kunden är igång med serieproduktion.
- Det blir mer personligt på det viset. Vi har god kontakt med kunderna och vi gillar att jobba som det lilla företaget fastän vi inte är så små längre. Vi tror på framtiden! säger Emil och Frida Granstrand.

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Snabbfakta

Antal anställda:
25
Omsättning:
84077 tSEK
Organisationsnr:
556036-3714
Kommun:
Gnosjö
Juridisk form:
AKTIEBOLAG
Ekonomi:
allabolag.se

Sökord

  • formsprutning,
  • leveranssäkerhet,
  • plast,
  • högtemperatursplast,
  • teflon,
  • pfa
Bejö (mellan)Ji-Ma Produkter ABGaro, (jobbannons, mellan)Holmgrens PlastAffärsracet 2018 (mellan)Gårö plåtprodukterVärnamo Automatsvarvning AB Axjo