Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 19 Onsdag 12 maj Grattis Charlotta, Lotta
Valuta
EUR 10.17 0.06 0.06
GBP 11.84 0.07 0.074
USD 8.42 0.1 0.104
BÖRSEN 17:30
0.7%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

30 år av avancerad plastproduktion

I själva verket handlar det om så mycket mer än bara plast. Holmgrens Plast är utvecklingspartnern i allt fler komplexa och sammansatta produkter.

 

Framme på bordet står en av de nya produkterna, Dosell. En automatisk GSM-ansluten pillerdoserare som ska hjälpa hemsjukvården till säkrare och mer effektiv medicinering. Dosell består av 14 plastkomponenter och skickar ut både ljud- och ljussignaler samt sms vid utebliven medicinering.
– Visste du att 2500 personer dör varje år på grund av utebliven medicinering.

 

Det kan jämföras med 325 personer som omkom i trafiken under förra året. Dosell är ett led i att rädda liv och det känns väldigt bra att vi tillsammans med vår kund MediRätt får vara en del i det, säger Niclas Orre, sales/project manager. Dosell är redan nu på väg ut till ett antal kommuner på prov.

 

Dosell – en pillerdoserare som räddar liv. Marie-Louise och Stefan Holmgren visar en av företagets senaste produkter.

 

Styrkan är bredden


Ett annat exempel på högteknologiska produkter inom medicinteknik är FlowOx, en slags sko som med hjälp av vakuum förbättrar blodcirkulationen i fötterna. FlowOx, som tagits fram för kunden Otivios räkning, består av 22 plastkomponenter, plus elektronik och andra detaljer.


– Vi tillverkar plastdetaljerna men tar ett helhetsansvar gentemot våra kunder, köper in övriga komponenter och tar hand om montering, emballage och leverans till kund. Vår styrka är bredden, säger vd och delägare Stefan Holmgren.

 

Niclas Orre visar FlowOx som är ytterligare ett exempel på avancerad produktion inom medicinteknik.


Och bredden blir tydlig när man ser vidare på nya produkter som tagits fram under det gångna året. Här finns också en multibox för inredning i servicebilar, en smart kortläsare för biljettbetalning, en fläktkåpa – lasermärkt och tillverkad i 2K-formsprutning samt en vidareutveckling av det dynamiska trimkontrollsystemet för båtar, ZipWake.

 

Stort utbud av tekniker


Bredden inom Holmgrens Plast blir också tydlig när man ser till de olika tekni­ker som finns tillgängliga i huset. 2K-formsprutning, metal insert, potting, IML, ultraljudssvetsning av plastdetaljer, lasermärkning och renrumsmontering är några exempel. På 7000 kvm produktionsyta ryms 23 robotbestyckade formsprutor med låskraft från 28 till 1000 ton där man formsprutar plastdetaljer från 1 gram till 5 kilo.

 

Holmgrens var först i Skandinavien med 1-komponents PUR-tillverkning och kan även genom den egna produktionsanläggningen i Estland erbjuda 2-komponents PUR med formlack och ingjutna detaljer. Med egen verktygstillverkning och konstruktionsavdelning samt 3D-printer för prototyptillverkning har man full kontroll på hela processen från början till slut.

 

Investerar i smarta lösningar


Att investera i automation och ny teknik är en självklarhet för Holmgrens Plast.
– Bara under det senaste året har vi investerat 5 miljoner ibland annat tre nya maskiner för lasermärkning. Förra veckan fick vi in en ny 80-tons formspruta, berättar Stefan Holmgren.


Företaget är såväl ISO-certifierade som miljöcertifierade och gick redan 2006 över till helelektriska maskiner.
– Formsprutan vi precis köpt är den allra senaste versionen av helelektriska maskiner. Visst är det dyrare, men det är värt priset eftersom vi både minskar vårt CO2-avtryck och samtidigt skapar en bättre arbetsmiljö, säger Stefan.

 

Generationsskifte och tillväxt


Familjeföretaget Holmgrens Plast fyller 30 i år och befinner sig mitt i ett pågående generationsskifte där Filip Holmgren, produktionschef, och Alain Fazakas, fabrikschef, också kommit in som delägare.
– Vi står i en ständig tillväxt med våra 50 medarbetare och vi har byggt ut och stärkt organisationen på flera sätt. Vi har bland annat köpt tomtmark för att kunna bygga till. Förra året omsatte vi 96 miljoner och jag tror att vi under vårt jubileumsår kommer att passera 100-miljonersstrecket, så det är viktiga milstolpar i dubbel bemärkelse, säger Stefan Holmgren.

 

Nästa generation. Fabrikschef Alain Fazakas (tv) och produktionschef Filip Holmgren har gått in som delägare i Holmgrens Plast.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Holmgrens PlastKONTAKTUPPGIFTER

Holmgrens Plast AB

Telefon: 0370332530
Mail: info@holmgrensplast.se

Besöksadress:
Gnejsv. 5
33532
Gnosjö

Postadress:
Box 200
33525
Gnosjö

Webbadress:
www.holmgrensplast.se