Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 04 Söndag 29 januari Grattis Diana
Valuta
EUR 11.21 0.02 0.018
GBP 12.79 0.00 0
USD 10.31 0.04 0.039
BÖRSEN 17:30
0.44%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Välfyllda orderböcker för hantverkarna

Fullt upp nu och fullt upp sen. Det finns gott om jobb för våra lokala hantverkare, samtidigt som materialförsörjning och kompetensbrist vållar viss oro.

 

Det räcker med att köra längs med E4 från Värnamo upp till Jönköping för att se att det fortfarande pågår en byggboom i regionen. Jimmy Wall, vd på Ågårds Bygg i Hillerstorp, säger att det logistiskt fördelaktiga läget bidrar till flera nyetableringar som i sin tur innebär mycket jobb för byggbranschen.

– Det är högtryck nu med många förfrågningar och mycket som är inbokat. Vi får in nya projekt och anbudsförfrågningar inom både industri och logistik, samt från övriga näringslivet.

Det är ett ihållande tryck trots prisbilden och det känns som att fler företag flyttar hem produktionen för att bli mer lokala. Sen är råvarubristen en utmaning vilket påverkar tidsplanen. Det vill ju till att vara förberedd och beställa material i ett ännu tidigare skede än tidigare, säger han.

 

Ågårds Bygg och Jimmy Wall satsar sig in i framtiden och har förvärvat en tomt med befintliga industrilokaler i centrala Värnamo. Planen är att påbörja byggnation av bostäder på tomten under 2024/2025. 

 

Ljus framtid trots utmaningar

 

För Ågårds Bygg är det särskilt armeringsjärn som det är svårt att få tag på och dessutom skiftar ofta prisbilden från dag till dag. En utmaning som måste hanteras samtidigt som jobben hela tiden trillar in.

– Industrin står inte stilla och det är ett fortsatt bra tryck där vi projekterar en del tillbyggnationer hos långvariga kunder.

Just nu utför vi en nyetablering i Värnamo åt ett transportbolag samt ett tillbygge i Hillerstorp åt ett lokalt företag som tillverkar tråd. Så det ser bra ut och indikationerna framöver är också goda, säger Jimmy Wall.

 

Viktigt att beställa i tid

 

Även Möllers Mark & Bygg i Smålandsstenar märker av såväl materialbristen som det oroliga prisläget.

– Jag skulle inte säga att det är någon brist längre, utan det handlar snarare om längre leveranstider och att prisläget är ett annat i dag på stål och skivmaterial. Det har generellt sett blivit betydligt dyrare vilket gör det väldigt svårt att lämna några priser på våra uppdrag. Det gäller bara att vara ute i god tid och ha lång planering. Det är svårt, men än så länge har det gått bra, säger Niclas Möller, vd på Möllers Mark & Bygg.

Orderstocken ser bra ut, berättar han, och främst handlar det om till- eller ombyggnationer, men även en hel del grävarbeten.

– Det är faktiskt lite mer på industrisidan än vad det brukar vara med tillbyggnader, ombyggnader och kontor. Just nu har vi dessutom en nybyggnation.

 

Det är fullt upp för Möllers Mark & Bygg men också utmaningar i form av material- och kompetensförsörjning. Men Niclas Möller tar utmaningarna med ro och säger att det är lika för alla i branschen.

 

Mycket målande överallt

 

Materialbristen är inget som direkt har påverkat Kallins Måleri i Hillerstorp, däremot ser även vd Joakim Kallin stora svårigheter med att hitta kompetent personal. Men det är svårt att hinna med att anställa när jobben trillar in.

– Det är precis som det brukar vara vid den här tiden. Mycket både invändigt och utvändigt. Det är lite vädret som styr oss hur mycket vi vill jobba, och jobb finns det. Vi har alltid mycket jobb för privatpersoner utvändigt medan det brukar komma mer i omgångar från industrin. Just nu är det bara mycket överallt, säger Joakim Kallin.

 

Mycket mest överallt. Det säger Joakim Kallin från Kallins Måleri om läget på marknaden just nu. Förfrågningar från både företag och privat-personer trycker på och gör att han gärna hade anställt fler personer i firman.

 

Stort behov av energieffektivisering

 

Samtidigt som industrin går på högvarv genomförs det även många energieffektiviserande åtgärder både bland företag och privatpersoner. Kraftringen är underentreprenör till Eon och utför uppdrag inom allt från att gräva ner befintliga luftledningar till att ansluta solceller eller byta elmätare.

– Vi har väldigt mycket nyanslutningar för närvarande samt många installationer av solceller som ska anslutas.

Allt fler företag vill till exempel ha laddstolpar för elbilar eller behöver öka kapaciteten för det nuvarande abonnemanget. För oss ser det bra ut, vi ser ljust på framtiden och har förlängt med Eon för fyra år till, säger Sara Starck, produktionsledare på Kraftringen i Anderstorp.

 

Sara Starck från Kraftringen ser en växande efterfrågan på såväl solceller som laddstolpar, vilket i sin tur innebär fler uppdrag för Kraftringen som underentreprenör till Eon.

 

 

Hos Elajo är det bra beläggning både bland nybyggnadsprojekt och inom service bland samtliga tjänsteområden.

Henrik Carlsson, sälj- och marknadsansvarig på Elajo, ser också att det finns ett stort och tydligt behov av energieffektiviseringsåtgärder inom industrin.

– Våra energiingenjörer hittar ständigt förbättringspotential hos kunderna vilket genererar stora kostnadsbesparingar. Så som energikostnaderna har sett ut det senaste halvåret är tendensen att detta kommer att bli ännu mer aktuellt för industrin i framtiden. Det kommer att bli ett allt större fokus på energifrågor framöver och framför allt inför nästa kallperiod; hur ska vi hantera det och vad kan vi göra för att minimera kostnaderna, säger han.

 

”Vi har både rådgivning via våra energiingenjörer som kartlägger energiåtgången och applikationen Smart Elkoll som håller nere energikostnaderna och motverkar effektavgifter”, säger Henrik Carlsson från Elajo.

 

 

Text: Johan LarssonKONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se