Här kan du hitta företag i Småland som hjälper dig med reklam. i
GnosjoRegion.se

Reklamfilm och företagsfilmning

5 snabba tips om reklamfilm

  1. Det finns många olika varianter av reklamfilm. Roliga reklamfilmer gör att tittaren lätt kommer ihåg filmerna.
  2. En reklamfilm kan också vara en faktareklamfilm och ge tittaren fakta och information om ett företag eller en produkt.
  3. Populärt idag är att ha en reklamfilm med en tydlig handling, nästan som en serie. Syftet är att få tittaren att längta efter nästa del i ”reklamsåpan”.
  4. Här hittar du  företag som jobbar med Reklamfilm » 
  5. Vill du hitta en bra leverantör?
    Lägg en offertförfrågan här »

Vad är reklamfilm?

Reklamfilm är kort och gott reklam i form av film. Man skapar helt enkelt reklam med hjälp av rörlig bild. Syftet är att förmedla information om företaget eller produkten. Man vill skapa intresse och sälja genom reklamfilmen.
När man tänker på reklamfilm så är det oftast TV-reklam som dyker upp först i huvudet. Men faktum är att reklamfilmen föddes långt före våra kommersiella TV-kanaler. Reklamfilmen gjorde sin entré på våra biografer och visades före filmvisningarna eller i pauserna. Biograferna var nästan ensamma om att visa reklamfilm ända fram till slutet av 1980-talet då reklamfilm började visas i svensk TV. Idag pratar man inte bara om TV-reklam utan även om reklam på internet. Många företag tar hjälp av produktionsbolag för att skapa reklamfilm för sina hemsidor, medverkan på mässor, publicering på TV och Youtube förstås. Detta är så kallad företagsfilmning. Youtube är den största publiceringstjänsten för reklamfilmer på internet.

Reklamfilm

 

Reklamfilm

Reklamfilmens historia

Trots att reklamfilm började visas sent i TV i Sverige så hade själva filmerna funnits ända sedan 1910-talet. Då var det egentligen inga rörliga bilder utan reklammakarna hade tagit stillbilder som man lagt samman för att få en rörlig film. En tidig reklamfilm från Sverige var en så kallad stillbildsfilm för Engelfeldts möbler på sex minuter. Det var en stumfilm som ackompanjerades av en orkester när den visades. Många reklamfilmer från förr var väldigt långa. Den som räknas som den första svenska rörliga reklamfilmen är från 1915 och är 15 minuter lång. Filmen har till och med fått ett namn – ”Kal Napoleons bonntur”. Den handlar om en man som vinner en massa pengar och sedan gör av med dem. Reklamfilmens genombrott kom hösten 1925. Arvid Olsson, animatör och konstnär, övertalade då tillsammans med Stomatols reklamchef, Svensk Filmindustri att visa reklamfilm i pauserna. På 1930-talet fanns det cirka 2 400 biografer, cirka 600 av dem visade reklamfilm.

Reklamfilm i Gnosjöregionen

Företagsfilm

 

Reklamfilm på TV

Sverige var ett av de sista länderna i världen som införde reklamfinansierad television. Kanalen TV3 startade sina sändningar över satellit på nyårsafton 1987 och det var också startskottet för kommersiell TV. Ett par år senare startade TV4 sina marksändningar som även de var reklamfinansierade. I USA däremot visades de första reklamfilmerna i TV-rutan redan 1945 (!).
På den tiden då reklamfilm bara visades på bio var det självklart att komma i tid till filmen så man inte missade reklamfilmen. Man pratade om reklamfilmerna och de var ibland minst lika viktiga som själva filmerna. När reklamfilmen kom till TV, blev den snabbt vardag för alla TV-tittare och pauserna användes ofta till att passa på att göra andra saker (koka kaffe, gå på toaletten). Det är viktigt att skapa en reklamfilm som engagerar och lyckas hålla TV-tittarna kvar framför teven även när det blir reklam. Idag finns det flera exempel på reklamfilmer som har blivit lite av en följetong som tittarna pratar om och diskuterar minst lika mycket som TV-programmen. ICA:s reklamfilm är ett exempel på detta. En annan väldigt uppmärksammad reklamfilm är den från Ipren, där österrikiske skådespelaren Johann Neumann spelar värktabletten Iprenmannen. Många slogans som myntas i reklamfilmen överlever länge. Ta till exempel ”Ta´t lugnt, ta en Toy” och ”Mmm, Marabou”.

Sammanfattning av reklamfilm

Reklamfilm är reklam som är skapad med hjälp av rörlig bild. Genom en reklamfilm vill man förmedla information om sitt företag eller sin produkt och skapa ett intresse för det man säljer.
Reklamfilmen föddes för att visas på biograferna. I Sverige var det först i slutet av 1980-talet som reklamfilm började visas på TV. Idag är det mer och mer internet som är den vanligaste kanalen för reklamfilm. Många företag anlitar produktionsbolag för att låta dessa skapa filmer om sina företag, företagsfilmning.

Läs mer

Läs gärna mer om närliggande ämnen  Reklam | Tryckeri | Presentreklam | Mässprodukter | Fotografering | Internet | Reklamfilm | Flaggor

Här hittar du fler avdelningar som handlar om service till företag »

 

Visste du att...