Vecka 41 Söndag 13 oktober Grattis Berit, Birgit
Valuta
EUR 11.35 -0.02 -0.017
GBP 13.56 0.00 0
USD 10.38 -0.01 -0.014
BÖRSEN 17:30
0.75%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Right Around The Corner

Politiker och näringslivsexperter i all ära, men vi frågar Gnosjöregionens företagare som lever mitt i verkligheten. Vad ser ni komma runt hörnet?

 

Pandemi, skyhöga råvarupriser, komponentbrist, krigsutbrott och hotande effektbrist i det svenska elnätet. Samtidigt har många tillverkande företag i Sverige gjort all-time-high de senaste åren. Berg-och-dalbanan fortsätter, prognoserna är osäkra, framförhållningen minimal och lågkonjunkturen i Sverige är ett faktum. I februari 2024 ställde vi frågan till några av Gnosjöregionens företagare: Hur stor påverkan har omvärldsläget på industrin i Sverige just nu?

 

 

Karin Sandén Ahlqvist, CEO Axelent AB


”Jag har en stark tilltro till framtiden. Vi har många stora möjligheter och utmaningar framför oss för att stärka en ekonomisk tillväxt, vilket kommer att driva såväl affärer som nya idéer. Lågkonjunkturen har ju sett väldigt olika ut beroende på bransch men även beroende på vilka geografiska marknader man säljer till och är verksam i.
Utvecklingen av råvarupriser är svår att sia om då det är många olika faktorer som styr; en osäker omvärld, brister och efterfrågan. Men det kommer säkert att röra sig en del, både upp och ner.
Gällande energipriserna tror jag att vi har lärt oss mycket av den kris vi gick igenom under 2022 och jag har svårt att tro att vi hamnar riktigt lika illa igen. Många har sett om sina hus, har mer kunskap om sin förbrukning och vilka faktorer som styr. Men en fråga lika viktig som priserna är själva tillgången till el och hur vårt nät ser ut, vilket är en utmaning på flera håll i södra Sverige. Det pågår just nu en omstrukturering av kraftnätet för att Hillerstorp ska få mer el, vilket vi välkomnar. Det är helt nödvändigt för att vi och våra grannar ska kunna fortsätta och växa och satsa på våra produktionsanläggningar här i Hillerstorp.
Omvärldsläget driver absolut på trenden med backsourcing. Vi ser många kunder som flyttar hem sin produktion, främst från Asien och till Europa, däribland Sverige. Därmed tror jag att det mycket väl kan leda till nya affärer.”

 

Karin Sandén Ahlqvist, CEO Axelent AB

 

Daniel Petersson, vd Gårö Plåtprodukter AB


”Kopplat till situationen inom byggbranschen så tror jag att hela 2024 kommer att vara kämpigt. Mycket är ju beroende på ränteläget, att vi behöver se en förändring där folk börjar våga investera och bankerna kan låna ut pengar.
Råvarupriserna inom vår bransch har stabiliserats även om det pratas om en uppgång, men det är nog rätt små förändringar. Och det gäller nog även energipriserna som jag tror kommer att vara rätt låga under 2024. Det hjälper till att kapa förluster. Vi som företag har dessutom gjort mycket för att hålla ner energikostnaderna och det ser vi nyttan av idag.
Trots en skakig omvärld tror jag att vi fortsatt kommer att stå starka i svensk industri. Problemen med frakter från Asien fortsätter, många håller koll på detta och försöker flytta tillverkningen närmare och jag vill tro att det gynnar Sverige, även om priset till syvende och sist avgör. Men det ökade fokuset på hållbarhet påverkar också situationen. Här handlar det mycket om transporter vilket gynnar svensk industri.
Säkerhetsfrågan kan däremot påverka oss. Ett stort hot som vi ser just nu är alla hackerattacker som också kan drabba industrin. NATO-medlemskapet för Sverige kommer nog också att påverka oss. Nu är vi inte själva inom försvarsindustrin men det är helt klart ett område som kommer att gynna tillväxten inom svensk industri.”

