Svetsning i plast är en flexibel, miljövänlig och kostnadseffektiv metod för att sammanfoga plastkomponenter till slitstarka produkter. i
Företagsportalen GnosjoRegion.se

Svetsning i plast

5 snabba tips om svetsning i plast

  1. Svetsning i plast är en effektiv metod för att sammanfoga olika plaststycken på ett kostnadseffektivt sätt.
  2. Plastsvetsning används vid tillverkning av allt ifrån duschdraperier till avancerade kirurgverktyg.
  3. Det finns många olika verktyg och maskiner som kan utföra svetsning i plast för olika ändamål.
  4. Här hittar du  företag som jobbar med Svetsning i plast » 
  5. Vill du hitta en bra leverantör?
    Lägg en offertförfrågan här »

Svetsning är en teknik som har använts länge och som kan appliceras på en mängd olika material, såsom metall, glas och plast. De flesta känner dock endast till metall svetsning och vet inte så mycket om hur denna mångsidiga teknik också kan användas för att på ett snabbt och ekonomiskt sätt producera även plastprodukter av många slag.

Svetsning i plast

 

Svetsning i plast

Hur går det till?

När man ska svetsa samman flera olika plastkomponenter så gäller det att ge plasten en formbar konsistens utan att den tar skada eller får nedsatt styrka, tvärtom är syftet med svetsningen att ge den färdiga komponenten större styrka. Därför använder man sig av termoplaster, som är tåligare och som kan smältas många gånger om utan att dess molekylära struktur försämras. För att svetsa plasten utsätts komponenterna först för hetta och pressning genom exempelvis laser, mekaniska vibrationer eller strålning vilka utförs av avancerade maskiner och verktyg. När plastdelarna är i sin mjuka, uppvärmda form sammanfogas de till önskvärd design och den färdiga komponenten kyls sedan ner.

Svetsning i plast i Gnosjöregionen

 

Specialplast Wensbo AB, Svetsning i plast
Specialplast Wensbo AB

Gislaved

Vi har manuella maskiner, semiautomatiska och helautomatiska där det passar. Tillsammans med kund driver vi gärna en produktutveckling från prototyp till fullskalig automatproduktion.
Svetsning och sammanfogning av olika plastmaterial är vår specialkompetens. Vi utför helst arbeten med högfrekvenssvetsning, termosvetsning, termokontaktsvetsning eller impulssvetsning.
Läs mer »
 

Plastsvetsning

 

En kostnadseffektiv metod

En stor fördel med plastsvetsning är att metoden är flexibel och kostnadseffektiv, samt mycket säker. Därför arbetar många verkstäder i Sverige med denna metod och svensk svets utbildning finns tillgänglig på en mängd nivåer där både nybörjare och de som redan är svetsare kan lära sig mer och uppdatera sin svetsningskompetens. En stor fördel med plaster är att det krävs mindre energi då de hettas upp jämfört med exempelvis metaller, vilket gör processen billigare, samt att plaster kan svetsas samman till mer kreativa former.

Användningsområden

Svetsning i plast är en otroligt mångfacetterad teknik som används som huvud-och delmoment inom en mängd områden. I de flesta hem finns plastmattor, plastpåsar och plastskålar eller muggar i köksskåpen. Även mängder av sjukvårdsutrustning skulle inte kunna tillverkas lika snabbt och billigt utan denna teknik.

Läs mer

Läs gärna mer om närliggande ämnen  Lasersvetsning | Robotsvetsning | Verktygssvetsning | Svetsning | Svetsning i plast

Här hittar du fler avdelningar som handlar om svetsning, plast

 

Visste du att...

Du kan svetsa en plastmatta hemma själv, dock är det viktigt att ha gedigna kunskaper kring golvläggning och svetsning för att resultatet ska bli bra.