Vecka 24 Söndag 15 juni Grattis Margit, Margot
Valuta
EUR 10.96 0.02 0.015
GBP 12.88 0.00 0
USD 9.49 0.04 0.04
BÖRSEN 17:30
-1.05%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Right around the corner

Politiker och näringslivsexperter i all ära, men vi frågar Gnosjöregionens företagare som lever mitt i verkligheten. Vad ser ni komma runt hörnet?

 

 

Vilka är de största utmaningarna och möjligheterna för svensk industri just nu? Kommer presidentvalet i USA att påverka oss när det gäller import och export? Vad händer egentligen på elmarknaden, kommer priserna att sticka i väg igen och hur stort ansvar bör man lägga på våra svenska företag för att vi ska nå klimatmålen? I början av hösten 2024 ställde vi frågan till några av Gnosjöregionens företagare: Hur mycket påverkas vi av omvärldens upp- och nedgångar?

 

 

Jesper Bundgaard, vd Axelent Engineering

 

Den enskilt största utmaningen för svensk industri är utan tvekan kompetensförsörjningen! Där vi redan nu upplever en brist på flera yrkeskategorier försöker vi som arbetsgivare på olika sätt ta aktiv del i utformningen av diverse yrkesutbildningar. Axelent Engineering AB har också sedan många år ett nära samarbete med industriprogrammet på gymnasieskolan i Gislaved och ingenjörsprogrammet på högskolan i Jönköping.


När det gäller presidentvalet i USA tror att många i Sverige tillskriver det för stor betydelse. Även om USA är en viktig marknad för Sverige, både när det gäller export och import, så ska man komma ihåg att mer än tre fjärdedelar av Sveriges export sker till Europa och Asien.


Elmarknaden är en jättesvår fråga, och det är naturligtvis väldigt många faktorer som påverkar prisutvecklingen framåt. Höga elpriser drabbar framför allt elintensiva verksamheter, och där märker vi som maskinbyggare ett ökat intresse för energieffektiva anläggningar.


Vår regering har konstaterat att ”näringslivet har blivit den nya miljörörelsen” och jag håller helt med. Industrin har ett stort ansvar! Att vi ska nå klimatmålen ligger i alla människors intresse, och när allmänheten ställer krav på produkter och hur dessa framställs, rättar näringslivet snabbt in sig i ledet. De företag som ligger i framkant kommer att ha stora fördelar, och de som av olika anledningar väljer att inte ställa om kommer sannolikt inte att finnas kvar särskilt länge.”

 

Jesper Bundgaard, vd Axelent Engineering

foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 
Martin Nyström, vd och koncernchef Troax Group

 

Jag ser att den gröna omställningen är både den största möjligheten och utmaningen för svensk industri. Svenska bolag har ofta hållbarhet i sitt DNA och det gäller nu att kontinuerligt att utveckla och gifta samman hållbarhetsaspekten in i värdeerbjudandet. Gör vi detta kommer framtiden vara mycket ljus! Till detta behöver vi mer politisk samsyn för klara spelregler och långsiktighet kring ex. energifrågan.


Jag bedömer att det kommer vara fortsatt osäkert och volatilt med energipriserna framgent. Men överraskas gärna positivt om så inte skulle bli fallet! Jag önskar att politiken kunde ’sluta käbbla’ och se till att vi får en långsiktighet kring detta. Det skulle gynna svensk industri och möjliggöra kloka investeringar för framtiden, men även snabbare omställningstakt till fossilfritt på kortare sikt.


Näringslivet är på många sätt den nya miljörörelsen och helt avgörande för samhällets omställning. Näringslivet har tagit och kommer fortsatt ta ett ansvar för omställningen, samtidigt som vi behöver samverka med det offentliga kring ramar, styrning, etc. för att få maximalt tryck i transformationen. Jag skulle också vilja lyfta den positiva påverkan och möjlighet vi som multinationella koncerner kan utöva utomlands.


Den andra stora utmaningen som svensk industri står inför är kompetensförsörjning med brist på viktiga förmågor. Redan idag kämpar vi med att hitta den kompetens vi behöver, och jag ser inte något som talar för att det är på väg att bli bättre.


Hur vi påverkas av det amerikanska presidentvalet är en jättebra men också ganska svår fråga! De olika presidentkandidaterna har olika utgångspunkt när de resonerar. För Sverige och svensk industri är det viktigt med global handel och att den är så enkel, fri och ’fair’ som möjligt. Generellt sett är ökad geopolitisk spänning och protektionism i olika former negativt, men jag tycker mig också ha sett att de praktiska förslagen tenderar att vara ganska annorlunda och mindre långtgående än de politiska utspel som gjorts under valrörelserna.

 

Martin Nyström, vd och koncernchef Troax Group

Foto: Troax

 

 

Frida Granstrand, delägare och marknadsansvarig Liljas Plast


Sverige är ett litet land. Utmaningen för industrin är att öka intresset för teknik och innovation och att det krokar arm med grundskolan och lärosäten på alla nivåer. Sverige är en otrolig industrination med mycket kunskap och det vill vi på bästa och smartaste sätt förvalta vidare.


Vi har idag mycket samarbeten över kontinenterna och klart det amerikanska presidentvalet är en risk men det kan också skapa möjligheter. Vi hoppas förstås att det blir en president som fortsatt främjar säkra och hållbara handelsavtal.


När det gäller energifrågan kan vi konstatera att svensk tillverkningsindustri idag utgör 20 procent av BNP. Vi måste vara konkurrenskraftiga, annars är vi snabbt illa ute. Vi måste därför lära oss att använda och producera energi på rätt sätt och stärka tillväxten i svensk industri för fortsatt utveckling.


Svensk industri har ett stort ansvar för att vi ska nå klimatmålen. Omställningen föder innovationer. Nya innovationer föder framgång och visar vägen mot en mer hållbar framtid. Industrin har ett ansvar och den gröna omställningen behöver verkligen tas på allvar.

 

Frida Granstrand, delägare och marknadsansvarig Liljas Plast

Foto: Liljas Plast

 

 

Kajsa Andersson, delägare och affärsområdeschef Portar, EAB


Vad alla påverkas av, oavsett små- och medelstora bolag eller stora industrijättar, är tillgången på kompetens. Där behöver tillverkningsindustrin jobba med synen på och fördomarna kring att ta anställning inom det området. Vi behöver vara kreativa och tänka nytt i hur man ser på rekrytering och varumärkesstrategi. Som ständig optimist, ser jag såklart oändliga möjligheter för svensk industri. Sverige har ett starkt rykte för kvalitet och hållbarhet, där vi kan fortsätta att utveckla oss och ligga i framkant vad gäller digitalisering och hållbar produktion.


Det amerikanska presidentvalet kan påverka svensk industri genom förändringar i handelspolitiken. En fortsatt Biden-administration kan gynna grön teknikexport, medan en republikansk vinst kan leda till mer protektionism och hinder för svensk import och export. Svenska företag behöver förbereda sig på möjliga förändringar i USA:s handelsrelationer.


Stigande elpriser, särskilt i södra Sverige, kan leda till högre produktionskostnader för industrin. Men, det får troligtvis fler företag att investera i energieffektivisering eller förnybar energi för att hantera prisökningarna, vilket kommer gynna den gröna omställningen.


Svenska företag tar alltmer ansvar för klimatet och driver på hållbarhetsarbetet, vilket gör näringslivet till en viktig aktör i miljörörelsen. Svensk industri har ett stort ansvar för att vi ska nå våra klimatmål, inte bara genom att minska sina egna utsläpp, utan också genom att utveckla hållbara produkter och lösningar som kan användas globalt.


Däremot kan inte företagen göra allt. Stöd och incitament från staten är väldigt viktiga för att underlätta omställningen. Samtidigt är det individer som styr – ställer du som kund större krav på det du handlar, då kommer företagen att behöva lyssna och agera för att fortsatt vara konkurrenskraftiga.

 

Kajsa Andersson, delägare och affärsområdeschef Portar, EAB

Foto: EAB

 

 

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Läs mer om GnosjoRegion.se


Kontakt

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330 Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330 Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår