Vakuumformning är enkel och kostnadseffektiv metod för att tillverka tunna komponenter i plast. i
Företagsportalen GnosjoRegion.se

Sinnrik vakuumformning

5 snabba tips om vakuumformning

  1. Vakuumformning används framförallt för att tillverka plastkomponenter med grunt djup.
  2. Oftast används termoplaster vid vacuumformning, tack vare deras flexibilitet och tålighet vid uppvärmning.
  3. Det gäller att hålla exakt rätt temperatur vid upphettning av plastdelen som ska vakuumformas, annars finns risk för att nät uppstår kring formen.
  4. Här hittar du  företag som jobbar med Vakuumformning » 
  5. Vill du hitta en bra leverantör?
    Lägg en offertförfrågan här »

Idag finns ett oändligt behov av produkter i plast som ska vara både slittåliga, billiga att tillverka och hålla en precis design. Därför har en mängd tekniker utvecklats som är anpassade för specifika kategorier plastprodukter som möjliggör att alla dessa tre kategorier uppfylls på snabbast möjliga sätt. Vakuumformning är en av dessa tekniker.

Vakuumformning

 

Vakuumformning : Instrumentbrädan i en bil är ofta vakuumformad

Hur går vakuumformning till?

Vakuumformning används framförallt för att tillverka plastkomponenter och fungerar litegrann som en omvänd typ av gjutning. Medan man med gjutning fyller en form med materialmassa som antar samma form som själva gjutformen är det alltså motsatt princip som gäller då en komponent vacuumformas. Ett tunt skikt av plast som har hettats upp så att det är mjukt och formbart placeras utmed en konvex eller konkav form och sugs fast helt tätt utmed denna genom vakuumeffekten. På så sätt skapas snabbt och enkelt en färdig komponent.

Vakuumformning i Gnosjöregionen

 

Vakuumplast Industri AB , Vakuumformning
Vakuumplast Industri AB

REFTELE

En toppmodern maskinpark för vakuumformning, och efterbearbetning av samtliga termoplaster står till våra kunders förfogande.
Som legotillverkare utför vi även avancerad montering, där vi är godkända av SEMKO.
Läs mer »

Reportage
Vakuumformning på uppgång

Läs mer »
 

Formsprutning

 

Takboxar kan tillverkas på olika sätt. Många vakuumformas och en del tillverkas i glasfiber.

Modernt maskineri

När en komponent ska vakuumformas används en så kallad vakuumformningsmaskin. Denna gör processen enkel och effektiv och tack vare dagens moderna integrerade teknik till stor del automatiserad. Viktiga aspekter som dessa maskiner automatiskt kontrollerar är balanserad värmetillförsel som garanterar att plasten inte tar skada samt snabb och jämn vakuumtillförsel. Det är mycket viktigt att en vakuumformningsmaskin är ordentligt isolerad, annars finns risk för försvagad vakuumeffekt. En bra maskin kan med rätt underhåll hålla länge så på marknaden finns begagnade vakuumformningsmaskiner som kan vara likvärdiga med nya.

Produktionskostnad

Vakuumformning är en mycket prisvärd metod för att tillverka plast, för vissa specifika ändamål. Exempelvis är detta ett idealt sätt att tillverka förpackningsplast som kan skydda och hantera varor eller instrumentbrädor till bilar. Plastkomponenter med större djup eller mer avancerad design kan ibland vinna på andra metoder, så därför är det viktigt att vid varje specifikt fall uppskatta om denna metod eller en annan är det som i längden blir mest kostnadseffektivt. I Sverige har många företag stor erfarenhet av denna metods styrkor och kan enkelt bedöma när vakuumformning är det bästa alternativet.

Läs mer

Läs gärna mer om närliggande ämnen  Termoplast | Formsprutning | Metallersättning | Metallformsprutning | Sintring | Dubbelsprutning | Formblåsning | Tvåkomponents | Vakuumformning

Här hittar du fler avdelningar som handlar om vakuumformning

 

Visste du att...