Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 09
Lördag 29 februari
Grattis
Valuta
EUR 10.59 -0.09
GBP 12.3 -0.18
USD 9.6 -0.14
BÖRSEN 08:35
-3.17%

0

Formkurvan pekar uppåt för Östlings

Nyinflyttade på Marieströmsvägen i Gnosjö fortsätter Östlings att leverera sin specialitet: verktyg med höga krav på funktion och måttriktighet.

- Vi har mer än fördubblat produktionsytan, anställt en ny verktygsmakare och kommer att anställa ytterligare en under året. Nästa steg blir att göra investeringar i maskinparken, säger Sven Sköld, ägare och VD.


Från Långgatan till Marieströmsvägen. Östlings Verktyg möter våren i nya lokaler och med nyanställd personal. "Vi hade spanat på de här lokalerna tidigare och det är roligt att det blev verktygsbolag här igen" säger Sven Sköld, vd och ägare.

Erfarna verktygsmakare

Företaget har en lång tradition av verktygsmakande ända sedan starten 1959. Det har under alla år handlat om konstruktion och tillverkning av formverktyg för termoplast. Hundra procent made in Gnosjö, säger Sven och ler.

- Vår styrka är allsidigheten. Vi gör medicinverktyg, vi jobbar mot förpackningsindustrin, vi har viss kontakt med fordonsindustrin och elektronikindustrin. Det är ganska många ben att stå på, och det är något vi medvetet har jobbat på, säger Sven Sköld.


Fräsmaskinen med 5-axlig simultan bearbetning ger möjlighet att fräsa komplexa detaljer på bästa sätt, förklarar Sven Sköld. Östlings Verktyg har också investerat i en 5-axlig programmeringsmodul till trådgnisten som ger frihet att bearbeta mer komplexa bitar.

Kraftigt ökad omsättning

Och arbetet har gett resultat. Två år efter att Sven gick in som ny ägare av företaget hade man ökat omsättningen från 11 till 18 miljoner.

- Som produktionsansvarig har jag försökt att jämna ut toppar och dalar, komprimera beläggningsgraden och få ett jämnare flöde. Just nu upplever vi ett ganska stabilt läge. Visst lever vi med korta leveranstider och en ganska liten orderstock, men vi är snabba på att komma igång med nya projekt och det gör oss oerhört flexibla, säger Sven.


Egen formspruta. Under devisen "snabba verktyg" tar Östlings Verktyg fram prototyper och lågserier enligt serieproduktionsliknande förhållanden. "Efterfrågan är stor" säger Sven Sköld.

Prototyper och "snabba verktyg"

Kundkretsen är stabil, återfinns över hela landet och man har även fått in en del nya kunder de sista åren.
- Bland annat inom prototypframtagning och lågserier. Vi kör steget efter SLA-prototyper, något vi kallar för "snabba verktyg". Meningen är att vi skall kunna hjälpa kunden när det är bråttom, säger Sven.

Det handlar om prototyper i formriktiga verktyg, en produkt som är gjord enligt serieproduktionsliknande förhållanden.
- Och här har vi märkt att det finns en stor efterfrågan. Det här är en gren som har växt hos oss, säger Sven.

Säkerställd kvalitet med simulering

Östlings satsning på simuleringsprogrammet Mould Flow Adviser har också varit lyckosamt.

- Det är ett bra komplement som gör att vi blir mer kompletta i vår framställning av verktyg. Att kunna simulera innan vi "går i stål" gör att vi kan säkerställa att första skottet blir så bra som möjligt. Och det innebär besparingar på sikt för kunden, säger Sven. 

Östlings Verktyg har mer än 50 års erfarenhet när det gäller konstruktion och tillverkning av formverktyg.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se.


KONTAKTUPPGIFTER

Östlings Verktygs AB

Telefon: 0370-333160
Mail: info@ostling.se

Besöksadress:
Marieströmsv. 47
33532
GNOSJÖ

Postadress:
Box 101
33523
Gnosjö

Webbadress:
www.ostling.se