Vecka 28 Lördag 13 juli Grattis Joel, Judit
Valuta
EUR 11.49 0.08 0.083
GBP 13.68 0.00 0
USD 10.53 0.04 0.041
BÖRSEN 17:30
2.28%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Stor efterfrågan på svenska formverktyg

Orderstocken är välfylld hos Östlings i Gnosjö. Hemflytt genererar allt fler förfrågningar på verktyg – och smarta automationslösningar möter behoven.

 

 

Vid inlastningen radar Sven Sköld upp senast inkomna material till nya verktyg. Han blir själv förvånad när han ser resultatet på de åtta pallarna.

– Det blir svettigt det här, skrattar Sven.

Verktygsmakarna Östlings ökade i omsättning från 23,5 till 27,5 miljoner under förra året och 2023 ser man ut att takta upp ytterligare.

– Vi har mer än vad vi brukar i orderstocken. Många frågor utifrån kommer från företag som flyttar hem så det känns som att efterfrågan på svenska verktyg verkligen har svängt och håller i sig, säger Sven.

 

Material till åtta nya verktyg har just kommit in hos Östlings. Trots förmodad lågkonjunktur är orderstocken mer välfylld än vanligt. 

 

Ny teknik ger kapacitetsökning

 

Ökad efterfrågan sätter press på behovet av verktygsmakare.

– Vi måste öka kapaciteten på verktygs­tillverkningen i Sverige. När efterfrågan finns måste vi ta hand om den svenska marknaden, men det är svårt att hitta rätt kompetens, konstaterar Sven.

En väg till kapacitetsökning är att satsa på ny teknik. För fem år sedan gjorde Östlings en strategisk investering i en helautomatisk fräs- och gnistcell för produktion av verktygsdelar.

 

Ökad kapacitet med smart automation. Östlings ser tydligt att man producerar fler verktyg på samma personal och att det finns fler timmar att utnyttja i maskinerna med automatisk palletering och magasin.

 

 

Automatiserad programmering av elektrodberedning

 

Nästa flaskhals att ta sig an är programmeringen.

– Vi tittar just nu på en lösning som genererar programunderlag automatiskt. Upp till 70 procent av programmeringen för ett standardverktyg skulle kunna ske automatiskt, förklarar Sven.

I första hand kommer Östlings att titta på möjligheter att utveckla och automatisera programmeringen för elektrodberedning.

 

Automationslösningar för programmering är ett kommande utvecklingsprojekt – i första hand för elektronberedningen.

 

Ökar – trots bistra tider

 

Bland inkomna projekt finns bland annat ett stort möbelföretag med egna produkter som startat en egen formsprutning och som har köpt en del av sina formverktyg hos Östlings. Tack vare Östlings koncept att också erbjuda stödproduktion i provverktyget har man lockat flera innovatörer som nått stor framgång med sina produkter.

– Att vi i bistra tider ändå ökar är en bekräftelse på att allt fler vänder hem med produktionen, säger Sven Sköld.

 

Stödkörning i provverktyget. Även uppfinnare och ensamföretagare som normalt hade vänt sig till Asien för att komma i gång med sin produkt väljer att köpa formverktyg i Sverige idag, säger Sven Sköld.

 

 

 

FAKTA
Östlings – konstruktion och tillverkning av formverktyg för termoplast. Även provverktyg för snabba prototyper och lågserieproduktion. Snabb support och service.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Östlings Verktygs AB

Telefon: 0370-333160
Mail: info@ostling.se

Besöksadress:
Marieströmsv. 47
33532
GNOSJÖ

Postadress:
Marieströmsv. 47
33532
Gnosjö

Webbadress:
www.ostling.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår