GnosjoRegion.se

Nyheter

Inga aktuella nyheter

Reportage

Miform Verktygs AB

Formverktyg och legotillverkning

4 september 2017
Tillsammans har de nära 100 års erfarenhet av verktygsmakeri. Miform AB levererar stabila lösningar inom tråd-, sänkgnist och höghastighetsbearbetning.
När Bengt Svensson tog över som ensamägare av Miform förra året hade han själv jobbat som verktygsmakare i företaget sedan 1981. Nästan lika många år på nacken har kollegan Mauritz Svensson, trådgnistare och programmerare.

Väl utbyggd maskinpark inom trådgnist

- Det har hänt en del i branschen under de här åren, konstaterar Mauritz.
Han gillar problemlösningen, att hålla maskinerna igång och se till att allt fungerar. På golvet finns trådgnistar som är mer än 30 år gamla och fortfarande i drift, tack vare Mauritz. Totalt har man 11 trådgnistmaskiner i produktion.
- Så det är en del att hålla efter. Vi är nog bland de underleverantörer som har flest trådgnistar igång, säger Mauritz.

Mauritz Svensson ser till att maskinerna aldrig stannar hos Miform AB. Här tillverkas formverktyg av hög kvalitet och legouppdrag till bland annat Sandvik.

Från verktygsdelar till produktionsdetaljer

Vid datorn sitter Åke Claesson, verktygsmakare som "bara" har jobbat på Miform i 18 år. CAM-beredning och maskinarbete med flerop och sänkgnist är hans specialitet. 
- Det blir allt ifrån verktygsdelar till rena produktionsdetaljer. Just idag jobbar jag med ingående delar till ett formverktyg, berättar Åke. 
Som verktygsmakare och CAM-beredare gäller det att vara öppen och flexibel, att anpassa sig efter ny teknik och kundens kravspecifikation. 
- Det måste flyta på, det får aldrig stanna. Allrahelst när du tillverkar löpande detaljer. Men fördelen vi har här på Miform är att organisationen är liten och beslutsvägarna snabba, säger Åke.

Åke Claesson har jobbat som verktygsmakare och CAM-beredare på Miform i 18 år.

Nya krafter kompletterar teamet

Yngst i gänget är Christoffer Hyltén som är inne på sitt tredje år på Miform. Han hade precis pluggat färdigt till CNC-operatör och bara varit ledig en vecka när han anställdes för att komplettera verktygsmakarteamet på Miform. 
- Jag byter fixturer och tillverkar bitar, löser problem om maskinerna stannar…det är ett roligt och utvecklande jobb, aldrig enformigt! Här händer saker hela tiden, konstaterar Christoffer. 

Christoffer Hyltén plockades direkt efter utbildningen till CNC-operatör för att komplettera verktygsmakarteamet på Miform. 

Miform har en väl utbyggd maskinpark inom trådgnistning och levererar fina detaljer, exempelvis här, körd med 0,05 ø tråd.

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Snabbfakta

Antal anställda:
5
Omsättning:
7775 tSEK
Organisationsnr:
556202-1716
Kommun:
Gnosjö
Juridisk form:
AKTIEBOLAG
Ekonomi:
allabolag.se

Sökord

  • formverktyg,
  • trådgnistning,
  • sänkgnistning,
  • verktygsdesign,
  • legotillverkning,
  • höghastighetsbearbetning
BraiformRobec (mellan) slipningForshedaverkenGårö plåtprodukterAxelent Engineering (stor)Holmgrens PlastJSS Verktyg AB (mellan)