Vecka 28 Lördag 13 juli Grattis Joel, Judit
Valuta
EUR 11.49 0.08 0.083
GBP 13.68 0.00 0
USD 10.53 0.04 0.041
BÖRSEN 17:30
2.28%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Vassa skär i smart produktion

Maximal precision, flexibel automation och intelligent bearbetning. Det handlar om skärande bearbetning i världsklass hos Gnosjöregionens företag.

 

Svarvning, fräsning, borrning och gängning – skärande bearbetning öppnar för oändliga möjligheter att skära bort material från ett arbetsstycke för att ta fram en detalj med höga krav på toleranser och ytfinish. Och här snackar vi verkligen detaljer. För en vanlig människa spelar en millimeter hit eller dit sällan någon större roll – men för kunder inom exempelvis automotive, hydraulik och medical är en tusendels millimeter helt avgörande. Och jobbar du inom möbelindustri är du beroende av perfekt finish.

 

 

Analys av tusentals detaljer i timmen


Svarvning från stång i CNC-styrda maskiner kombineras ofta med kontroll- och sorteringsutrustning som kan analysera tusentals detaljer i timmen. Handlar det om riktigt stora serier finns fördelar med att använda hydromater, eller rundbordsautomater som de också kallas. Från det att grundmaterialet matas in tills du har en färdig produkt behöver materialet inte lämna maskinen en enda gång, trots att det kan innebära många stationer i en och samma maskin. Längdsvarvning, fleroperationssvarvning, gängsvarvning, stångsvarvning – här finns alla möjligheter.

 

 

Effektiv fräsning av komplexa former


Fräsning förekommer vid bearbetning av både trä, plast och metall, och här pratar vi allt ifrån lättarbetade stål- och aluminiumlegeringar till höghållfasta stålsorter och titan. Arbetsstycket spänns upp i en fixtur och bearbetas av ett eller flera rörliga, roterande skär som sitter fast i en spindel. 3-axlig fräsning är vanligt men också 5-axlig fräsning där de styrda maskinerna kan fräsa komplexa former med minimalt behov av omspänningar.
Borrning och gängning är andra former av spånbrytande bearbetning.

Sammantaget är skärande bearbetning är ett kostnadseffektivt val, och utbudet av leverantörer i Gnosjöregionen är stort. Se gärna temasidan Skärande bearbetning.

 

 

Säkerställer precision och process


Ett exempel är Prico AB i Värnamo. Här har man investerat både i maskiner, lokaler och kvalitetskontroll för att ligga i framkant. Bland annat har man skapat ett flexibelt system för fixturering som maximerar och säkerställer precision och process.
– Generellt kör vi väldigt avancerade detaljer vilket ger tillväxt. Vi har nyligen fått två nya kunder varav den ena redan blivit en av våra större – och här handlar det om riktigt avancerad bearbetning med högt ställda krav, säger Patrik Johansson, vd.

 

 

Flexibel fixturering säkerställer precision och process hos Prico AB, berättar vd Patrik Johansson.

Foto: Prico

 

Ny teknik och ökad kompetens


Isakssons Metallindustri i Hok fick sin nya Okuma LT 3000 på plats i våras, custom made, med automationslösningar som optimerar flödet.
– Mitt under brinnande coronakris, säger Joel Isaksson och skrattar.
Men 2019 års företagare i Vaggeryds kommun har hållit tempot relativt högt under krisen.
– Den nya Okuman har varit belagd hela tiden och vi tjänar hela 40 minuter per ställ jämfört med vår tidigare maskin. Det är viktigt att ha fräscha, bra maskiner och att hela tiden utbilda sin personal för att kunna leverera. Vi jobbar benhårt på ny teknik och ökad kompetens, säger Joel.

 

Smart maskininvestering hos Isakssons optimerar flödet. ”Vi tjänar 40 minuter per ställ”, säger Joel Isaksson. 

Foto: Isakssons Metall

 

 

Optimerad kortserietillverkning


Weland AB i Smålandsstenar investerade förra året i en helt ny hall för skärande bearbetning. Den nya anläggningen är optimerad för kortserietillverkning, bland annat med smarta hjälpmedel som nollpunktsystem, flerpalettsystem, magnetbord och balanserade lyftarmar.
– Det här befäster oss som en vass aktör inom skärande bearbetning.

 

Toppmoderna maskiner från Mazak tillsammans med det allra senaste inom fixturerings- och verktygsteknik hos Weland AB. Till vänster vice vd Björn Henriksson, th marknadschef Mattias Andersson.

Foto: Gabriella Mellergårdh

 

Gnosjöregionen - bäst i Sverige


Den stora frågan för all industri just nu är hur man ska klara utmaningarna i kölvattnet av coronakrisen. Här finns det anledning att kika närmare på företagen i Gnosjöregionen, menar Ingegerd Green, vd i Skärteknikcentrum Sverige, intresseorganisation för den skärande bearbetningsbranschen.
– Vi ser att företagen i Gnosjöregionen möter utmaningarna på rätt sätt. Här tänker vi innovativt, vi tänker omställning och kompetensutveckling. Jämfört med övriga landet ligger företagen i Gnosjöregionen i absolut framkant med att vara aktiva och ta del av möjligheter som finns, säger Ingegerd.

 

Skärteknikcentrum Sverige arbetar för uthållig konkurrenskraft i branschens företag. ”I Gnosjöregionen har vi ett starkt samarbete med bland andra Polymercentrum Sverige, Svenska Gjuteriföreningen och Träcentrum”, säger VD Ingegerd Green.

Foto: Stefan Tell

 

 

Framtidens skärande bearbetning

 

Materialvetenskap, skärprocesser, simulering och modellering – på metallforskningsinstitutet Swerim finns en grupp forskare som arbetar med att utveckla framtidens skärande bearbetning.

– Vi jobbar med övergripande metod- och processoptimering, som idag påverkas mycket av digitaliseringen, säger Ulrika Brohede, senior forskare.


För digitalisering är en tydlig trend inom skärande bearbetning. Verktygsleverantörer jobbar hårt med att ta fram verktyg som kommunicerar med avancerade maskiner och produktionssystem för att kunna förutse och bedöma förslitning och total bearbetningstid.


Forskarna på Swerim är en länk i kedjan mellan akademi och industri där man tillsammans med experter inom simulering och modellering, additiv tillverkning, processövervakning och mekanisk provning tittar på kopplingen mellan processer där skärande bearbetning ingår och hur slutkomponenten påverkas.
– Idag jobbar vi mycket i projekt som berör fordonsindustrin. Vi har också nyligen börjat jobba i projekt med efterbearbetning av AM-komponenter där vi ser ett växande behov för att uppfylla de krav som ställs på komponenters ytor och dimensioner.

 

 

 

Japanska giganter inom verktygsmaskiner  – Mazak och Okuma

 

Mazak grundades 1919 av Sadakichi Yamazaki. Idag har Mazak-gruppen nära 8 500 anställda och bedriver tillverkning i Japan, Kina, Singapore, USA och UK av avancerade verktygsmaskiner och automationssystem. Konceptet kallas Done In One och ger multitasking i maskinvärlden ett helt nytt ansikte. Att utföra en mängd operationer i samma maskin gör enorm skillnad i både ställtid och ledtid. 2018 släppte Mazak den första produktionsanpassade hybridmaskinen som kombinerar additiv och subtraktiv tillverkning i en och samma maskin.


Okuma grundades redan 1898 av Eichii Okuma och företagsgruppen har idag drygt 3 500 anställda. Okuma skapar avancerade produktionslösningar för krävande industri där utvecklingen går mot allt noggrannare maskiner som kör direkt in i tolerans. Som exempel på noggrannhet så är skillnaden mellan varm och kall maskin ca 1/10-dels hårstrå, eller 0.005 mm. Även Okuma har lanserat maskiner där du kan bygga detaljer, bearbeta, laserhärda och slipa i en och samma maskin.

 

 

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår