Nyheter

Inga aktuella nyheter

Reportage

Östlings Verktygs AB

Provverktyget – en dold resurs

12 oktober 2017
Det är både billigt och smart. Genom att använda provverktyget till lågserieproduktion kan uppstarttiden fram till serieproduktion bli mer flexibel. 
Östlings har egen formsprutning i sin produktionsanläggning, dels för att kunna köra prover och testa verktyg men också för att kunna erbjuda lågserieproduktion av plastdetaljer.
- Genom att använda provverktyget till lågserieproduktion kan vi hjälpa kunden att kapa uppstarttiden fram till serieproduktion, säger vd Sven Sköld. 
Ofta behöver kunden ett mindre antal detaljer ganska omgående, exempelvis för marknadsföring och mässor.

Bistår med lågserieproduktion

Men att använda sig av provverktyget för små serier är också ett lyckat koncept när man behöver tid för att låta en produkt mogna på marknaden.
- Då kan vi bistå med lågserieproduktionen så att kunden kan takta upp gradvis innan vi tar fram produktionsverktyg för fullskalig produktion, säger Sven.
Och det handlar absolut inte om att konkurrera ut formsprutarna, förklarar Sven.
- Däremot vill vi avlasta plastproducenterna vars produktion inte är anpassad för de riktigt små volymerna.


Genom att använda provverktyget till lågserieproduktion kan Östlings hjälpa kunden att kapa uppstarttiden, säger Sven Sköld.

Investerat i alphalaser

Östlings är specialister på formverktyg. Den högteknologiska maskinparken har nyligen kompletterats med en 3D-printer för prototyptillverkning. Man har även investerat i en portabel alphalaser för verktygssvetsning.
- Tidigare köpte vi in tjänsten men nu har vi samlat allt i huset och blivit ännu bättre på att leverera snabbt och smidigt. Nu är vi en komplett verktygsmakare med alla tekniker i huset, säger Sven.

Med den nya alphalasern har Östlings samlat alla tekniker under samma tak som en komplett verktygsmakare.

Satsar på grön el

Han tror på småskaligheten, något som även synliggörs genom Östlings satsning på förnyelsebar energi. I somras installerade man solceller som kommer att täcka ca 10 procent av företagets energibehov.
- Som Gnosjöbo och småföretagare ser jag att den här småskaligheten löser många problem - när alla gör sin del. Det här är grön energi med 30 års livslängd, något som alla med ett stort, platt tak borde satsa på.


I somras installerades solceller i en anläggning på totalt 43 kW, en investering som Sven Sköld uppmuntrar fler företagare att göra.

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Snabbfakta

Antal anställda:
13
Omsättning:
16762 tSEK
Organisationsnr:
5568369028
Kommun:
Gnosjö
Juridisk form:
AKTIEBOLAG
Ekonomi:
allabolag.se

Sökord

  • Formsprutningsverktyg,
  • Formverktyg,
  • 2k-verktyg,
  • Verktygskonstruktion,
  • Mätning,
  • Trådgnistning
Gårö plåtprodukterGaro, (jobbannons, mellan)Ji-Ma Produkter ABAffärsracet 2018 (mellan)AxjoHolmgrens PlastBejö (mellan)Värnamo Automatsvarvning AB