Vecka 09 Fredag 1 mars Grattis Albin, Elvira
Valuta
EUR 11.18 -0.02 -0.025
GBP 13.06 -0.04 -0.036
USD 10.32 -0.05 -0.054
BÖRSEN 17:30
0.65%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Ny stororder till tysk fordonskund

Kompetensen inom avancerad trådbockning och möjligheten att utveckla egna maskiner gav Delex i Forsheda affären som motsvarar totalt 30 miljoner.

 

Det handlar om en avancerad trådkonstruktion som under de närmaste sju åren kommer att återfinnas i bilsäten producerade i Tyskland.

– Trådarna ska bockas här och levereras sedan till vår fabrik i Polen där svetsningen kommer att utföras.

Det var också en viktig konkurrensfördel att vi har närheten till kunden, konstaterar Martin Brandt, marknadsansvarig.

 

Kontrollfixturen till den nya storordern är framtagen i samarbete med Värnamobaserade APM. Martin Brandt, marknadsansvarig (tv) och Erik Forsberg, vd och delägare (th).

 

Poka-Yoke med specialbyggd maskin

 

Den specialbyggda svetsmaskinen som tagits fram hos Delex i Forsheda är snart redo att fraktas ner till Polen; en svetsmaskin med hög intelligens där alla svetspunkter sammanfogas i ett moment med mätning av svetstid, ström och hopsjunkning.

– Det handlar både om att snabba upp processen och att säkra den. Fordonsindustrin har extremt höga kvalitetskrav, och med den här maskinen jobbar vi helt utifrån Poka-Yoke, att undvika och upptäcka misstag innan de sker, säger Martin.

 

Den specialbyggda svetsmaskinen är framtagen i Forsheda och transporteras inom kort till systerföretaget Delex Polska för att komma närmare kunden.

 

Integrerade processer – optimal effektivitet

 

Egenbyggda maskiner är vardag hos Delex som med småländsk klurighet konstruerar och bygger såväl maskiner som hela produktionsceller. Med lång erfarenhet av trådbockningens hantverk bygger man in funktioner som gör maskinerna ännu mer rationella och användarvänliga. Produktionshallen där all legotillverkning sker präglas av integrerade processer för optimal effektivitet.

– Ett exempel är monteringslinjen med sju robotar som precis installerats i samarbete med en av våra kunder, berättar Martin.

 

Gediget hantverk, innovativa lösningar och småländsk klurighet ligger bakom Delex automatiserade och optimerade produktionsteknik.

 

Fortsatt tillväxt banar väg för expansion

 

Trots coronapandemin har tillväxten i familjeföretaget Delex fortsatt och även 2020 innebar en omsättningsökning.

– Med den här uppåtgående kurvan, där vi ökar både på legosidan med trådbockningen men även med vår egen produkt Toolflex, så har vi behov av att expandera lokalerna framåt. Vi tittar aktivt på lösningar för detta, säger vd Erik Forsberg.

Den patenterade redskapshållaren Toolflex lanserades av Delex redan i början av 1980-talet och står för en tredjedel av företagets omsättning. På legosidan servar man kunder inom fordon, möbel, butiksinredning, konsumentprodukter och byggindustri.

 

Kompetensutveckling är en viktig del av tillväxten. Mikael Andersson har precis gått en SMED-utbildning på distans via Campus Värnamo. ”Det funkade jättebra att sköta utbildningen på hemmaplan”, konstaterar Mikael nöjt.

 

 

 

FAKTA 

Delex – Legotillverkning inom tråd- och bandbockning med tekniskt avancerade detaljer till fordonsindustri och möbelindustri. Egen produkt: System Toolflex.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Delex Teknik AB

(Delex Teknik AB)

Telefon: 0370374600
Mail: info@delex.se

Besöksadress:
Forsnäsvägen 11
33172
Forsheda

Postadress:
Forsnäsvägen 11
33172
Forsheda

Webbadress:
www.delex.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår