Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 15 Måndag 12 april Grattis Liv
Valuta
EUR 10.16 0.00 0.004
GBP 11.71 0.01 0.01
USD 8.54 0.00 0.004
BÖRSEN 17:30
0.48%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Samarbete med Frisk & Fri

Vi har gått i dessa tankar länge och nu har det äntligen blivit verklighet. Vi har påbörjat ett långsiktigt samarbete med Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar.


Frisk & Fri arbetar med att hjälpa personer med ätstörningar och deras närstående genom stödgrupper, personliga mentorer, telefonlinjer, mail, anonyma chatsamtal m.m. Det finns lokalavdelningar runt om i landet och de flesta som är engagerade i verksamheten har själva haft eller stått nära någon med ätstörningar.

 

Frisk & Fri jobbar även förebyggande bland annat med att höja självkänslan hos unga genom att besöka högstadie- och gymnasieskolor samt idrottsutbildningar. Frisk & Fri är en ideell förening utan kommersiellt syfte som har 90-konto och granskas därmed årligen av Svensk Insamlingskontroll.

 

Happy Småland AB (GnosjoRegion.se) och 0371 webb & reklam AB skippade julklapparna 2020 och satte istället in 25.000 kr till Frisk & Fri.

 

Läs gärna mer på friskfri.se. Här kan du även beställa informationsmaterial och det mesta är kostnadsfritt.


Smålandsstenar 2020-12-10

 

Det kan vara svårt att veta hur man ska närma sig en kollega eller närstående som har ett beteende som man är orolig för. Speciellt när det gäller något som kan kännas skamfyllt som till exempel ätstörning.

 

Det är viktigt att man berättar vad det är som gör att man är orolig för den andre. Men ändå inte låta samtalet fokusera på vikten eller kroppen, utan i första hand låta den andre förstå att man verkligen bryr sig och att man finns där och lyssnar, säger Stefanie Nold, verksamhetschef på Frisk&Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.

 

Stefanie Nold, Verksamhetschef Frisk&Fri

 

Frisk&Fri är en ideell förening som funnits sedan 1983 med 11 lokala föreningar och har även en rikstäckande verksamhet. I föreningen jobbar man med att stödja personer som har ätstörningar och även stödja anhöriga och kollegor. Detta gör man bl a genom träffar och stödgrupper, chat, stödtelefon, mail och informationsmaterial. De erbjuder även utbildningar inom ämnet.

 

I och med pandemin har man behövt satsa mycket på den digitala utvecklingen berättar Stefanie Nold:

 

- Det viktigaste för oss just nu är att kunna erbjuda stöd i olika kanaler för att nå de som behöver det där de finns. Vi har bland annat utökat telefontiderna och erbjuder fler stödgrupper digitalt.

 

Men digitaliseringen i sig och det behov av kompetensutveckling den medför för alla volontärer och personal kräver resurser, både i form av kunskap och ekonomiskt. Stefanie Nold berättar att Michael Åstmar, ägare till Happy Småland AB och 0371 webb & reklam AB, kontaktade henne i samband med att Michael och hans kollegor ville påbörja ett långsiktigt samarbete för att stödja Frisk&Fri:

 

- För oss är det ekonomiska bidraget betydelsefullt då vi på kort varsel har tvingats att digitalisera mycket av vårt stödarbete. Vi hoppas också att samarbetet med Michaels företag på längre sikt kommer hjälpa oss att nå ut till fler drabbade med informationen om att det finns hjälp att få.

 

Michael Åstmar berättar att han genom åren själv haft folk omkring sig som varit drabbade av ätstörning.

 

- Det var jättesvårt att veta hur man skulle hantera situationen för man vill ju inte göra läget värre genom att ställa fel frågor. Likt många andra sjukdomar så finns det ofta en stor förnekelse med i bilden och det är först när det blir riktigt akut som både den drabbade och folk omkring börjar inse allvaret.

 

- Det arbete som Frisk&Fri gör är viktigt och ligger mig och mina kollegor varmt om hjärtat. Vi hoppas att vår insats ska kunna bidra till att fler får upp ögonen för föreningen Frisk&Fri och kanske få fler att våga prata om detta känsliga ämne med sina vänner, på arbetsplatser och hemma.

 

Läs gärna mer på friskfri.se »

 

Text: Kim Svensén

 

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Burserydsvägen 38
33332
Smålandsstenar

Postadress:
Burserydsv. 38
33332
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.GnosjoRegion.se