 

Daniel Petersson, vd Gårö Plåtprodukter AB

 

 

Jacob Nilsson, CEO, AXJO AB


”Jag tycker att framtiden känns ljus även om det är tufft för visa branscher, men jag vill hoppas på en tydlig vändning under år 2025.
Utvecklingen av råvarupriserna framåt är inget problem, däremot går det lite för långsamt att skapa cirkulära flöden där produkter kommer tillbaka och kan återanvändas eller återvinnas. Hade marknaden varit redo hade vi kunnat se en mycket större del av våra produkter som fick ett nytt naturligt liv och arbetet med en hållbar värld hade kunnat ta ytterligare kliv framåt.
Energipriserna är alltid viktiga för alla tillverkande industrier och vi gör vad vi kan för att på ett hållbart sätt hålla nere vår förbrukning med till exempel solcellsanläggning på taket och återvinning av värme i produktionen. Rimliga energipriser är en hygienfaktor för all svensk industri.
När det gäller omvärldsläget i stort så är det givet att alla förändringar genererar omtanke kring ens egna verksamhet och utvecklingen av den. Trenden med hemflytt av produktion är tydlig och absolut möjlig, men för att den ska bli optimal så behöver vi som nation skapa enklare administrativa förutsättningar, snabbare bygglovshantering, tydligare energipolitik och framför allt fler incitament för att stötta hemflytt i alla delar av landet.”

 

Jacob Nilsson, CEO, AXJO AB

 

 

 

Anton Svensson, vd EWES AB


”Om det inte vore en lågkonjunktur just nu så skulle vi se positiva effekter på marknadsläget i Sverige på grund av hemflytt. Men det finns helt enkelt inga volymer just nu att ta hem. Konjunkturen har redan vänt uppåt men från rekordlåga nivåer. Det gäller tyvärr inte byggsektorn där det kommer att dröja kanske upp till två år innan det finns något slags normalläge igen.
När det gäller den europeiska energimarknaden är den i stort sett havererad. Tyskland ersatte ren och klimatpositiv kärnkraft med fossil gas och kol, plus import av fransk kärnkraft. Detta ger alldeles för stort utrymme för spekulation på energimarknaden och jag är rädd att priserna visserligen inte fluktuerar lika mycket, men stannar på en alldeles för hög nivå för Sverige, som en gång i tiden hade världens bästa energisystem.
Råvarupriset? Det kommer att stabilisera sig för att sedan gå uppåt igen, tyvärr. Andra omkostnader orsakade av fördolda handelshinder som CBAM, logistikproblem och tullar kommer att tas ut på råvarupriserna. Vi tillverkar ju tyvärr inte tillräckligt med stål i Europa för att täcka våra behov.”

 

 Anton Svensson, vd EWES AB

 

 
Michael Jonsson, CVO AD-Plast AB


”Konjunkturen gör små rörelser i positiv riktning men de är väldigt små. Jag tror att vi kan se en lite tydligare vändning i slutet Q2-2024.
Det är lite oroligt på råvarumarknaden och priserna går inte ner som förväntat. Det i sin tur beror på att vissa stängt ner sina anläggningar för att hålla upp priserna. Svag SEK bidrar också.
På grund av krig och oroligheter ser vi en viss hemflyttning till Europa men inte nödvändigtvis till Sverige. Vi har Tjeckien, Ungern och Rumänien som är typiska lågkostnadsländer i Europa och som är väldigt duktiga.
De problem som är på tapeten idag är att det tar cirka 10 dagar längre att gå runt Godahoppsudden och kostar mer bränsle vilket gör att frakterna blir dyrare än att gå via Röda Havet. Trafiken är väldigt begränsad via Panamakanalen på grund av för lite vatten.
När det gäller elpriserna verkar det fortfarande vara rena rama vilda västern där ingen tar ansvar och sätter ner foten. Min åsikt är att vi borde använda vår egen el först och sedan sälja vårt överskott. Idag säljs det till den som betalar mest och därav elprisets berg-och-dalbana. Priset är inte kopplat till vad det kostar att producera, priset sätts på elbörsen precis som aktier. Det finns ingen rim och reson i att vi ska förstöra miljön genom att köra Karlshamnsverket som går på olja för att vi får bra betalt. Det är en sak om det vore elbrist, men då ska ingen el gå på export. Överföringen är ett helt annat problem, skapat av våra politiker.
AD-Plast har ännu inte fått något hot om att vi skulle tvingas att stänga ner på grund av elbrist (men där jag bor i Frösakull får man till exempel inte ladda elbilar vissa tider då elen inte räcker till). Det vore katastrof ekonomiskt om vi skulle tvingas att stänga ner produktionen vissa tider då det absolut mest kostsamma är uppstart. Det vi har att titta på är att installera batterier som kan kapa topparna och då kan man också sälja sitt överskott, men det kräver stora investeringar och där är vi inte nu.”

 

Michael Jonsson, CVO AD-Plast AB

 

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se



Reportage

Right around the corner

Politiker och näringslivsexperter i all ära, men vi frågar Gnosjöregionens företagare som lever mitt i verkligheten.

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår