Vecka 03 Fredag 17 januari Grattis Anton, Tony
Valuta
EUR 11.5 0.01 0.014
GBP 13.63 -0.02 -0.022
USD 11.2 0.05 0.049
BÖRSEN 17:30
1.21%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

10 ANLEDNINGAR att starta eget under coronakrisen

Att konjunkturen skulle svänga nedåt var de flesta analytiker överens om. Att den skulle störtdyka på grund av ett coronavirus kunde ingen förutse, men kanske är det precis just nu du ska starta ditt företag?

 

Att stöta på patrull och ändå reda ut besvärliga situationer – det är liksom så näringslivet i Gnosjöregionen har formats under decennier av småländsk strävsamhet och uppfinningsrikedom. I denna artikel lyfter GnosjoRegion.se fram ett gott exempel på att det går att lyckas trots dåliga förutsättningar samt ger dig experternas bästa råd för att du ska våga starta din firma mitt i värsta coronakrisen.

Verksamheten snurrar för fullt

I kristider ser man ofta problem i stället för möjligheter. Men vad händer om vi väljer att gasa i stället för att bromsa? Det var precis vad Kent Svensson och hans bror Torbjörn gjorde när de startade sin metallbearbetningsverksamhet i Gnosjö, bara månader innan finanskrisen 2008. Idag har Kullarp Sweden AB tio anställda och det snurrar på som aldrig förr, trots att resten av världen verkar stå still.

 

– Vi fick lära oss den hårda vägen, säger Kent Svensson, och skrattar.

Han har en brokig yrkesbakgrund som innefattat både nattskift på Thule och yrkesfiske på Island. Närmast innan starten av det egna företaget jobbade han som produktionschef inom ytbehandling, ett jobb som krävde en hel del administration.

Det gäller att inte ge upp

– Men jag är verkligen ingen kontorsmänniska, konstaterar Kent krasst.

Så beslutet att starta Kullarp Sweden AB var både ett sätt att drastiskt förändra sin livssituation – och samtidigt en ren tillfällighet då en fastighet blev till salu i rätt tid. Att de första åren med nystartat företag skulle bli så tuffa hade han dock inte räknat med. Mitt i allt fick Kent dessutom genomgå en komplicerad hjärtoperation som gjorde att han blev sjukskriven i sex månader.

 

– Du får inte ge upp, du måste vara enveten för det är en tuff resa. Vi fick sälja allt och börja om från noll igen. Men det är väl det vi smålänningar är kända för, vi ger inte upp, säger Kent.

 

Kent Svensson startade företag mitt under finanskrisen – och under coronakrisen rullar verksamheten på i oförminskad takt. ”Det gäller att inte ge upp även om det är en tuff resa”, säger Kent.

Köp en befintlig verksamhet

Ett råd från Kent till den som vill förverkliga drömmen om ett eget företag är att köpa en befintlig verksamhet:

– Om man är helt oerfaren av att driva företag, som jag var, så kan ett sätt vara att köpa ett mindre företag och utveckla det. Och se till att ta råd och tips av andra företagare, säger Kent.

Slipp byråkratin och kom igång snabbt

Ett annat sätt att snabbt komma igång som företagare är att köpa ett så kallat lagerbolag. Det är ett företag som redan är startat och registrerat hos bolagsverket just bara av den anledningen att det ska gå snabbt och smidigt att komma igång. Man köper lagerbolaget och byter till ett lämpligt firmanamn och sedan är det bara att köra. Har du en revisor eller någon som ska hjälpa dig med bokföringen kan de säkert ombesörja detta åt dig. Vill du hellre lösa det själv kan du köpa ett lagerbolag direkt på nätet hos till exempel Citadellet Bolagsservice www.cbs.se.

Här är 10 goda anledningar att starta eget under coronakrisen!


1. Du kan som David vinna över Goliat.

Under en lågkonjunktur kan en lättrörlig och flexibel egenföretagare lättare konkurrera med storföretag som har stora overheadkostnader.

 

2. Du kan bli först på en helt ny marknad.
När andra företag har det tufft kan nya marknader och nya kunder dyka upp. Var vaken och observant över behov runt omkring dig.

 

3. Du kan välja en tillväxtbransch.
Erfarenheten visar att under lågkonjunktur växer företag som erbjuder sina kunder billigare alternativ. Tillväxtmöjligheter har också företag som erbjuder effektivisering och utbildning.

 

4. Du kan köpa ett bolag som går dåligt, och lära av andras misstag.
Att en verksamhet säljs kan vara ett guldläge för köparen om du lär dig varför företaget du köper är till salu och vad den tidigare ägaren kanske misslyckades med. Dina startkostnader kan också bli lägre eftersom du kan ha möjlighet att förhandla dig till en bättre hyra, bättre priser och bättre villkor för företaget generellt. Men innan du drar igång, fråga dig själv om behovet av det som säljs verkligen finns.

 

5. Du kan hitta smarta samarbeten.
Nöden är uppfinningarnas moder. När vi möter utmaningar vill vi hitta lösningar och i kristider blir vi mer samarbetsvilliga. Andra företag som haft fullt upp under högkonjunkturen känner plötsligt ett behov av att inleda samarbeten. Kanske kan ni pröva något nytt tillsammans!

 

6. Du har goda möjligheter att hitta finansiering.
Konsulthjälp i ett uppstartsskede kan sannolikt hittas till en bra peng i dessa tider. Det finns en uppsjö av bidrag att söka och med regeringens stödpaket till näringslivet under coronakrisen finns möjligheter till bland annat skattelättnader av olika slag, som sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

 

7. Du kan bygga en stark affärsidé.
När tiderna är tuffa håller folk i sina pengar. Det ställer krav på din affärsidé – du måste erbjuda något som folk verkligen behöver. Och det är något du kommer att ha nytta av. En affärsmodell som håller i dåliga tider är stark!

 

8. Du får gott om tid att växa i lagom takt.
Under en lågkonjunktur snurrar hjulen långsammare, och det kan du vända till din fördel. Det ger dig tid att utveckla din affärsidé så att du är redo när affärerna tar verklig fart.

 

9. Du kan hitta bra personal.
Under lång tid har arbetskraftsförsörjningen varit en stor utmaning. Nu rörs det om på arbetsmarknaden. Sannolikt kommer många kompetenta att stå utan jobb framöver. Kompetent personal som du kan anställa i ditt företag!

 

10. Det är dags att ta tillfället i akt!
Kanske är du en av dem som blivit uppsagd på grund av coronakrisen. Kanske har du länge närt en dröm om att skapa något eget. Då kan du se det här som din stora chans. Om du är anställd kan du också ta tjänstledigt för att pröva som egenföretagare. Nu kanske det äntligen är dags att ta steget och förverkliga din dröm!

 

 

Text och foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se 

Källor: Mittföretag.com, StartaEget.se, Företagande.se, DrivaEget.se, VismaSpcs.se



Reportage

Tradition möter innovation i tråd

Hur tar man en urgammal trådbearbetningsteknik som fortfarande till stor del bygger på hantverkskunnande in i framtiden? Vi har frågat experterna!

Smart teknik boostar svensk industri

Produktionseffektivitet är nyckeln och ny teknologi skapar möjligheterna med robotisering, mätteknik, done-in-one och automatiserat logistikflöde

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår