Företagsportalen GnosjoRegion.se

Metallformsprutning

5 snabba tips om  Metallformsprutning

  1. Genom metallformsprutning kan mycket komplicerade former tillverkas med hög precision.
  2. Jämfört med skärande bearbetning blir kostnaden väsentligt lägre, tack vare kraftigt minskad bearbetning av detaljen samt att det knappt blir något skrot.
  3. Metallformsprutning genomförs med mycket noggranna toleranser och fina ytor, i princip helt utan begränsningar för oregelbundna former.
  4. Här hittar du företag som jobbar med Metallformsprutning »
  5. Vill du hitta en ny leverantör Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

Metallpulver och en bärare av polymer blandas till en slags deg som sedan värms och formsprutas. Sedan sintrar man detaljen för att eliminera bäraren och ge metallen de slutgiltiga egenskaperna. De flesta vanligt förekommande metallerna såsom stål, rostfritt och mässing kan användas. Däremot inte aluminium, zink och magnesium eftersom dessa har för litet spann i skiftet mellan fast och flytande, avseende temperatur och tid.

Metallformsprutning

 

Fördelar med metallformsprutning

Metallformsprutning, som är en pulvermetallurgisk processteknik, har många fördelar jämfört med exempelvis konventionell gjutning och den efterbearbetning som då krävs. Genom metallformsprutning framställs detaljer med minimal efterbearbetning. Dessutom undviks de variationer i kemisk sammansättning som uppstår vid gjutning och som då bara kan utjämnas genom homogeniseringsglödgning. Det man bör tänka på är att verktygskostnaderna är något högre vid metallformsprutning jämfört med annan typ av gjutning, och därför lämpar sig metoden allra bäst för större serier.

Användningsområden för tekniken

Metallformsprutning används både för enkla och billiga komponenter exempelvis i bilar och hushållsmaskiner men också för avancerade material som kräver hög prestanda, exempelvis verktygsstål. Andra viktiga användningsområden är material som inte kan tillverkas på annat sätt, exempelvis porösa nickelelektroder för bränsleceller, och material med högsmältande komponenter, exempelvis hårdmetall för skärande bearbetning.

Metallformsprutning i Gnosjöregionen

 

AD-Plast i Anderstorp AB , Metallformsprutning
AD-Plast i Anderstorp AB

ANDERSTORP

AD-plast har sedan 1999 varit i framkant när det gäller automatisering och effektivisering av maskinpark, kringutrustning och medarbetare.
För att ytterligare stärka vår konkurrenskraft har vi ett program för utveckling - och utbildnings arbete för våra medarbetarna, genom ett eget utarbetat trainee program, vilket stärker oss inför framtidens utmaningar.
Läs mer »

Reportage
Tillväxt och ökad automation

Läs mer »

Till bildgalleriet »
 

 

Stebro Plast AB , Metallformsprutning
Stebro Plast AB

BROARYD

Stebro Plast tillverkar plastdetaljer med hög ytfinish och i stora volymer.
Hos oss finns också montering och konstruktion.
Läs mer »
 

 

Quick-Set AB , Metallformsprutning
Quick-Set AB

BREDARYD

Formsprutning av egna produkter och lego.
Egna produkter: Klossar för fönsterglasning, plugg för ändförslutning av rör, såväl invändig som utvändig plugg (caps). Tillverkar specialmaskiner för automa
Läs mer »

Reportage
Patenterad ändförslutning av rör

Läs mer »
 

 

PlaCell AB , Metallformsprutning
PlaCell AB

GISLAVED

Vår väl utvecklade produktionsanläggning täcker 29 st formsprutor 35-320ton med hög automatiseringsgrad, varav 3 st för flerkomponent. Några av formsprutorna är speciellt anpassade för tillverkning av detaljer i flera färger eller material (dubbelgjutning)
Många detaljer blir helt klara direkt vid formsprutningen eller genom kompletterande efterbearbetning / montering.
Läs mer »

Reportage
Stark tillväxt i större kostym

Läs mer »
 

 

Zinkteknik i Bredaryd AB , Metallformsprutning
Zinkteknik i Bredaryd AB

BREDARYD

Zinkteknik är Skandinaviens ledande och ett av Europas största företag inom formsprutning av zink.
Företagets kärnverksamhet: att gjuta zinkdetaljer till elekronik-, fordons-, hushålls- och byggbranschen, kännetecknas av ett gediget material- och produktionskunnande. Vi har fabriker i Bredaryd Sverige och i Mostar i Bosnien Hercegovina. Vi exporterar 65 % från Sverige och 100% från Bosnien
Läs mer »
 

Formsprutning

 

Sammanfattning av Metallformsprutning

Metallformsprutning är det bästa valet för stora volymer av detaljer med mycket komplicerade former och som kräver extra hög precision.

Läs mer

Här hittar du fler avdelningar om plast »

Läs gärna mer om närliggande ämnen Termoplast | Formsprutning | Metallersättning | Metallformsprutning | Sintring | Dubbelsprutning | Formblåsning | Tvåkomponents | Vakuumformning

 

Visste du att...

Förkortningen MIM (Metal Injection Moulding) används ofta för metallformsprutning.