Vecka 03 Fredag 17 januari Grattis Anton, Tony
Valuta
EUR 11.5 0.01 0.014
GBP 13.63 -0.02 -0.022
USD 11.2 0.05 0.049
BÖRSEN 17:30
1.21%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Allt fler ser fördelarna med bemanningsföretag

Från något som vissa tittade snett på till en seriös partner som hjälper kunderna att parera konjunkturens toppar och dalar. På 20 år har bemanningsbranschen vuxit rejält och i den industritunga Gnosjöregionen blir den allt viktigare. Det har inte minst pandemin visat.

 

 

Många av de företagare som inte sett fördelarna med att hyra delar av sin personal tänkte om under pandemin. När efterfrågan på produkter och tjänster sjönk kunde företag med inhyrda skicka tillbaka sina konsulter. Och om den egna personalen blev sjuk kunde de hyra in nya. Detsamma gällde förstås när konjunkturen vände uppåt igen.

– Allt fler ser nyttan med bemanningsföretag. Att vi kan fungera som ett gummiband där man kan anpassa personalens storlek efter konjunkturen. Men så har det inte alltid varit. När vi började 2004 betraktades vi nästan som något katten släpat in, säger Jonas Ölveteg, vd på K-Bemanning med kontor i Gislaved och Värnamo.

 

Jonas Ölveteg, vd på K-Bemanning.
Foto: Martin Andersson

 

Blir kundens HR-avdelning

 

Hur stor branschen är i Gnosjöregionen är lite oklart, men uppskattningsvis finns det åtminstone ett 20-tal aktörer. Gemensamt är att kunderna nästan uteslutande finns inom tillverkningsindustrin. Industriarbetare är den dominerande kategorin men även tjänstemän förekommer. Och att hyrrekrytering där kundföretaget efter ett tag anställer är vanligt.

– Vi blir ofta det lilla företagets HR-avdelning som sköter all rekrytering och bemanning, säger Jonas Ölveteg.

 

Stigande råvarupriser oroar

 

När GnosjoRegion.se pratar med fyra lokala bemanningsföretag om det senaste året framkommer en ganska samstämmig bild: Förra våren innebar en kraftig nedgång och en del genomgick ett stålbad och fick permittera personal. För vissa blev hela året tufft, för andra vände det tidigare. Men sedan årsskiftet är det åter ljusare tider. Det enda orosmolnet just nu verkar vara stigande priser på råvaror som halvledare, metaller och trä.

– Om vi löser materialbristen kommer det troligen att vara en stor efterfrågan på personal hela året, säger Nicklas Erlandsson, vd på Bemanningspoolen som startades 2000 och är det äldsta bemanningsföretaget i Gnosjöregionen.

 

"I den här regionen är vi duktiga på att se möjligheter och lösningar i stället för problem." Nicklas Erlandsson, VD, Bemanningspoolen

Foto: Privat

 

Ser lösningar – inte problem

 

Erlandsson tror att branschen långsiktigt kommer att fortsätta växa när fler inser fördelarna med en mer flexibel bemanningsgrad.

– I den här regionen är vi duktiga på att se möjligheter och lösningar i stället för problem. För ett litet företag är en nyanställning ett stort steg att ta. Att hyra en resurs ger tid att känna efter och se om efterfrågan är bestående, säger Nicklas Erlandsson.

 

Jaana Fransson är verksamhetschef på koncernen OnePartnerGroup GGVVs lokala bolag med kontor i Anderstorp, Värnamo och Vaggeryd.  Företaget är bland de största på bemanning i regionen.

– Det har skett en jätteutveckling i branschen under 2000-talet och särskilt efter den ekonomiska krisen 2008-2009. I dag har alla seriösa aktörer kollektivavtal, bra villkor och en bra relation med facket. Det enda som skiljer från att vara anställd hos kunden är att våra anställda inte alltid har en och samma fysiska arbetsplats, säger Jaana Fransson.

 

Jaana Fransson, verksamhetschef på OnePartnerGroup GGVV i Anderstorp, Värnamo och Vaggeryd.
Foto: OnePartnerGroup

 

Ny fabrik på tio dagar

 

För hennes företag följdes ett fantastiskt 2018 av ett oroligt 2019 och ett krisartat 2020 när pandemin bröt ut.

– Det var jättejobbigt och vi undrade hur det skulle gå. Vi räddades av en jätteorder på visir där vi på tio dagar lyckades få i gång en helt ny fabrik! För oss blev 2020 till slut ett bra år och nu tutar vi på som vanligt igen, säger Jaana Fransson. Hon säger att pandemin har fått fler företag att få upp ögonen för möjligheten att hyra in personal och att se hyrrekrytering som ett första steg om man vill anställa.

 

 

Känner kunder och anställda

 

Jimmy Lehtomäki, vd på Aktiv Bemanning med lokalägt kontor i Värnamo, håller med. Han har märkt av en ökad efterfrågan i år, men också att fler kunder vill ha en partner med lokal närvaro och kunskap inom bemanning.

– Vi har en tjej som slutade hos oss och började jobba för ett bemanningsföretag i Göteborg i några år. Sedan kom hon tillbaka. I Göteborg hade hon fem olika chefer, men träffade aldrig någon av dem. I Gnosjöregionen känner de flesta i branschen till varandra.

Framför allt känner vi våra kunder och deras behov. Vi har också en personlig relation till de anställda och till de kandidater som finns i databaser och nätverk, säger Jimmy Lehtomäki.

 

Jimmy Lehtomäki, vd på Aktiv Bemanning.
Foto: Janny Johansson

 

Kommer att växa i regionen

 

Alla företag vi pratat med tror på en ljus framtid och att branschen kommer att växa i regionen. Förutom materialbrist är ett problem för industrin just nu bristande tillgång på kompetent arbetskraft.

– Där kan vi spela en väldigt viktig roll. Vi har en stor rekryteringsbas och god kunskap om vad kunden behöver och vad den kan erbjuda de anställda. Vi är duktiga på att göra matchningar och snabbt fylla behov, säger Jimmy Lehtomäki.

 

 

 

FAKTA Bemanningsföretag

Bemanningsbranschen bedriver i huvudsak tre typer av verksamhet:

• Bemanning i form av att hyra ut anställda till ett kundföretag där kundföretaget står för arbetsledningen, eller genom att bemanna hela avdelningar åt kundföretaget där bemanningsföretaget står för arbetsledningen.

• Omställning vid behov av personalminskning hos kundföretaget då kundföretagets anställda omplaceras inom företaget eller inom andra företag.

• Rekrytering som innebär att bemanningsföretaget sköter hela rekryteringsprocessen åt kundföretaget.


Företag som hyr ut specialiserad högre utbildad arbetskraft brukar kallas konsultföretag, men fungerar i praktiken ofta som bemanningsföretag.
(Källa: Wikipedia)

 

89 000
Så många personer var 2020 helårsanställda i Almegas 800 medlemsföretag inom bemanningsbranschen.

 

 

 

Text: Thomas Östberg

Illustration: Freepik
Foto: Se respektive bildtext



Reportage

Tradition möter innovation i tråd

Hur tar man en urgammal trådbearbetningsteknik som fortfarande till stor del bygger på hantverkskunnande in i framtiden? Vi har frågat experterna!

Smart teknik boostar svensk industri

Produktionseffektivitet är nyckeln och ny teknologi skapar möjligheterna med robotisering, mätteknik, done-in-one och automatiserat logistikflöde

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår