Företagsportalen GnosjoRegion.se

Optocomp AB

Produktionsfärdigt koncept vinner mark

31 mars 2017
Provkört verktyg, redo för produktion - nu har konceptet landat på den svenska marknaden. Och OptoComp tar steget vidare ut i Europa och världen.
- För ett år sedan förklarade vi fortfarande för kunderna vad det är vi håller på med. Idag har man anammat och ser värdet i att få ett komplett och provkört verktyg som är redo för produktion, säger Ulf Olson, VD.

Med den nya storkunden jobbar OptoComp mot en av världens största lastbilsföretag med tillverkning av key components. Här är delar av de verktyg som ska användas i den nya affären. 

Breddad kundkrets i Europa

Idén att tillhandahålla färdigprovade verktyg så att kunden bara behöver trycka på startknappen för att komma igång har tagit tid att få ut på marknaden. Men nu är man där. OptoComp har breddat sin kundbas i Sverige, man har också etablerat sig och blivit väl befästa i Baltikum. Och nu är det dags för nästa steg - att stärka kundkretsen i södra Polen och Tjeckien.
- Ingen i den här branschen varken kan eller bör förlita sig på svensk fordonsindustri. Under en tid har vi sett ett högt tempo på modellprogrammen och förr eller senare kommer det att lugna ner sig. Därför är det viktigt för oss att nå ut i Europa där det finns motsvarande verksamhet, säger Ulf Olson.

OptoComp har fått fortsatt förtroende samt förfrågan om utveckling av en ny produkt till en av de större möbeltillverkarna i Sverige. Här en order på väg till Tjeckien - det fjärde verktyget som byggs i serien.

Ut på global marknad med ny storkund

Och med det sagt har man också spänt bågen ännu längre genom kontakten med en ny stor kund i Kanada, som tillverkar komplett utrustning för gaskonvertering av lastbilar till en av de stora svenska tillverkarna. Det handlar om Westport, ett av världens största företag inom gaskonvertering.
- Vi vet inte hela omfattningen än men det är en mycket stor affär som är otroligt viktig för oss. Vi har varit med i prototypframtagningen samt tillverkningen av verktyg för serieproduktion och vi kommer även att köra serieproduktionen åt dem för att skicka detaljerna vidare för direkt montering på lastbilarna, säger en mycket nöjd säljare, Jan Roesen.
Leveransen av de första detaljerna sker runt årsskiftet. Sedan byggs produktionen upp under 2017 och tros landa på ett 4-5-årskontrakt.
- Det här innebär att vi går in på en global marknad. Sätter vi detta till verket på ett bra sätt har vi en öppning för att komma med i Westports världsomspännande leverantörsregister, säger Jan Roesen.

- Vi har gått in på en väg som uppfattas positiv och värdeskapande för kunden, säger Ulf Olson (tv) och Jan Roesen (th).
OptoComp har ett 50-tal medarbetare och omsätter cirka 75 MSEK. 

Uppgraderat kvalitetssystem

Under det senaste året har organisatoriska förändringar fallit på plats där den slutgiltiga fusionen av ursprungsföretagen, Jano Technnical Center och Gislaveds Verkstad, har genomförts. Man har också uppgraderat kvalitetssystemet vilket innebär att OptoComp GVAB är bland de första företagen att certifieras enligt ISO 9001:2015 samt ISO 14001:2015.

Gabriella Mellergårdh

Snabbfakta

Antal anställda:
41
Omsättning:
0 tSEK
Organisationsnr:
556757-0527
Kommun:
Gislaved
Juridisk form:
AKTIEBOLAG
Ekonomi:
allabolag.se

Sökord

  • Prototyper,
  • Pressning,
  • Rörbockning,
  • Verktyg,
  • CNC-bockmaskiner,
  • Loop and Learn
AxjoForshedaverkenBejö (mellan)Din Maskin i Värnamo AB Stebro Plast AB (mellanannons)Garo, (jobbannons, mellan)Robec (mellan)