Vecka 24 Onsdag 12 juni Grattis Eskil
Valuta
EUR 11.19 -0.08 -0.076
GBP 13.25 -0.11 -0.108
USD 10.32 -0.17 -0.168
BÖRSEN 17:30
1.64%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Rustade för ny rekordsommar

Med kunskap om geologin och erfarenhet av hundratusentals meter borrhål genom berg tar sig Jannes Brunnsborrning an både enkla och komplexa uppdrag.

 

 

– Det totala borrdjupet för bergvärme fördelas på ett antal borrhål som i sin tur styrs av geologin. Här gör vi tio borrhål vilket är ganska vanligt hos industrin och större företag, säger Andrei Fazakas, produktionschef och delägare av Jannes Brunnsborrning i Burseryd.

Vi möts utanför Finnvedens Lastvagnar i Smålandsstenar, ett av många projekt där man anlitat Jannes Brunnsborrning för att ta hjälp med just energiborrning.

– Just nu ser vi en konjunktur som till stor del har påverkats av en energikris, och det har gjort att vi fått allt fler jobb av det här slaget. Man måste se över sin värmeförsörjning, säger Andrei.

 

Bergvärme, brunnsborrning eller markundersökning – variationen på projekt är stor. Christoffer Berglund (tv) och Andrei Fazakas på uppdrag hos Finnvedens Lastvagnar.

 

 

Borrad brunn klarar torkan bättre

 

Samtidigt rustar Jannes Brunnsborrning för värme av annat slag. Meteorologerna förutspår en ny sommar med rekordvärme likt sommaren 2018 – något som även brunnsborrare måste ta höjd för.

– Ja absolut, vi är rustade och förberedda, säger Andrei.

Sommaren 2018 slog hårt mot många bönder med grävda brunnar och även hösten 2022 var väldigt torr. En borrad brunn däremot är inte lika sårbar för grundvattennivåerna.

– Vi har redan åtgärdat många brunnar på privatsidan och nu ser vi ett stort intresse även från kommunerna där man undersöker möjligheter till nya vattentäktsområden. Vi har provborrat på två områden i Skåne för utbyggnad av nya vattentäkter, berättar Andrei.

 

Med förlängningsrör kan borren ta sig både 200 och 300 meter ner i berget. Det totala borrdjupet fördelas på flera hål för rätt dimensionering av bergvärmen.

 

 

Kunskap, erfarenhet och flexibilitet

 

 

God kunskap om geologin är a och o för en brunnsborrare liksom erfarenhet. Särskilt när man är verksam i den här regionen, förklarar Andrei.

– Småland och särskilt Skåne har mycket vatten i berget och består till stor del av löst sammansatt berg som lätt rasar. Därför måste man vara flexibel och beredd på det mesta. Men vi gillar utmaningen, det går alltid att hitta en lösning, säger Andrei.

 

 

 

FAKTA Jannes Brunnsborrning

Vattenborrning, Energiborrning, Entreprenadborrning, Miljöborrning, Hydraulsprängning och pumpinstallationer!

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Jannes Brunnsborrning AB

(Jannes Brunnsborrning AB)

Telefon: 037150660
Mail: info@jannesbrunnsborrning.se

Besöksadress:
Storgatan 25
33377
BURSERYD

Postadress:
Storg. 25
33377
Burseryd

Webbadress:
www.jannesbrunnsborrning.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår