Vecka 49 Fredag 8 december Grattis Virginia
Valuta
EUR 11.21 0.00 -0.001
GBP 13.08 0.00 -0.004
USD 10.39 0.00 0.001
BÖRSEN 17:30
-0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Bredaryd – trygghet och attraktivitet för företagare

En attraktiv ort att komma till, vare sig man är företagare eller privatperson – företag etablerar sig och expanderar kontinuerligt i Bredaryd.

 

Det händer mycket i Bredaryd – en plats där många vittnar om stora fördelar att driva företag.

Nyligen har ett sverigeunikt initiativ som syftar till ökad trygghet för företag har skapats på orten.

Satsningen heter Näringslivssamverkan (tänk grannsamverkan, fast mellan företag) och springer ur ett samarbete mellan Näringslivsföreningen i Lanna Bredaryd, Värnamo kommun, Värnamo Näringslivs AB, Svenskt Näringsliv och Länsstyrelsen. I och med satsningen har man redan avvärjt inbrottsförsök.

– Det handlar om att de närmaste grannarna pratar med varandra om hur skift och sådant fungerar så att man är uppmärksamma på om obehöriga är runt omkring. Vi har skapat en kontaktlista där vi får in information delvis från polisen och kommunen men också snabba iakttagelser som sker via chattgrupp eller mail.

 

Vi kan konstatera att i och med att vi är uppmärksamma och aktiva har vi haft det betydligt lugnare än tidigare, säger Jesper Söderström, ordförande för Näringslivs­föreningen i Lanna Bredaryd. Näringslivssamverkan är en del i ett bredare arbete att skapa en attraktiv ort för företag att verka i.

– Det ska vara en attraktiv och trygg ort att komma till, gällande allt från utsmyckning till gemensamma praktiska åtgärder – till exempel rondering, belysning och skyltning.

Vi arbetar med förebyggande åtgärder som trygghetsvandring och kommer framöver anordna seminarier. Vi har skapat ett stort intresse kring näringslivssamverkan, inte minst bland flera näringslivsorganisationer runtomkring oss, säger Jesper Söderström.

 

Jesper Söderström, Ordförande för Näringslivsföreningen i Lanna Bredaryd Foto: Privat

  

 

Zinkteknik satsar på utökad kapacitet

 

Ett företag som satsat extra mycket i Bredaryd på sistone är Zinkteknik. Under 2022 byggde man till sin 11 000 kvadratmeter stora anläggning med ytterligare 5 000 kvadratmeter.

– Vi byggde till 50 procent för att kunna växa 50 procent på alla avdelningar. Vi är oerhört tacksamma för vår tillbyggnad och väntar med spänning på de närmaste åren med en god införsäljning i ryggen. Det känns som att när det väl släpper så kommer vi ha några riktigt bra år framför oss, säger Niclas Svensson, VD och delägare. Att driva företag i Bredaryd har stora fördelar, menar Niclas.

– Vi har flera viktiga leverantörer inom ett par mils avstånd, vi ligger i en attraktiv region som är väldigt bra för att det finns så mycket industri och teknik tillgängligt nära.

 

Niclas Svensson VD och delägare, Zinkteknik Foto: Zinkteknik

 

 

Medarbetarna i fokus

 

Zinktekniks expansion av anläggningen i Bredaryd handlar inte endast om en ökning av produktionskapaciteten; extra mycket fokus har lagts på personalens trivsel – tillbyggnaden innefattar bland annat padelhall, gymnastikhall och gym som används flitigt av personalen.

– Vi har historiskt haft väldigt låg personalomsättning. Då gäller det att fortsätta ligga i framkant på de här bitarna, säger Niclas Svensson.

 

 

Bredaryd i logistiskt centrum

 

Även på Finmekanik i Bredaryd AB spirar framtidstron. I slutet av förra året investerade man i en fleroperationsmaskin, för framtida projekt.

– Vi kommer köra igång nya projekt där. Om det blir som kunderna tror, kommer det öka vår omsättning med 25 procent över en treårs­period, säger Jonas Johansson, VD.

Att driva företaget i just Bredaryd är väldigt gynnsamt, menar Jonas.

– Om du har dina kunder lokalt och sätter en passare mitt i Bredaryd och drar den i fyra mils omkrets, då är Bredaryd centrum för alltihop. Logistiskt sett är det optimalt. Likadant personalmässigt, oavsett var man bor i regionen har man max 2–4 mil att pendla, säger han.

 

Jonas Johansson VD, Finmekanik i Bredaryd Foto: Finmekanik i Bredaryd 

 

 

 

 

En mycket omtyckt och välbesökt samlingsplats året om i Bredaryd är den vackra Hembygdsparken. Här arrangeras allt från vårens Valborgsfirande till ”Kura skymning”.

Text & Foto: GnosjoRegion.se

 

Med härliga rytmer och musik invigde Gislaved Westbo musikkår med drill Bredaryds Marknad som firar 40 år 2023! Text & Foto: GnosjoRegion.se

 

 

Vill du också göra skillnad och vara med och bidra med en hjälteinsats där du bor? Då kanske du också ska bli deltidsbrandman som Emil Petersson. Text & Foto: GnosjoRegion.se

 

 

FAKTA

 

Bredaryd Bredaryd är en tätort i Värnamo kommun beläget längs länsväg 153 samt riksväg 27.

Antal invånare 1 447 (Bredaryd tätort 2023)

 

Årliga evenemang på orten

 

I början av maj månad arrangeras Kulturdagen i Bredaryd. Under evenemanget fylls stora delar av Bredaryd med utställningar och aktiviteter av olika slag.

 

Bredaryds marknad är en årligt återkommande marknad sedan 1984 och går av stapeln i augusti. Hit kommer utställare och besökare från när och fjärran.

 

Sport

 

Orten har ett mycket aktivt föreningsliv och några av dem är Bredaryds Skid- och Orienteringsklubb och fotbollsklubben Bredaryd Lanna IK.

 

Från Bredaryd kommer t ex fotbollsspelaren Anna Anvegård och den före detta NHL-spelaren Eric Lindros härstammar från Bredaryd. Hans farfars far Axel Lindros utvandrade från Bredaryd till Kanada.

 

TIDSLINJE

 

1873 Bredaryds Sparbank grundas.

1935 EWES grundas under namnet E.W. Svenssons Metallvarufabrik.

1938 Bredaryd hembygdspark bildas och består av ett antal byggnader från tidigt 1800-tal till början av 1900-talet.

1942 Harry Johansson grundar företaget Rapid Granulator i hemstaden.

1985 Zinkteknik AB startar i Bredaryd.

2005 Wärdhuset Bredaryd öppnar i nuvarande regi med fokus på bra råvaror och god service.

2018 Hammarplast Medical utökar kapaciteten på anläggningen i Bredaryd.

2022 Bredaryds Bud och Godstrafik inviger ny terminal på Ängarnas industriområde. Zinkteknik bygger ut och ökar ytan med 50 procent.

2023 Nytt bibliotek invigs i Bredaryd.

 

 

 

Text: Jacob Sundberg, GnosjoRegion.se

 

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår