GnosjoRegion.se

Burseryd

Burseryd är en gammal bruksort. Burseryd ligger cirka 25 kilometer sydväst om Gislaved. Orten ligger precis intill gränsen till Västergötland. Burseryd ligger också nära Halland.

Burseryd

Torgskulpturen i Burseryd (foto: 0371.se)

Missa inte detta när du besöker Burseryd

  • Burseryd är en gammal bruksort. Burseryd ligger cirka 25 kilometer sydväst om Gislaved. Orten ligger precis intill gränsen till Västergötland. Burseryd ligger också nära Halland.
  • Torgskulpturen av Sverre Jörgensson, Tromsö. Skulpturen står på torget i Burseryd och består av tre cyklister som cyklar på en stenkant. I stenkanten finns byanamn graverade och cyklisterna cyklar i namnens riktning.
  • Burseryds kyrka. I Burseryd har den nuvarande kyrkan stått på samma plats ända sedan mitten av 1700-talet. I kyrkan finns den så kallade ungdomsklockan som göts år 1238, vilket gör den till Sveriges näst äldsta kyrkklocka.
  • Sandviks kyrka. Ett par kilometer utanför Burseryd finns denna mycket populära bröllopskyrka.
  • Fiske i Fegen. Passa på att fiska i en av större sjöarna i sydvästra Sverige. Här leker den vårlekande siklöjan. Fegen ligger inte långt från Burseryd.

Känt från regionen

Karl-Ivar ”Burserydsar´n” Andersson. OS-cyklist från Burseryd med flera stora meriter. Han kom på 17:e plats i linjeloppet i OS i Melbourne 1956 och blev vald till Årets cyklist i Sverige 1957.

Ingmar Karlsson, diplomat och författare, är född i Burseryd. Han har varit anställd på Utrikesdepartementet och tjänstgjort i bland annat Bogotá och Damaskus. Han har vidare också varit ambassadör i Prag samt generalkonsul i Istanbul.

Historia

Burseryd är en mycket gammal ort med anor från medeltiden. Länge var Burseryd en utpräglad lantbruksbygd. Orten var fortfarande en liten kyrkby vid sekelskiftet. Men när järnvägsförbindelsen kom i början av 1900-talet började Burseryd övergå till att bli en mer bruksort.

Idag finns det flera industrier i Burseryd, främst inom metall- och träindustrin. Det största företaget är Burseryds Bruk som tillverkar bandstål. Bandstålet skickas vidare på järnvägen som går tvärs igenom brukets industriområde.

Burseryd

I stenkanten på Torgskulpturen finns byanamn graverade (foto: Gislaveds kommun)


Burseryd

Burseryds bruk är det största företaget i Burseryd (foto: 0371.se)Några exempel på företag i Burseryd

Burseryds Mekaniska AB

 

Burseryds Mekaniska AB

skärande bearbetning, gängning, CNC-svarvning, fräsning, machining, threading

www.meket.com »Fakta om Burseryd

 

Invånare: ca 850 pers
Registrerade företag: ca 200 st

Kommun: Gislaved

Karta Burseryd Karta
Hitta till Burseryd

Lediga jobb i Burseryd

 

Burseryd ligger mitt i den industritäta Gnosjöregionen.

Här kan du hitta lediga jobb i Burseryd och närliggande orter.

Flytta till Burseryd

 

Är du intresserad av att flytta hit? Kanske har du fått jobb här eller vill ha en härlig miljö att bo i.

Här får du några goda anledningar till att flytta till Burseryd.