Företagsportalen GnosjoRegion.se

Nyheter

CNC-svarvning

5 snabba tips om  CNC-svarvning

  1. En CNC-svarv är en datorstyrd eller numeriskt styrd verktygsmaskin. CNC står för Computerized Numerical Control.
  2. Man kan bearbeta detaljer både två- och tredimensionellt vid CNC-svarvning vilket öppnar upp för många möjligheter inom skärande bearbetning.
  3. CNC-svarvning är idag den metod som är vanligast vid tillverkning av runda detaljer och används på i stort sett alla mekaniska verkstäder. Genom CNC-svarvning får man en enhetlig och automatisk tillverkning av komplicerade detaljer i stora volymer.
  4. Här hittar du företag som jobbar med CNC-svarvning »
  5. Vill du hitta en ny leverantör Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så här går det till

CNC-svarvning har sin grund i en ISO-kod som är en sorts förkortning för olika kommandon till maskinen. En dator i CNC-svarven tolkar koderna och ger maskinen det kommando den behöver för att tillverka detaljen.

Numera kan även datorn i CNC-svarven skriva koden, så kallad dialogprogrammering. Vid CNC-svarvning kan man även använda ett CAD/CAM-program i en extern dator där man tar fram en ritning, verktygsbereder och skapar operationerna som ska utföras.

CNC-svarvning

 

Historia

Svarvning har en lång historia. Så småningom utvecklades bearbetningsmetoden och man började använda sig av NC-svarvning, det vill säga föregångaren till CNC-svarvning. NC står kort och gott för Numerical Control.

NC-svarvning är en enklare version av CNC-svarvning. Här kunde man bara programmera maskinen att uppnå vissa mått och verktygen kunde bara röra sig fram och tillbaka i en ledd. Numera är möjligheterna många och man kan idag svarva sfärer och mer komplicerade former.

Vilka möjligheter!

Genom dagens CAD/CAM program och CNC-styrda maskiner kan man tillverka detaljer som inte är möjliga att programmera för hand. Allt från ovaler och kurvor till svarvning av excentriska detaljer. I datorn kan man också simulera hela tillverkningsförloppet och på detta sätt se så att allt fungerar som det ska.

I nästa steg skapar man ett program i ISO-kod genom en postprocessor. Postprocessorn översätter processerna till ett program i ett format som är lämpligt för den maskin som ska användas.

Som tidigare nämnt kan man genom CNC-svarvning bearbeta detaljer såväl två- som tredimensionellt med hjälp av koordinataxlar som rör sig uppåt, framåt eller åt sidan, det vill säga i X, Z eller Y.

CNC-svarvning i Gnosjöregionen

 

Isakssons Metallindustri KB , CNC-svarvning
Isakssons Metallindustri KB

Hok

Läs mer »
 

www.isakssons.nu »


 

Rubi Mekaniska Verkstad AB , CNC-svarvning
Rubi Mekaniska Verkstad AB

VÄRNAMO

Vår specialitet är skärande bearbetning i de flesta material i små och medelstora serier, men även tillverkning av egna fräs- och borrenheter samt specialmaskiner.

Vi erbjuder idag CNC, fräsning, svarvning, borrning, slipning, läppning, svetsning, kuggbearbetning och dragning av kilspår och splines.

Vi är certifierade enligt ISO14001.
Läs mer »

Reportage
Snabba räddningar vid driftsstopp

Läs mer »
 

www.rubi.se »


 

Burseryds Mekaniska AB , CNC-svarvning
Burseryds Mekaniska AB

BURSERYD

Burseryd Mekaniska består i dag av ett härligt gäng unga, engagerade och mycket kompetenta medarbetare. Vi arbetar i en modern maskinpark. Huvudsakligen med svarvning, fräsning och gängning, men vi åtager oss även hela systemlösningar som innebär montering, lagerhållning och kompletta logistiklösningar.
Läs mer »

Reportage
Generationsskifte hos familjeföretaget

Läs mer »

Till bildgalleriet »
 

www.meket.com »


 

Kalset Automatsvarvning AB , CNC-svarvning
Kalset Automatsvarvning AB

GNOSJÖ

Vår moderna maskinpark består av 20-tal CNC-styrda maskiner såsom Citizen, Star, Mayer, Miyano, Mazak och Traub.

Vi innehar en mycket effektiv tvättanläggning som rengör och avfettar detaljerna.

För yt- och värmebehandling anlitar vi välbeprövade samarbetspartners, vi ombesörjer även montering.

Vår verksamhet håller till i nyrenoverade lokaler med ljus och fräsch miljö.
Läs mer »
 

 

Bufab Lann AB , CNC-svarvning
Bufab Lann AB

VÄRNAMO

Vi är specialister inom skärande bearbetning med en unik teknikbredd från CNC maskiner för små och medelstora serier, CNC styrda flerspindliga maskiner för medelstora och stora volymer och rundbordsautomater(Hydromater) för stora serier. Vi tillverkar i de flesta metalliska material och ser oss som specialister gällande svåra material.
Läs mer »
 

 

Värnamo Automatsvarvning AB , CNC-svarvning
Värnamo Automatsvarvning AB

VÄRNAMO

"Värnamo Automatsvarvnings affärsidé är att tillverka detaljer genom skärande bearbetning till i första hand svensk industri, inom området diameter 3-65 mm i stål, rostfritt stål, mässing, aluminium och plast.
Vår ambition är att tillhöra de ledande företagen inom denna del av skärande bearbetning"
Läs mer »
 

 

Gnosjö Automatsvarvning AB , CNC-svarvning
Gnosjö Automatsvarvning AB

GNOSJÖ

Med ett 50-tal anställda är vi sedan 1974 specialiserade på svarvning av komplexa detaljer i stora serier med krav på högsta precision. I vår maskinpark ingår rundbordsautomater, Hydromat och CNC-svarvar, vilka klarar upp till ø 42 mm respektive ø 65 mm.
Läs mer »
 

Automatsvarvning

 

Sammanfattning av CNC-svarvning

CNC-svarvning används i stort sett uteslutande på alla mekaniska verkstäder idag. Med CNC-svarvning får man en hög finish och en jämn kvalitet. CNC-svarvning möjliggör även svarvning med snäva toleranser.

Läs mer

Här hittar du fler avdelningar om metall och metallbearbetning »

Läs gärna mer om närliggande ämnen Automatsvarvning | Längdsvarvning | CNC-svarvning | Fleroperationssvarvning | Svarvning | Gängsvarvning

 

Visste du att...

Vid CNC-svarvning kan man bearbeta detaljer såväl två- som tredimensionellt.

Bejö