Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 13 Tisdag 28 mars Grattis Malkolm, Morgan
Valuta
EUR 11.21 -0.01 -0.011
GBP 12.75 0.00 -0
USD 10.38 -0.05 -0.05
BÖRSEN 17:30
1.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Livlinan för kvalitetsmedvetna kunder

Med teknisk expertis och småländsk hjälpsamhet visar Hallborn vad skärande bearbetning innebär – från den enklaste till den mest komplexa detalj.

 

På ytan ser det ut som vilken anläggning som helst där man med automat­svarvning, CNC-svarvning och fler­operationsarbeten bearbetar ämnen från stång. Anläggningen i Gnosjö som döljer sig bakom skylten – Hallborn Metall – rymmer två maskinhallar med ett 30-tal maskiner varav 8 längdsvarvar och 14 stångsvarvar.

– Vi har nyligen investerat stort i två nya längdsvarvar och precis fått grönt ljus för nästa investering som är ännu större, berättar platschef Bekim Matoshi. På väg in i huset är två nya CNC-­­maskiner som höjer kapaciteten rejält.

– Vi kommer både att kunna producera detaljerna betydligt snabbare och öppnar samtidigt upp för att göra betydligt mer komplexa detaljer än idag, säger Bekim.

 

Hallborn har nyligen investerat i två nya längdsvarvar. Snart är nästa stora investering på väg in.

 

Legoleverantör inom skärande bearbetning

 

Jo, för till ytan är Hallborn Metall AB i Gnosjö en klassisk legoleverantör av frästa och svarvade detaljer i material som mässing, stål, rostfritt, aluminium och koppar och i dimensioner från 3–4 mm upp till 65 mm i diameter.

– Här är vi ganska unika eftersom det inte finns så många som kör just i koppar, säger Pål Sandström, försäljning.

Hallborn har specialiserat sig på små till medelstora serier. Produktions­batcherna varierar från 100 till 25 000 detaljer.

– Behöver man riktigt stora serier kan vi även lösa det med hjälp av systerbolag inom koncernen, förklarar Pål.

För Hallborn ingår sedan 2018 i Bufab­koncernen med allt vad det innebär av bredd och extra muskler. Samarbete inom koncernen där man utnyttjar varandras expertkunskaper gör att man kan erbjuda kunderna en svårslagen kompetensbredd.

– Vi har en rätt bred kundflora inom många olika branscher, men framför allt är vi stora inom hydraulik som innebär krävande bitar med tuffa toleranser. Vi har också många kunder inom svetsindustri, energisektorn med oljebrännare och värmepumpar – och även kunder inom truckar och vitvaror, berättar Pål.

 

Hallborn producerar krävande detaljer med tuffa toleranser. Här mäts en detalj med laser för snabb och precis verifiering av mått.

 

Avancerad montering och processäkring

 

Och det är här den tekniska kompetensen i Hallborn verkligen visar sin rätta sida. För även om en affär ofta börjar med en enkel detalj så utmynnar den lika ofta hos Hallborn i mycket kom­plicerade projekt – som slangpaketet till induktionsvärmaren där man både producerar detaljer och monterar.

– Här pratar vi om ungefär 110 steg för att få ihop ett komplett slangpaket.

Så trots att svarvning är det vi gör mest så har vi inga problem med att komma med helhetslösningar, säger Bekim.

Hallborn kan som helhetsleverantör också erbjuda processäkring enligt PPAP.

– Och vi erbjuder flexibla logistik­lösningar där vi kör mot prognoser och planer tillsammans med kund, så att vi lagerhåller mot avrop och på så sätt kortar ledtiderna, säger Pål.

 

 

110 steg till slutprodukt. Avancerad montering är en del av Hallborns kunderbjudande. Här monteras ett slangpaket till induktionsvärmare.

 

75 år av smarta lösningar

 

Flexibilitet och hjälpsamhet är två viktiga ledord i verksamheten, liksom förmågan att alltid hitta lösningar på de utmaningar som ett projekt kan innebära.

– Inom Bufabkoncernen pratas det mycket om att vara solutionister och det speglar även Hallborn. Att vara lösningsorienterad har varit vår styrka även historiskt, säger Bekim.

För Hallborn Metall har en gedigen historia.

– Vi fyller faktiskt 75 år i år, säger Pål och ler.

Så hur klarar man som företag att hålla sig kvar på toppen inom skärande bearbetning i hela 75 år?

– Duktig och kompetent personal är en viktig faktor, det är a och o, säger Bekim.

Pål fortsätter:

– Det gäller ju att vara på tårna hela tiden. En tuff resa har genomsyrat hela branschen de senaste två åren med materialtillgång och skenande priser, men vi har ändå genom god framför­hållning kunnat leverera med god ­leveranssäkerhet. Nu siktar vi framåt och ser att allt fler företag plockar hem produktionen. Vi ser goda affärsmöjlig­heter i att kunna producera här, säger Pål.

 

Kompetent personal, flexibilitet och hjälpsamhet är några av nyckelorden bakom Hallborns framgång.

 

 

 

FAKTA
Hallborn Metall AB – med lång erfarenhet och breda kontaktnät skapar vi effektiva helhetslösningar för våra kunder. Skärande bearbetning kompletterat med ytterligare förädling är vår specialitet.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Patrik Leonardsson

 KONTAKTUPPGIFTER

Hallborn Metall Aktiebolag

Telefon: 037092080
Mail: info@hallborn.se

Besöksadress:
Sjörydsvägen 4
33532
GNOSJÖ

Postadress:
Sjörydsv. 4
33532
Gnosjö

Webbadress:
www.hallborn.se