4 november 2024
Växande produktsortiment inom tråd
Alltmer avancerad tillverkning inom industrin skapar också förändringar i produktionen hos tråddragerierna. Följ med på studiebesök hos Gunnars Tråd!
Tråd på längden och tråd på bredden – här på familjeföretaget Gunnars Tråd i Hillerstorp produceras dagligen cirka 100 ton lågkolhaltig ståltråd i olika dimensioner och kvaliteter. Rundtråd, plattvalsad tråd och nit, ändbearbetad och förädlad, i ett ständigt flöde. Ett hantverk som fortfarande sitter i händerna på erfarna arbetare – men som också utvecklas i takt med tekniken och nya behov som uppstår inom tillverkande industri.
Välkommen till Gunnars Tråd i Hillerstorp! Företaget har 50 anställda och omsätter 318 miljoner SEK (2023).
Kapad och ändbearbetad tråd
– Slutprodukten som kunden tillverkar av vår tråd har alltid krävt en viss finish, men idag ser det lite annorlunda ut än för ett antal år sedan, säger Emil Gunnarsson.
För vid sidan av all tråd som levereras ut till kund på spole så växer efterfrågan av kapad och ändbearbetad tråd.
– Förr när man laddade maskinerna manuellt med tråd var kraven inte lika höga. Idag när det mesta sker i högautomatiserade produktionslinjer med robotar och sensorer blir kravställning på längd, klipp och tajtare toleranser allt viktigare, förklarar Emil.
Det började med en egenhändigt byggd kapmaskin i garaget på 1960-talet. Idag är det Emil och Filip Gunnarsson som styr Gunnars Tråd in i framtiden.
Skräddarsydda lösningar i alla volymer
Svarvad rundtråd liksom kapad, bockad och bearbetad plattvalsad tråd är andra segment som kompletterar utbudet hos Gunnars Tråd. Oftast handlar det om skräddarsydda lösningar för varje specifik kund, med olika önskemål om dimensioner, försänkning, hålslagning, radieklipp, gängning och bockning. Dessutom olika kantutföranden, profilvalsat och galvat.
– Här jobbar vi med volymer allt ifrån 20 bitar upp till 200 000.
Vi har en stor bredd på våra kunder, berättar Filip Gunnarsson.
Rundtråd på längden och bredden, på spole eller kapad. Varje dag går den egna bilen från Hillerstorp med leveranser till kunder i Gnosjöregionen.
”Tråden finns överallt”
Och visst är det så att tråden spelar en oersättlig roll i svensk industri och innovation, både som råmaterial i tillverkning av allt ifrån maskinskydd, hundburar och garderobsinredning men också som bärande och ofta osynlig detalj i avancerade funktionslösningar i sammansatta komponenter.
– Tråden finns överallt. Du behöver inte gå långt där hemma förrän du ser produkter som är uppbyggda på tråd, säger Emil.
Idag tillverkas en stor del av dessa trådprodukter av återvunnet material.
– Ungefär 80 procent av all tråd som vi säljer idag är 100 procent baserad på återvunnet metallskrot som smälts, gjuts och valsas till ny tråd, säger Emil.
Kundernas kravställning på längd, klipp och tajtare toleranser allt viktigare, förklarar Emil Gunnarsson.
Hantverk och hållbarhet
Han konstaterar att hållbarheten är en viktig fråga som kommer att visa vägen för framtidens trådbearbetning. Det handlar om både hantverk och hållbarhet.
Gunnars Tråd är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och äger såväl egen vindkraft som solkraft.
– Vår egen vindkraft täcker 48 procent av vårt energibehov idag och solcellerna på taket ytterligare 13 procent. Det är en viktig del av vårt arbete för en bättre miljö, avslutar Filip.
Fakta: Gunnars Tråd AB
En av Skandinaviens ledande leverantörer av lågkolhaltig tråd. Järntråd i spole, kapade längder, plattvalsad tråd. Även förädlade trådprodukter.
Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gunnars Tråd & Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se