Företagsportalen GnosjoRegion.se

Gårö Plåtprodukter AB

Fortsatt automation kortar ledtiderna

27 mars 2017
Investeringarna fortsätter hos Gårö som i dagarna driftsätter en ny manuell kantpress med automatisk verktygsväxling. Allt för att korta ledtiderna.
- Det finns inte någon bransch idag där man har sådan framförhållning att man vet vad man kommer att sälja om 2-3 månader. Kan vi hjälpa våra kunder att vara flexibla utifrån hur marknaden ser ut så är det en oerhört stor konkurrensfördel.
Den nya manuella kantpressen med automatisk verktygsväxling, AMADA HG 1003 ATC, stärker Gårös konkurrenskraft ytterligare.

Kunderna väljer Gårö framför Asien

Det säger vd Daniel Petersson till GnosjoRegion.se. Marknadens förväntningar på kortare ledtider är logisk på många sätt. Att invänta leveranser med båt från Asien gör det komplicerat för kunderna, och Gårö har många förfrågningar från företag som överväger att flytta hem sin produktion till Sverige. 

Det senaste året har präglats av flera stora maskininvesteringar. Robotcellen med verktygsväxling, Amada HG 1003 ARS, driftsattes i höstas.

"Drömbesked på mässgolvet"

Mitt under pågående underleverantörsmässa på Elmia i höstas fick Gårö beskedet från en befintlig kund att man valt att göra just detta, ta hem produktionen från Asien och istället lägga den hos Gårö. Medierna rapporterade om "Drömbesked på mässgolvet" och Daniel Petersson skrattar lite åt uppståndelsen.
- Men visst är det så att vi har stärkt vår konkurrenskraft med de nya maskininvesteringarna. Vi har kortat ledtiderna väsentligt, säger han.

Stansmaskinen med automatisk verktygsväxling, höglagersystem och plockrobot var Amadas första konfigurering av detta slag i Sverige. 

Ny kantpress med verktygsväxling

Den senaste investeringen, en AMADA HG 1003 ATC, med automatisk verktygsväxling driftsätts under mars månad. Under hösten 2016 installerades också två omfattande maskinlösningar; dels en robotcell med automatisk verktygsväxling och dels en stansmaskin med automatisk verktygsväxling, höglagersystem och plockrobot.
- Dessutom har vi arbetat hårt med vårt affärssystem Monitor och styrt om flödena för hur vi jobbar med allt ifrån kundunderlag till färdig produkt. Det är också ett viktigt steg i att möta kundens efterfrågan på kortare ledtider, säger Pierre Bengtsson, vice vd.

Ökad orderingång gör att Gårö Plåtprodukter flyttar fram sina positioner med strategiska investeringar för att möta marknadens förväntningar. Tv Daniel Petersson, th Pierre Bengtsson.

Smarta logistiklösningar kortar ledtiderna

Att jobba fram smarta logistiklösningar tillsammans med kund är ett annat sätt att korta ledtiderna.
- I vissa fall har vi gått från fyra veckor till en vecka vilket har hjälpt kunden att minska sitt lager, säger Pierre Bengtsson.
Gårö Plåtprodukter är ett genuint småländskt familjeföretag med 100 anställda och en omsättning på cirka 155 miljoner SEK. Utbudet av tjänster spänner över allt ifrån att bistå kund med konstruktion och utveckling till ytbehandling och montering - med högkvalitativ plåtbearbetning som kärnverksamhet.


Gabriella Mellergårdh

Snabbfakta

Antal anställda:
74
Omsättning:
146333 tSEK
Organisationsnr:
556311-9774
Kommun:
Gnosjö
Juridisk form:
AKTIEBOLAG
Ekonomi:
allabolag.se

Sökord

  • stansning,
  • kantpressning,
  • Bockning,
  • Laserskärning,
  • legotillverkning,
  • tunnplåt
Bejö (mellan)AxjoDin Maskin i Värnamo AB Robec (mellan)Stebro Plast AB (mellanannons)ForshedaverkenGaro, (jobbannons, mellan)