GnosjoRegion.se

Marieholm

Marieholm är en ort i den östra delen av Gnosjö kommun. Marieholm var förr en av kommunens större orter och är en gammal bruksort. Idag bor det cirka 200 personer i Marieholm.

Marieholm

Marieholm är en gammal bruksort (foto: Gnosjö kommun)

Missa inte detta när du besöker Marieholm

  • Marieholms Bruk. Marieholms Bruk har en historia som järnbruk och båtfabrik men är numera en lokal där man arrangerar mässor, jubileum, fester och dylikt. Bruket återinvigdes i maj 2006 och därmed inleddes den nya tiden för Marieholms Bruk.
  • Gamla Fabriken. Fabriken startades av Marieholms Bruk en gång i tiden men ägs och drivs numera av kommunen och Kulturarv Marieholm. Här finns Hantverkarna i Marieholm som visar och säljer sina alster.
  • Kanalfartyget Svalan II. Kanalfartyget kör trafik på Marieholmskanalen mellan Hillerstorp och Marieholm sommartid.
  • Saxhytteleden. Leden tillhör Kulturarv Marieholm och är cirka 3 kilometer lång. Längs Skärvån finns rester av tråddragerier och gamla kvarnar. Man kan även beskåda rester av det gamla valsverket Saxhyttan. Här finns också den stora muren som var en del av dammen för valsverket.
  • Marieholmsdagen. Första lördagen i september varje år bjuder man in till Marieholmsdagen. Då ställer bland annat ortens hantverkare ut sina alster till försäljning.

Känt från regionen

Kulturarv Marieholm har satt Marieholm på kartan de senaste åren. I Marieholms Bruk tillverkades förr både motor- och segelbåtar. IF-båten, som är en av Sveriges mest sålda segelbåtar, kommer just från Marieholms Bruk. Båttillverkningen upphörde 1987.

Historia

Marieholms Bruk grundades av Anders Wingård 1836 och blev det sista järnbruket som startades i Småland. Anders Wingård gav bruket sitt namn efter sin hustru Maria Petronella och senare fick också bygden sitt namn efter bruket.

Så småningom tog familjen Collén över verksamheten och byggde en ny herrgård och utvidgade jordbruket. Marieholms Bruk har haft en masugn, gjuteri, spiksmedja, tråddrageri och dukväveri bland annat. På 1950-talet började man tillverka båtar istället.

Marieholm

Marieholms bruk, kyrka (foto: 0371.se)


Marieholm

Marieholms bruk, vattenskulptur (foto: 0371.se)


Marieholm

Marieholms bruk (foto: 0371.se)


Marieholm

Marieholms bruk (foto: 0371.se)Fakta om Marieholm

 

Invånare: 200 pers
Registrerade företag: ca 15 st

Kommun: Gnosjö

Karta Marieholm Karta
Hitta till Marieholm

Lediga jobb i Marieholm

 

Marieholm ligger mitt i den industritäta Gnosjöregionen.

Här kan du hitta lediga jobb i Marieholm och närliggande orter.

Flytta till Marieholm

 

Är du intresserad av att flytta hit? Kanske har du fått jobb här eller vill ha en härlig miljö att bo i.

Här får du några goda anledningar till att flytta till Marieholm.