Vecka 48 Onsdag 29 november Grattis Sune
Valuta
EUR 11.36 0.01 0.013
GBP 13.13 0.03 0.025
USD 10.34 0.02 0.022
BÖRSEN 13:44
0.96%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

EBOSS gasar sig ur coronakrisen

Med investeringen i en 800-tons excenterpress är man rätt rustade för framtiden. Familjeföretaget EBOSS levererar från prototyp till serieproduktion.

 

När möjligheten dök upp innan jul att köpa loss delar av IKV Tools konkursbo så fanns ingen tvekan hos Thomas och Stefan Eliasson, ägarna av EBOSS i Nissafors. Och här pratar vi bokstavligt talat om ganska tunga delar – en 800 tons Zani excenterpress med komplett bandlina, 1000 mm bandbredd. Maskinen är utrustad med två pressbord för snabba verktygsbyten och därigenom maximal kapacitet på de riktigt stora detaljerna. Pressbord som mäter hela 4,5 x 1,8 meter.

Men hur mycket presskraft kan man behöva? Thomas ler. Såklart att specialisterna inom automatpressning inte tvekar när möjligheten uppstår.

– Nu kan vi köra ännu större detaljer, kapa fler tempon och få ut ännu fler färdiga detaljer. Vi har redan flera intressanta förfrågningar som vi jobbar med, säger Thomas.

 

En investering med tyngd. Eboss växer med ny produktionsanläggning i Forsheda som bland annat rymmer en 800 tons Zani excenterpress med komplett bandlina. ”Nu kan vi köra ännu större detaljer”, konstaterar delägare Thomas Eliasson.

 

Presshallen hos Eboss innehåller ett flertal olika modeller av hydraul- och excenterpressar för bearbetning av en bred flora av artiklar, material och dimensioner.

 

Eboss erbjuder laserskärning i kolstål, aluminium, koppar, rostfritt och mässing.

 

Behåller projekten i bygden

 

Vi möts i gamla Gummifabriken Forsheda där excenterpressen liksom en 300 tons hydraulpress väntar på att köras igång. Lokalen och maskinerna brukades tidigare av IKV Tools vars tidigare delägare också ansluter till mötet efter en liten stund.

– Marknaden för verktygstillverkning har ju varit tuff länge, men coronan blev spiken i kistan. Samtidigt värnade vi ju om detta som vi hade byggt upp och försökte hitta en lösning. Att Eboss tog över den här utrustningen och att vi kan fortsätta att samarbeta är förbaskad viktigt, säger Jörgen Johansson.

Själv köpte han upp inkråmet i IKV Tools systerbolag TDI som också drabbades av konkursen, och fick med sig kompetens i form av en handfull tidigare anställda på IKV och TDI.

– Så jag fortsätter att konstruera verktyg och köper dem av mina gamla konkurrenter. På så vis kan vi behålla projekten här i bygden, säger Jörgen.

 

En konkurs kan också bli början på något nytt. Jörgen Johansson, tidigare ägare av IKV Tools, gläds över nytt samarbete med Eboss och Thomas Eliasson.

 

Växer med ny produktionsenhet

 

Samarbetet med Eboss är helt nytt för honom.

– Jag är enormt tacksam att Eboss tog det här beslutet. Tack vare den här satsningen kan de växa och vi kan hitta väldigt bra synergier tillsammans, säger Jörgen.

Och Thomas instämmer. Bara det faktum att Eboss nu får två produktionsenheter, den gamla i Nissafors och den nya i Forsheda, innebär tillväxt.

– Hans Orshagen som var ansvarig för IKV Tools testcenter här i Forsheda och som har byggt upp den här anläggningen hade hunnit börja på ett nytt jobb, men jag hade lite tur. Han ville komma tillbaka som platschef här. Sen får vi öka på allt eftersom med den bemanning som går åt, säger Thomas.

Han tror på framtiden. Även om coronaåret innebar en viss nedgång på fordonssidan så har många andra kunder klarat sig bra och 2021 har börjat riktigt bra.

– Det ska öka. Nu står vi rätt rustade när det börjar släppa, säger Thomas.

 

"Hos oss finns en flexibilitet och ett stort tekniskt kunnande, korta ledtider och en kvalitet som är oslagbar", Fredrik Stigefelt, säljare Eboss.

 

 

 

 

Fakta Eboss AB

Automatpressning och laserskärning till alla typer av applikationer. Eboss levererar hela vägen från prototyp till serieproduktion.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Eboss AB

(Eboss AB)

Telefon: 0370-30 73 00
Mail: info@eboss.se

Besöksadress:
Motorvägen 1
33592
NISSAFORS

Postadress:
Motorv. 1
33592
Nissafors

Webbadress:
www.eboss.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår