Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 03
Söndag 24 januari
Grattis Erika
Valuta
EUR 10.1 0.00
GBP 11.35 0.00
USD 8.3 0.00
BÖRSEN 19:30
-0.19%

Smarta samarbeten i Bredaryd

Tänk en asiatisk restaurangkedja som växer upp mitt i den småländska myllan. Lägg därtill ett förträffligt wärdshus med eget ölbryggeri. Och så förstås ett helt gäng kreativa och aktiva företag inom allt ifrån zinkteknik och finmekanik till lasersvetsning och granuleringskvarnar.

 

Vi talar om Bredaryd så klart. En liten pärla mitt i Gnosjöregionen med ett samhällsengagemang utöver det vanliga. Här hjälps företagarna åt att boosta tillväxt och trivsel genom att kroka arm med såväl skola och kyrka som hembygdsförening och kulturförening.

 

 

Bredaryds Wärdshus

 

Aktiva och engagerade företag


– För inte så länge sedan, innan Gummifabriken byggdes i Värnamo, så hade vi kommunens bästa biograf som digitaliserades och uppgraderades genom att kommunen satsade hälften och företagen hälften, berättar Anton Svensson, vd Ewes.


Företagen äger också själva värdshuslokalen som blivit en viktig knutpunkt i Bredaryd.
– Men det är Helena och Viktor som utvecklar verksamheten i sitt eget bolag på ett fantastiskt sätt, säger Anton.

 

 

Anton Svensson, vd Ewes

 

Framtidsvisionen för Bredaryd – i LEGO


Ett årligt evenemang som får hela byn att kroka arm är Bredaryds Kulturdag, som innehåller både musik, föreläsningar, författarbesök, konstutställning och hantverk. I år fick besökarna dessutom ta del av framtidsvisionen för Bredaryd 2035 byggt helt i LEGO.
Ett annat evenemang som samlar hela samhället är Bredaryds marknad, tradition sedan 35 år tillbaka när man också brukar passa på att presentera årets Bredarydsbo.

 

Sveriges mest klimatsmarta by


Samarbete är viktigt i Bredaryd - och det bygger på mångårig tradition.
– Den andan som fanns generellt för 20-25 år sedan när det gäller småföretagande lever kvar här i Bredaryd. Andan att hjälpa varandra, säger Mikael Svensson, vd Quick-Set.

 

 

Mikael Svensson, vd Quick-Set

 


Och samarbetet har fått konkreta uttryck på sistone i ett unikt projekt. Bredaryd ska nämligen bli Sveriges mest klimatsmarta by – men hur ska det gå till?
– Det handlar om samverkan och synergieffekter. Vi driver ett unikt projekt tillsammans; Jordbruksverket, Leader Linné, Värnamo kommun och näringslivet här i Lanna-Bredaryd.

 

Målet är att spara energi och spara pengar, bland annat genom samarbete. Och samarbete är vi bra på, det är det bästa med Bredaryd, säger Stefan Timhagen, ordförande i Näringslivsföreningen Lanna-Bredaryd.

 

 

Stefan Timhagen (längst till vänster), ordförande i Näringslivsföreningen Lanna-Bredaryd.

 

Lanna – en del av Bredaryd


Med det sagt – låt oss inte glömma bort att nämna just Lanna som också är en del av Bredaryd. Eller om Bredaryd rentav är en del av Lanna, filosoferar Anton Svensson: 

– I Lanna finns många intressanta verksamheter, bland annat Babybjörn som startades just där, eftersom det var i Lanna som sömmerskorna fanns!

 

Shoppa loss med småländska priser


I Bredaryd finns Smålänningens Marknad, ett varuhus med brett sortiment och riktigt småländsk prissättning med chans till goda fynd. Här finns också Bredaryds Möbler – 4000 kvadratmeter fyllda med inredning av den bästa sorten, både välkända designmärken och ett bra och prisvärt bas-sortiment.

 

Spana på sothöna och rördrom


Gillar du friluftsliv? Då ska du inte missa naturreservatet Draven strax utanför Bredaryd. Draven bildades när inlandsisen drog sig tillbaka och smälte för drygt 11 000 år sedan. Årta, småfläckig sumphöna, sothöna, vattenrall, storspov och rördrom är några exempel på fåglar som brukar häcka här. Pilgrimsfalk har setts vid sjön och på vintern kan man till och med få se havsörn.

 

Naturreservatet Draven.

 

 

Ta ett dopp


Blir du sugen på ett dopp så är Annebergsbadet rätt ställe. I utkanten av Bredaryd hittar du denna vackert belägna badplats med bryggor, omklädningshytter, sandstrand och grillplatser.

 

Annebergsbadet.

 

Hembygdsparken - Bredaryds samlingsplats

 

Inne i Bredaryd hittar du en alldeles fantastisk hembygdspark. Kanske kan man säga att det är den naturliga samlingsplatsen för ortsinvånarna. Här firar man bland annat valborg- och midsommarafton, lyssnar till vackra toner på allsångskvällar, firar friluftsgudstjänst, dricker kaffe i Caféet och går på julmarknad. Allt i en välbevarad miljö där man kan känna historiens vingslag på riktigt.

 

 

Ett av husen i hembygdsparken

 

 

 

Till sist vill vi nämna den nyrenoverade kyrkan som är en vacker syn mitt i byn. Och är du fotbollsintresserad är Rocknevallen ett hett tips. Allt detta är axplock av vad Bredaryd har att erbjuda. Det är imponerande att en ort av denna storlek har så mycket att erbjuda och som grädde på moset har ett samhällsengagemang av sällan skådat slag.

 

 

Bredaryds kyrka

 

 

 

Infartsskylten till Rocknevallen

 

 

Profiler med rötter i Bredaryd:


Anna Anvegård
svenska damlandslaget i fotboll

 

 

 

Allan Larsson (S)

fd finansminister 1990-1991

 

Eric Lindros
fd NHL-spelare, vars farfars far en gång utvandrade från Bredaryd

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Burserydsvägen 38
33332
Smålandsstenar

Postadress:
Burserydsv. 38
33332
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.GnosjoRegion.se