Vecka 03 Fredag 17 januari Grattis Anton, Tony
Valuta
EUR 11.5 0.01 0.015
GBP 13.62 -0.02 -0.023
USD 11.2 0.05 0.048
BÖRSEN 17:30
1.21%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Fram för ännu mer kvinnokraft i Gnosjöregionens industrier!

De är kreativa, starka och driftiga. I en region där familjeföretagen bildar navet i näringslivet har också kvinnorna tagit plats. Här får du möta några av dem.

 

– Det här är en grymt tuff och konkurrensutsatt bransch. Men att forma, utveckla, driva, helt enkelt vara kreativ, är ju vad som gör det här jobbet så roligt, säger Annelill Annvik, vd och delägare i Gafs Kartong.


Det var Annelills mormor som startade företaget 1947 när hon insåg att jobbet på wellföretaget var något hon kunde göra egen business av. Det gick så bra att morfar fick hoppa av sitt jobb för att hjälpa till i familjeföretaget.

 

Annelills mamma tog så småningom över och efter att ha utbildat sig till civilekonom återvände Annelill hem till Gafs Kartong.
– Jag har ju alltid haft kvinnliga förebilder under min uppväxt, vilket säkerligen har präglat mig.

 

Jag har framför allt sett det roliga med att driva företag, samtidigt som jag förstås har funderat – är det värt det?
Och svaret på den frågan blev ett tveklöst ”ja”.
– Nu har jag precis startat ett bolag till tillsammans med min bror och en delägare till, där vi nyttjar den digitala tekniken hos Gafs. Förpackningen är viktig, produktens ansikte utåt, och jag har helt enkelt världens bästa jobb, säger Annelill.

 

Annelill Annvik, Gafs Kartong. Emma Nord, Vaggeryds Svarv


Emma Nord, vd Vaggeryds Svarv, är precis som Annelill taggad över att få driva och utveckla. Hon hoppade av jobbet på Skatteverket i Värnamo för att bistå sin far i familjeföretaget.
– Jag är väldigt intresserad av ny teknik och jag är otroligt fascinerad av den nya tekniken som snabbt utvecklas inom tillverkningsindustrin idag – och hur duktiga vi i Sverige är på att förvalta den, säger Emma.

 

Vad är det bästa med livet som företagare?


– Möjligheterna att följa och påverka hela företagets utveckling. Livet är ju livet, det är ingen enkel väg. Det är snabba och tuffa beslut som gäller för att överleva, men det är nog det jag triggas av. Jag är jättestolt över att vi idag är familjeförsörjare till 13 personer. Senaste året har vi sett en uppgång och det är nog tack vare vårt fokus och driv, säger Emma.


Camilla Berglund startade Shape Produktion från grunden tillsammans med sin man för åtta år sedan. Med erfarenheter från reklambranschen i ryggen har hon kommit med nya idéer in i butiksinredningens värld.
– Vi är ett litet företag vilket gör att jag ena dagen möter kunder och leverantörer och skissar på nya uppdrag, andra dagar är det monteringsjobb som gäller. Jag ser det som positivt då det ger mig en ökad förståelse för hela flödet.

 

Vår ambition är att hela tiden vara nytänkande, smarta och kvalitetsmedvetna samtidigt som man är kostnadseffektiv. Ibland föreslår jag helt andra lösningar jämfört med mina manliga kollegor. I vissa fall helt omöjliga att genomföra, men ibland briljanta! säger Camilla och skrattar.

 

Camilla Berglund, Shape Produktion. Marie Trevik och Malin Nyberg, Burseryds Mekaniska


I Burseryd har systrarna Marie Trevik och Malin Nyberg tagit klivet in som fjärde generationen i Burseryds Mekaniska. Ett naturligt steg, tycker de båda.
– Företaget har ju alltid varit en naturlig del av vår uppväxt. Som små fick vi ha luciatåg och senare blev det extrajobb på loven. Vi har varit aktiva i företaget till och från sedan i 20-årsåldern och att det var vi två som skulle ta över efter vår pappa, tillsammans med vår farbror Mats-Ola, är något som har vuxit fram, säger Marie och Malin.

