Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 31 Onsdag 4 augusti Grattis Arne, Arnold
Valuta
EUR 10.19 -0.01 -0.008
GBP 11.97 0.01 0.006
USD 8.61 0.01 0.007
BÖRSEN 16:54
0.68%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Arkitekttimmar omvandlas till bistånd

Hur kan man som företag jobba med social hållbarhet? För arkitektbyrån bsv blev svaret att utveckla en snickerifabrik i samarbete med Erikshjälpen.

 

Samhällsbyggare kan man vara på många olika sätt. bsv arkitekter & ingenjörer begränsar sig inte bara till industri- och bostadsbyggen i Södra Sverige – nu är man också med och skapar arbetstillfällen för romer i Rumänien.

– Vi fick frågan från Erikshjälpen om vi ville bidra med pengar, men vi sa att vi kan göra större skillnad om vi ger av vår tid, säger Johnny Grauengaard.

 

”Projektet i Rumänien är ett sätt att visa att vi gör verkstad av vår vision om social hållbarhet”, säger Annacarin Holm, Regionchef Syd, och Johnny Grauengaard, vd.

 

Ny produktionslokal utanför Timisoara

 

Och visst är det ett spännande projekt som nu tar form i byn Cerneteaz strax utanför Timisoara. Här har Erikshjälpen sedan tidigare gett stöd till föreningen Kenosis som driver en enkel snickerifabrik där man tillverkar möbler och husgeråd av spillvirke från större byggföretag, vilket ger produkterna unik prägel och fin symbolik.

– Tillsammans med Erikshjälpen och föreningen Kenosis har vår hållbarhetsexpert Mats Hellman, arkitekt Fuad Karabegovic och jag skissat på en ny produktionslokal, berättar Johnny.

 

Erikshjälpen och den lokala föreningen Kenosis får hjälp av bsv att bygga en snickerifabrik som skapar arbetstillfällen för romer.

 

Utmanar fler företag att bidra

 

Byggnaden utformas i etapper som kan utökas över tid. Faluröda fasader utgör hälsningen från Småland, övriga trädetaljer ger en fingervisning om vad som händer innanför väggarna.

– Just nu tar vi fram en kalkyl på bygget och när vi har landat i ekonomin kommer vi att presentera för sponsorer vad man kan bidra med. Och jag hoppas att många företag i regionen vill hjälpa till, säger Johnny.

 

Vill göra hållbara avtryck – hela vägen

 

Under 2021 jobbar bsv på ett särskilt sätt med temat social hållbarhet och projektet i Rumänien är ett exempel av flera.

– Social hållbarhet handlar också om hur vi förhåller oss till varandra och till våra kunder, säger Annacarin Holm.

bsv har bland annat jobbat med interna workshops och skapat en checklista för hållbarhet som innefattar allt från energioptimering till återanvändning av regnvatten och överskottsvärme.

 

 

 

FAKTA BSV ARKITEKTER & INGENJÖRER

Skapa hållbara avtryck tillsammans med bsv, vi vill "fånga, förstå och förverkliga" ditt projekt med engagemang och rätt kompetens.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se och bsvKONTAKTUPPGIFTER

bsv arkitekter & ingenjörer AB

(bsv arkitekter & ingenjörer AB)

Telefon: 010-1300300
Mail: info@bsv.se

Besöksadress:
Järnvägsgatan 3
33137
Värnamo

Postadress:
Järnvägsgatan 3
33137
Värnamo

Webbadress:
www.bsv.se