Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 27 Torsdag 7 juli Grattis Klas
Valuta
EUR 0.00 0.00 0
GBP 12.58 0.02 0.016
USD 10.55 0.05 0.046
BÖRSEN 17:30
2.68%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Smarta lösningar hos verktygsmakaren

Östlings investerar i en helautomatisk fräs- och gnistcell och tar ett rejält kliv framåt både i precision, kapacitet och effektivitet.

 

– Jag tänker att vi kommer att kunna öka produktionen med kanske uppemot 20-30 procent tack vare den här investeringen, säger ägare och vd Sven Sköld.

 

Den nya investeringen är ett sätt att möta konkurrens och ökad efterfrågan på formverktyg. ”Det här möjliggör obemannad körning dygnet runt” säger vd Sven Sköld.

 

Helautomatisk fräs- och gnistcell


Det handlar alltså om en helautomatisk fräs- och gnistcell från OPS Ingersoll bestående av en sänkgnist, en femaxlig höghastighetsfräs samt robotplock med magasin som hanterar båda maskinerna.

Systemet integreras dessutom med en CMM-mätmaskin från Mitutoyo som används i förriggningen och ser till att varje palett synkas med rätt program utifrån exakta koordinater. Operatören behöver inte längre mata in manuella data och slipper hålla reda på yta och position.

 

En ny helautomatisk fräs- och gnistcell från OPS Ingersoll, bland annat bestående av High Speed Eagle V9,  höjer kapacitet och vässar precisionen hos Östlings.

 

 

Ökad precision och fler maskintimmar


– Det här ger oss en ökad nivå av precision vilket är huvudsyftet. Vi eliminerar den mänskliga faktorn. Vi kan också öka nyttjandet av maskinen och dygnets timmar för att möta konkurrensen eftersom du kan rigga medan maskinerna går, förklarar Sven.


Investeringen i en automationscell som producerar verktygsdelar med total koll på toleranserna är samtidigt ett sätt att möta den allt mer påtagliga verktygsmakarbristen i landet.
– Pensionsavgångar har gjort att de som brynte och kände och fick bitarna att lira ihop med varandra inte längre är kvar. Nu möter vi den bristen med teknikutvecklingen. Dessutom innebär investeringen en möjlighet att ta expressjobb i form av snabba verktyg, provverktyg, som kan vara redo för provkörning inom ett dygn, säger Sven.

 

Mångårig erfarenhet av verktygstillverkning


Östlings har konstruerat och tillverkat formverktyg i snart 60 år, både produktionsverktyg och provverktyg. Man erbjuder även provkörning och intrimning av verktyget innan leverans – och om så önskas även lågserieproduktion i provverktyg inom formsprutning för att kapa uppstarttiden fram till serieproduktion. Företaget har en separat serviceavdelning där man precis nyanställt personal för att öka i kapacitet.

 

Östlings konstruerar och tillverkar såväl provverktyg som produktionsverktyg och har en väl utbyggd serviceavdelning.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto Gabriella Mellergårdh & ÖstlingsKONTAKTUPPGIFTER

Östlings Verktygs AB

Telefon: 0370-333160
Mail: info@ostling.se

Besöksadress:
Marieströmsv. 47
33532
GNOSJÖ

Postadress:
Marieströmsv. 47
33532
Gnosjö

Webbadress:
www.ostling.se