En bil eller truck kan användas flitigt inom transportindustrin. Monstertrucken är en form av bil som används enbart i underhållande syfte. i
GnosjoRegion.se

Truckar

5 snabba tips om truckar

  1. Om man har en truck så bör man vända sig till en serviceverkstad som är expert på denna typ av fordon.
  2. En truck kan användas både för transporter och privat genom att man rumsterar om i inredningen.
  3. Effektiva entreprenadföretag kan ofta erbjuda egna lösningar med truckar som är specialutformade för olika arbeten.
  4. Här hittar du  företag som jobbar med Truckar » 
  5. Läs mer om Gnosjöregionens företag i vårt Magasin »

Idag så är samtliga industrier beroende av truckar och bilar. Med en truck så tar kan man ta hand om laster och transporter eller bara njuta av att ha en starkare bil i vardagen. Inget lager skulle kunna fungera på ett normalt sätt om det inte fanns gaffeltruckar och andra fordon som enkelt och smidigt kan manövrera mellan hyllor och pallar. Behovet av bilar och truckar varierar förstås beroende på företag och verksamhet, och i vissa lägen så kanske det räcker bra med att hyra fordonen för enstaka projekt.

Truckar

 

Truckar

Biltransporter

Biltransporter är vanliga. Tåget är det miljövänligaste alternativet för transporter men då man ska skicka något inom samma stad eller få fram sin last till tåget så krävs det både bilar och truckar för att göra jobbet. En truck kan möjligen utföra tyngre jobb om det finns lyftmaskiner för lastning och laddning. Biltransporter kan vara stora och små och därför så finns det en mängd olika modeller av pickuptruckar och andra modeller som är perfekt anpassade till den här typen av leveranser. När man ska ta hand om riktigt tunga och komplicerade arbeten så krävs det förstås lastbil där man även kan inkludera viktiga finesser som lastväxlare.

Truckar i Gnosjöregionen

 

Svenstigs Bil AB , Truckar
Svenstigs Bil AB

Värnamo

Svenstigs bedriver försäljning av Audi, Volkswagen och Skoda personbilar, Volkswagen Transportbilar samt Scania Lastbilar. Vi är även ackrediterad verkstad för dessa märken samt för Seat och Irizar.
Läs mer »

Reportage
Nysatsning hos anrik bilfirma

Läs mer »
 

Bilar

 

Köra truckar på allmän väg

Det händer förstås att man måste ge sig ut på allmän väg med en truck. Om man till exempel ska flytta på ett parti varor mellan ett lager och ett annat så kan detta kräva att man ger sig ut på vanlig bilväg med trucken. Det här får man göra men det är viktigt att inse att körning av truck på allmän väg kräver att man har ett vanligt körkort. Har man ett traktorkort så går det också bra. En annan sak som är ett måste för den som vill köra truckar på vanlig väg är att man har rätt erfarenhet för detta. Man måste alltså vara utbildad och ha kvalifikationer för att ge sig ut och köra med truck. Detta även då det kanske bara handlar om några hundra meter i ett industriområde.

Bilar och monstertruckar

Större bilar kan ibland kallas för truckar även om de i grund och botten är vanliga bilar som är lite större och som har en högre höjd. Har man den här typen av bil så ska man alltid se till att få service från rätt verkstad. Dessa bilar kräver nämligen speciell kunskap eftersom de är utformade på ett unikt sätt. Monstertruckar ser man sällan på allmän väg men dessa amerikanska sportbilar har även väckt intresse i Sverige. I USA så tävlar man med monstertruckar som kan ha hjul som är mer än 1,5 meter höga. Bilarna far fram i luften i flera meter innan de dunsar ner på racingbanan igen. Med den vanliga bilen så klarar man kanske lite djupare gupp men det blir aldrig tal om några verkliga monsterhopp.

Var kan man utbilda sig till truckförare?

Att utbilda sig till truckförare kan vara ett snabbt och enkelt alternativ att få behörighet till ett jobb som alltid är efterfrågat. Eftersom endast de med truckkort har behörighet att använda och manövrera en truck är det en eftersökt merit som du enkelt kan lägga till din meritförteckning.
Många företag med stora lager behöver alltid flera behöriga truckförare i sin arbetsstyrka men även mindre företag kan behöva flytta gods då och då och det kan, enligt lag, endast den som har ett truckkort göra. Därför är det många företag som är villiga att bekosta truckutbildning för sina anställda.

Var finns det en truckutbildning?
Du kan hitta kurser över hela landet, definitivt i alla större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö men även på andra orter kan du hitta stora och små kursföretag som erbjuder kurser både till privatpersoner och till företag. Enklaste sättet att hitta en kurs är att leta på nätet. Du kan använda olika sökord som truckförare, truckutbildning med mera.
Om du är osäker på vilken kurs som är bäst så kan du även vända dig till Arbetsförmedlingen och gå en kurs genom dem. Ibland är truckkort behörighet en del av andra kurser. Din handläggare kan hjälpa dig att hitta den kurs som passar dig bäst.

Vilka truckförarkurser finns det?
Eftersom det finns många olika sorters truckar, till exempel plocktruckar, motviktstruckar, smalgångstruckar med mera, så finns det även olika truckkort som ger olika behörighet. A-kortet är den mest grundläggande utbildningen för endast några få trucksorter, medan A+B-kortet ger dig en vidare kunskap och behörighet. Dessutom finns C-kort och D-kort för den som vill förkovra sig ännu mer och utöka sina meriter. För de flesta jobb räcker det dock om du har A+B-kortet.
Kurserna är oftast korta, endast några dagar långa, och det brukar starta nya kurser hela tiden, så du kan enkelt hitta en kurs som passar in i ditt reguljära schema. Många kursföretag kan även förlägga hela eller delar av träningen till din arbetsplats och på din normala arbetstid, något som förenklar vardagspusslet. Prata med din arbetsgivare och handläggaren för den tilltänkta kursen och se vilka lösningar som passar er bäst.
Varje kurs består av en teoridel och en praktikdel. Du lär dig alltså inte bara att köra och manövrera trucken utan du lär dig även om säkerhet och effektivitet på arbetsplatsen, helt i enlighet med direktiven från Arbetsmiljöverket. Något som varje arbetsgivare anammar med glädje.

Teoriprov och praktikprov
När du är färdig med truckutbildningen behöver du skriva och få godkänt på ett teoriprov samt göra ett uppkörningstest. Men var inte orolig, om du mot förmodan inte skulle få godkänt på något av proven så ger de flesta kurser dig möjlighet att ta om testen. Läs mer om truckutbildning på truckutbildning.se

Läs mer

Läs gärna mer om närliggande ämnen  Företagsbilar | Truckar | Transporter | Verkstad, däck o fälgar | Företagsresor

 

 

Visste du att...