Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 27
Lördag 4 juli
Grattis Ulrika, Ulla
Valuta
EUR 10.47 0.01
GBP 11.62 0.02
USD 9.32 0.02
BÖRSEN 18:41
-0.23%

0

Samarbete viktigt för regionens framtid

Tillsammans är vi starka. Så lyder parollen för GnosjoRegion.se. Det är också något som författaren och analytikern Jan Edling kan skriva under på.


Företagen måste samarbeta mer, bli mer internationellt inriktade och öka kunskapsnivån i det man gör. Det är Jan Edlings framgångsrecept till företagen i Gnosjöregionen för att de ska kunna leva vidare och vara en tillväxtmotor i svensk industri samt kunna möta konkurrensen i omvärlden.


Gå i kluster!

- Just denna region har ju haft lite bekymmer i och med att globaliseringen fortsätter. Stora företag som tidigare har lagt beställningar hos regionens företag flyttar successivt utomlands och hittar sina underleverantörer på andra platser, säger Jan Edling.


- Regionens företag måste hitta nya sätt att möta verkligheten på. De måste ge sig ut på den globala marknaden och agera mer samfällt. Gå över i kluster helt enkelt.


Jan Edling har arbetat som analytiker på Försäkringskasseförbundet, LO och VINNOVA. Sedan tio år tillbaka driver han företaget FLEXICURITY, som sysslar med analyser, utredningar och föreläsningar om just bland annat globalisering och regionalisering.


Gå i kluster! Det rådet ger Jan Edling, som arbetat i många år som bland annat analytiker på VINNOVA, till företagen i Gnosjöregionen.


Framtid Gnosjöregionen

Jan Edling har varit engagerad i projektet Framtid Gnosjöregionen. Projektet startades av politikerna och företagarföreningarna i Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryds kommuner. Tillsammans ville man utreda förutsättningarna för ett ökat samarbete i regionen samt komma underfund med vad man kan göra för att stötta företagen.


En slutrapport av projektet kom strax före sommaren och denna visar klart och tydligt att såväl kommuner som företag har insett allvaret i den utveckling som vi står inför.


- Från politikens sida har man deklarerat att man är beredd att ställa upp och jobba gemensamt för att stärka företagens möjlighet till kompetensförsörjning och satsning på export, säger Jan Edling, och forsätter:
- Företagarföreningarna säger att vi måste arbeta tillsammans, inte som fyra olika föreningar.


Företagen måste samarbeta mer, bli mer internationellt inriktade och öka kunskapsnivån i det man gör. Det är Jan Edlings framgångsrecept till företagen i Gnosjöregionen för att de ska kunna leva vidare och vara en tillväxtmotor i svensk industri samt kunna möta konkurrensen i omvärlden.


GnosjoRegion.se viktig del

Ett viktigt steg framåt är bildandet av en gemensam organisation för insatser i samverkan mellan näringslivet och politiker i Gnosjöregionen. Det kan till exempel handla om insatser för ökad kompetens, attraktivitet och marknadsföring. Där kommer företagsportalen GnosjoRegion.se in.


- GnosjoRegion.se är en viktig del i Gnosjöregionens framtid. Jag tycker att portalen borde göras till en mer bärande och integrerad del av projektet!


Samarbete med öst

Jan Edling ger flera goda råd till både företagare och politiker, såväl regionalt som nationellt. Det handlar bland annat om samarbetsprojekt med högskolorna för att stärka företagens innovationsarbete, inrättandet av en utbildning i exportkunskap och en satsning på utbildningsinsatser för de företag som vill växa. 


Han föreslår också att företagen öppnar upp för ett samarbete mot Baltikum och Östeuropa, bland annat genom att bjuda in dessa länder till Affärsracet 2015.


Är du nyfiken på att veta mer kan du ladda hem Jan Edlings presentation här »

 

Text: Malin Ivarsson, GnosjoRegion.se. Foto: GnosjoRegion.se samt Flexicurity.KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Burserydsvägen 38
33332
Smålandsstenar

Postadress:
Burserydsv. 38
33332
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.GnosjoRegion.se