Kvinna i metallindustrin – kanske inte så självklart för några år sedan.
– Men vi ser det bara som en positiv sak. Vi hoppas att fler tjejer men också killar ska upptäcka det roliga i det här jobbet!


Även Pia Thulin driver verksamheten tillsammans med sin syster som vd i Thulins Rubber & Plastic. Pia har alltid varit intresserad av teknik och produktion även om hennes studieår handlade mer om habilitering och psykiatri.
– Både jag och mina syskon sommarjobbade alltid i företaget och i vår familj gjordes ingen skillnad på om man var tjej eller kille, vi fick jobba vid maskinerna vilket som, säger Pia.


I grund och botten handlar det om vad man får med sig hemifrån, menar hon.
– Har du någon nära som tror på dig och fostrar dig till att bli självständig och tro på dig själv så klarar man det mesta. Jag tycker det är skönt när jag får lämna kontoret och vara ute i produktionen lite mellan varven.

 

Vi kvinnor som finns inom tillverkningsindustrin behöver nog synliggöra oss lite mer och visa att vi trivs, säger Pia, och passar på att slänga ut en riktig brasklapp:
– Jag tror faktiskt inte på kvotering. Det gäller att arbeta med helt andra saker för att få en bra fördelning av kvinnor, män och kompetens!

 

Pia Thulin, Thulins Rubber & Plastic. Nina von Krusenstierna, Business Gnosjöregion. Linda Fransson, Gnosjö Automatsvarvning

 

Vad är det bästa med att driva företag i Gnosjöregionen?

 

Nina von Krusenstierna, vd Business Gnosjöregion:


– Företagen här ser möjligheter och är snabba till att lösa utmaningar. Det finns en nästan medfödd vilja att samverka och hjälpa till. Kännedom om varandras verksamheter och de starka nätverken är en framgångsfaktor som gör att Gnosjöregionen på ett bra sätt klarat av utmaningar.

 

Linda Fransson, vd Gnosjö Automatsvarvning:


– Det vi får vara med om är spännande och utmanande och man behöver aldrig fundera på om det finns något att göra ? Härliga medarbetare och tillsammans skapar vi en bra arbetsplats.

 

Anna Grahn, delägare Grahnab:


– Det bästa här i regionen är närheten till många andra företag och leverantörer som vi behöver. Det mesta finns här omkring.

 

Anna Grahn, Grahnab. Lina gunnarsson, G-tech. Emelie Nydén, LN-Kyla

 

Lina Gunnarsson, ägare och vd G-tech:


– Man ser tydligt hur mycket den positiva Gnosjöandan präglat industrin. Samarbetet och närheten mellan företag i regionen är något vi med fördel kan dra nytta av för att exempelvis nå marknader utanför Sverige. Genom samarbete utvecklas vi tillsammans och blir starka.

 

Emelie Nydén, vd och konstruktör LN-Kyla:


– Det bästa här i Gnosjöregionen är alla drivna och engagerade personer jag möter ute på företagen. Jag får prata direkt med personen som har behov av mina tjänster och produkter utan att det går långa omvägar. Sedan går det väldigt snabbt från idé till beslut. Genom att jobba nära och i förtroende med våra kunder så kan vi skapa unika kundanpassade lösningar.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se



Reportage

Tradition möter innovation i tråd

Hur tar man en urgammal trådbearbetningsteknik som fortfarande till stor del bygger på hantverkskunnande in i framtiden? Vi har frågat experterna!

Smart teknik boostar svensk industri

Produktionseffektivitet är nyckeln och ny teknologi skapar möjligheterna med robotisering, mätteknik, done-in-one och automatiserat logistikflöde

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår