Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 38
Fredag 18 september
Grattis Orvar
Valuta
EUR 10.4 0.00
GBP 11.38 0.01
USD 8.78 -0.03
BÖRSEN 15:15
0.44%

0

Experter på seriemässig produktion

När svenska Box of ENERGY utmanar Teslas Powerwall så är det Anderstorpsföretaget Exmo som står för montering och packning.
- Nu kan vi koncentrera oss på utveckling och marknad. Produktionen har tagit mer än hälften av vår tid och det har skett i liten skala. Vi har ingen kompetens för hur man maximerar seriemässig produktion, men det får vi här.

Den nya monteringscellen hos Exmo är helt avskild från övrig verksamhet på grund av de skärpta säkerhetskrav som monteringen av energilagren innebär. Fr v: Kent Gillberg, vd Exmo; Fredrik Stigebrandt, teknik- och produktionschef Box of ENERGY; Albin Skärve, marknadsansvarig Exmo.

Utvecklar användningen av förnybar el

Det säger Fredrik Stigebrandt, teknik- och produktionschef för innovativa företaget Box of ENERGY som tillverkar energilager för fastighetsbruk och industriellt bruk. Det handlar om kraftiga lithiumjonbatterier som utvecklar användningen av förnybar el. 

Energilagren tar hand om solcellsenergi och lagrar den för användning på tider då solen inte skiner. Batterierna byggs tillsammans med styrsystem in i skåp där den största modellen ligger på 48 kWh.

- Skåpen kan sedan seriekopplas och byggas ut i all oändlighet så att man kan driva en industri eller en större fastighet helt på förnybar el, säger Fredrik Stigebrandt.

Energilagren från Box of ENERGY kan lagra solenergi för att driva en hel industri. Tillverkningen flyttas från Göteborg till Exmo i Anderstorp. "Nu kan vi skala upp produktionen" konstaterar Fredrik Stigebrandt.

Hög flexibilitet - snabb omställning

Exmo som hjälper företag med helhetslösningar inom montering, packning, efterbearbetning och lagerhållning har byggt en helt avskild monteringscell på 200 m2 för att lösa skärpta kraven inom säkerhet och brandskydd som krävs för att hantera högspänningsbatterier.

- Det har krävt ett helt nytt säkerhetstänk, både vad gäller monteringsarbetet och lokalerna. Men vi har hög flexibilitet. Det tog bara sju veckor att ställa om till den nya produktionen, konstaterar Kent Gillberg, vd Exmo.

- Detta är nog den enskilt största utmaning vi har haft, men det känns som om vi har lyckats!

Omställningen till den nya produktionen gick snabbt och effektivt - och medförde även en omflyttning internt med nya kontorsplatser och nytt konferensrum. Exmo har idag 27 anställda och växer stadigt, säger Albin Skärve (tv) och Kent Gillberg (th).

Växlar upp till storskalig produktion

När Gnosjoregion.se kommer på besök är man mitt inne i rekryteringen av personal för monteringen. Man räknar med att behöva anställa mellan 5 och 10 personer under 2017 för produktionen av energilagren Box of ENERGY.

- Sen hänger det förstås på marknaden, men den energi man nu får över hos Box of ENERGY genom att lägga produktionen hos oss gör att man kan satsa helhjärtat på utveckling och försäljning. Vi kommer att ha ett nära samarbete framöver, säger Kent Gillberg.

Och Fredrik Stigebrandt är förhoppningsfull:
- I Göteborg kunde vi bara bedriva en småskalig produktion. Nu räknar vi med att kunna producera mellan 30-40 skåp den närmaste tiden. 

Vi ser att marknaden ökar hela tiden, framför allt i Danmark, Tyskland och Spanien, och vi är glada att vi har hittat en partner som har en intrimmad systematik för storskalig produktion.

Gabriella Mellergårdh


KONTAKTUPPGIFTER

Exmo AB

(Exmo AB)

Mail: info@exmo.se

Besöksadress:
Västra Götgatan 4
33432
ANDERSTORP

Postadress:
V. götg. 4
33432
Anderstorp

Webbadress:
www.exmo.se