Vecka 03 Fredag 17 januari Grattis Anton, Tony
Valuta
EUR 11.5 0.01 0.014
GBP 13.63 -0.02 -0.022
USD 11.2 0.05 0.049
BÖRSEN 17:30
1.21%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Från Asien till Gnosjöregionen – med produktion

Kortare ledtider, enklare kommunikation och bättre kvalitet. Trenden är tydlig att allt fler företag flyttar sin produktion från Asien till Gnosjöregionen.

 

 

För två år sedan fick Inca Plast från Hillerstorp kontakt med det skånska företaget Cink via Linkedin. Cink har tagit fram en egendesignad matservis som är särskilt anpassad för barn och tillverkningen skedde då i Kina. Men långa ledtider, krånglig kommunikation och bristande kvalitet gjorde att Cink började leta efter en formsprutare i Sverige.

– Vi inledde ett samarbete och började med att hjälpa dem med att ta fram ett ritningsunderlag på produkterna och samtidigt hitta ett bra material ur ett miljöperspektiv. Nu tillverkas alla delar i servisen av biobaserad PP med 40 procent träfiber. Dessutom kommer träfibern från lokala träd som har vuxit i Småland och Halland, säger Edvin Lindqvist, marknads- och försäljningschef på Inca Plast i Hillerstorp.

 

Edvin Lindqvist, marknads- och försäljningschef på Inca Plast i Hillerstorp, säger att styrkan med Gnosjöregionen är alla företag som kan leverera komplexa slutprodukter i material som plast, plåt eller trä.
”Styrkan i vår region är att kunderna kan komma hit och få en helhetslösning. Våra kunder blir oftast imponerade av att allt är så lättillgängligt och att det bara är att gå över gatan för att exempelvis träffa plåtleverantören.”
Foto: GnosjoRegion.se

 

Bara fördelar med att tillverka i Gnosjöregionen

 

Edvin Lindqvist berättar dessutom om två andra projekt som Inca Plast just har påbörjat. Produktionen är mer komplex än för matservisen och den ena produkten består exempelvis av 25 ingående komponenter där endast fem av dem ska formsprutas. De övriga 20 köper Inca Plast in lokalt – komponenter som tidigare helt och hållet tillverkades i Kina – för att sedan montera ihop och leverera en komplett slutprodukt.

– Mönstret är detsamma för alla våra kunder som har tagit hem produktionen, de vill kunna ha en snabb och öppen dialog med leverantören och finnas nära produktionen. När de besöker oss kan vi träffa alla leverantörer på en dag i stället för att åka hela vägen till Asien. Det här är ren produktion som tidigare varit utomlands och som nu i stället adderas till Sveriges BNP, säger han.

 

Samarbetet med Cink innebär att Inca Plast tar hand om allt från produktutveckling och formsprutning till lagerhållning och distribution från webbshopen.

– Det är stor skillnad på att kommunicera med svenska företag jämfört med kinesiska. För det första är deras engelska inte alltid den bästa och samtidigt gör tidsskillnaden det väldigt svårt att komma fram till några beslut.

Vi har bara sett fördelar med att lägga tillverkningen i Gnosjöregionen och är väldigt glada över att vi hittade Inca Plast, säger Elena Holmberg, vd på Cink.

 

Elena Holmberg är vd för Cink i skånska Vellinge och hon har bara sett fördelar med att flytta produktionen från Kina till Hillerstorp.
Foto: Cink

 

Cinks egendesignade matservis är särskilt anpassade för barn och är tillverkad av biobaserad PP med 40 procent träfiber från träd som har vuxit i Småland och Halland.
Foto: Cink

 

Kunden får mycket på köpet

 

Det är inte bara inom verkstadsindustrin som produktionen flyttar från Asien till Sverige. Martin Åhlander, vd på Värnamo Sängkläder, tar Mio som exempel och berättar att möbeljätten har valt att utöka sitt sortiment av Värnamo Sängkläders varumärke Varnamo of Sweden, i stället för att köpa in produkter från Kina.

– Vi inledde ett samarbete med Mio innan pandemin och när containerpriset höjdes tog det emot att frakta våra voluminösa produkter från Asien.

Därefter har det bara fortsatt. Svensk produktion står högt i kurs och en svensk flagga på produkterna borgar för kvalitet i konsumenternas ögon, säger han. Fraktkostnader, kvalitet och inte minst hållbarhet är fördelar som Martin Åhlander väljer att lyfta när det kommer till att flytta hem produktionen till Sverige.

– Det är enkelt för en aktör i Sverige att handla av svenska leverantörer. Vi pratar samma språk, kan hjälpa dem med utbildningar och det är enkelt att besöka fabriken. Kunderna får så mycket på köpet när de handlar från oss, säger han.

 

Värnamo Sängkläder har en avancerad maskinpark med automationsrobotar från Fanuc. Just automationsgraden har gjort att Värnamo Sängkläder kan konkurrera prismässigt med producenterna i Kina men kunderna ser fler fördelar än så, säger Martin Åhlander.
”Det är bekymmersfritt att handla i Sverige samtidigt som det inte bara är guld och gröna skogar med att ta hem produkter från Asien. Det är mycket bök och stök emellanåt. Vi måste samtidigt ligga i framkant när det kommer till hållbarhet för i många fall pratas det mycket mer om det än om pris.”
Foto: Privat

 

 

Viktigt att finnas nära marknaden

 

För Swede-Wheel i Hillerstorp är flytten av viss produktion från den egna fabriken i Kina hem till Sverige en del av ett långsiktigt strategiskt beslut om att finnas så nära marknaden som möjligt. John Löw, marknadschef på Swede-Wheel, berättar att det handlar om att äga såväl kompetensen kring produkten som produktens användande. Ett steg i detta är att Swede-Wheel även har plockat hem verktygstillverkningen från Kina.

– Vi lägger ett stort fokus på att lyssna på våra kunder och deras utmaningar. Genom att ha hela produktionen från konstruktion till färdig produkt hemma kan vi snabbt och enkelt, inom rimliga ledtider, anpassa oss efter kundernas behov när vi utvecklar våra produkter, säger John Löw och fortsätter:

– Vi får många förfrågningar som har koppling till närhet och ledtider. Det kan vara en sådan enkel sak som att slippa behöva sätta sig på ett flyg i 20 timmar till Kina. Även om vi ligger långt framme med digitala verktyg är det alltid mycket enklare att ses fysiskt.

 

Bättre kvalitetskontroll, kortare ledtider och en större efterfrågan på hållbar produktion. Det är tre områden som John Löw, marknadschef på Swede-Wheel, lyfter med att flytta hem produktionen till Gnosjöregionen från Asien.
”För oss har det egentligen mer handlat om att systematiskt över tid ha flyttat hem produktionen från Asien, men det betyder inte att vi har slutat med vår tillverkning i Asien. Den har vi kvar för den asiatiska marknaden, eftersom vi vill vara så nära marknaden som möjligt.”
Foto: William Lind

 

 

 

 

Text: Johan Larsson, GnosjoRegion.se

Bild på startsidan Foto: Cink

Fotograf övriga bilder: Se repektive foto.

 



Reportage

Tradition möter innovation i tråd

Hur tar man en urgammal trådbearbetningsteknik som fortfarande till stor del bygger på hantverkskunnande in i framtiden? Vi har frågat experterna!

Smart teknik boostar svensk industri

Produktionseffektivitet är nyckeln och ny teknologi skapar möjligheterna med robotisering, mätteknik, done-in-one och automatiserat logistikflöde

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår