Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 03 Lördag 22 januari Grattis Vincent, Viktor
Valuta
EUR 10.43 -0.01 -0.005
GBP 12.47 -0.08 -0.083
USD 9.2 -0.03 -0.03
BÖRSEN 17:30
-1.89%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Advokatens fem smarta företagartips

 

Vissa saker är allt för lätta att skjuta på framtiden. Amber Advokater delar sina fem bästa åtgärdstips som förebygger onödiga problem och tvister.

 

Juridiska frågor ligger sällan överst på agendan för tillverkande industri, men Amber Advokater har definierat fem viktiga punkter som kan spara tid och pengar.

 

Johanna Lindén och Elisabeth Rull Stureson delar med sig av fem smarta tips som hjälper företagare att förebygga problem och onödiga tvister.

 

 

1. Upprätta aktieägaravtal


– Var noga med att upprätta aktieägaravtal, råder advokat Elisabeth Rull Stureson.
Lagen sätter ramar men familjeföretaget kanske vill anpassa vad som ska gälla vid värdering och överlåtelse av aktier. Vad händer om en ägare blir sjuk eller avlider? Ska aktieägare vara aktiva i företaget? Hur stor arbetsinsats kräver man av varandra? Är det rimligt att ett majoritetsbeslut alltid ska gälla, eller är vissa frågor så viktiga att man vill ha en enighet bland aktieägarna?
– Allt sådant är lättare att anpassa och reglera i ett aktieägaravtal, säger Elisabeth.

 

Lagen sätter ramarna – men med ett aktieägaravtal har du större möjligheter att påverka och utforma framtiden i familjeföretaget och undvika onödiga tvister.

 

2. Vässa styrelsearbetet


Ofta väljs en familjemedlem som suppleant i styrelsen av bara farten, styrelsemöten riskerar att sällan bli av och man kanske slarvar med protokollen.
– Många vet inte riktigt vad ett styrelsearbete innebär, men det är ett stort personligt ansvar. Läs på, och ta gärna in någon utomstående ledamot, kanske till och med från en annan bransch. Det kan ge en extra utväxling i bolaget, säger advokat Johanna Lindén.

 

Ett bra sätt att vässa styrelsearbetet är att också ta in en utomstående ledamot – kanske till och med från en annan bransch.

 

3. Anlita revisor – även i mindre bolag


– Att du låter en revisionsbyrå granska din verksamhet årligen är en kvalitetsstämpel. Dessutom, om det uppstår problem krävs ofta både revisor och advokat för att lösa ekonomin och juridiken tillsammans, säger Elisabeth.

 

4. Händelser i privatlivet


– Se om ”ditt hus”, inte bara bolaget, för att begränsa risker och oförutsedda händelser. Upprätta testamente och andra familjerättsliga dokument, exempelvis framtidsfullmakt och äktenskapsförord, säger Elisabeth.

 

5. Var rätt försäkrad


– Se till att du har ett rimligt försäkringsskydd i förhållande till din verksamhet. Det kan handla om ansvarsförsäkring för produktansvar eller livförsäkring för delägare som gör det möjligt att lösa ut varandra. Många försäkringar innehåller också rättsskydd som kan täcka advokatkostnader i de flesta fall, säger Johanna.

 

 

Amber Advokater i Värnamo är Gnosjöregionens största advokatbyrå. Man erbjuder ett brett utbud av juridiska tjänster för både företag och privatpersoner.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Anna HållamsKONTAKTUPPGIFTER

Amber Advokater

(Amber Advokater)

Telefon: 0370-378770 (vxl)
Mail: varnamo@amberadvokater.se

Besöksadress:
Järnvägsgatan 3
33130
Värnamo

Postadress:
Box 744
33127
Värnamo

Webbadress:
www.amberadvokater.se