Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 20 Onsdag 18 maj Grattis Erik
Valuta
EUR 10.5 0.03 0.035
GBP 12.4 0.00 -0.001
USD 10 0.08 0.075
BÖRSEN 17:30
-1.01%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Verktygsmakare – ett yrke med potential

Det finns utrymme för rejäl tillväxt på svensk verktygsmarknad. Det menar Sven Sköld, vd Östlings, som tar hjälp av ungdomar i framtidsspaningen.

 

Kvalitet och närhet till service är viktiga konkurrensmedel inom verktygsbranschen. Och det kan Sverige erbjuda.

– Det finns absolut potential för oss att växa. Min förhoppning är att verkstadsindustrin ska öka i hela landet, säger Sven Sköld.

 

Ökad produktion och precision

 

Det största hotet mot tillväxt är bristen på verktygsmakare, en utmaning som kräver kreativa lösningar. Östlings har investerat i en helautomatisk fräs- och gnistcell från OPS Ingersoll bestående av en sänkgnist, en femaxlig höghastighetsfräs samt robotplock med magasin som hanterar båda maskinerna. Dessutom är systemet integrerat med en CMM-mätmaskin från Mitutoyo.

– Vi vinner i ökad precision, ökad produktion och fler maskintimmar, konstaterar Sven.

 

Den nya helautomatiska fräs- och gnistcellen ökar både precision och antal maskintimmar. ”Nu kan vi utan problem köra dygnet runt” säger vd Sven Sköld.

 

I stället för att förrigga i själva maskinen och manuellt mata in koordinater görs detta i mätstationen som sedan för över data till automationscellen.

 

UngDrive Masters hos Östlings

 

Investeringen till trots är behovet av personal fortfarande påtagligt. Här har Sven tagit hjälp av unga konsulter, i form av deltagare i UngDrive Masters.

Gnosjö Kommun och Gnosjöandans Näringsliv har för sjunde året i rad arrangerat SM för sommarföretagare. Östlings var ett av företagen som tog hand om och utmanade ungdomarna i kreativ problemlösning.

– Hos oss fick de jobba med frågan: Hur ska vi göra verktygsmakaryrket attraktivt igen? berättar Sven.

 

UngDrive Masters är Sveriges största läger för unga företagare. I somras besökte ett 70-tal ungdomar Östlings för att genomföra ett tävlingsmoment i SM för sommarföretagare.

 

Influencers kan lyfta yrket

 

Drygt 70 tonåringar deltog och svaren var förvånansvärt lika när grupperna redovisade sina lösningar: Verktygsbranschen behöver influencers som kan visa på hur kreativt, utmanande och välbetalt yrket är.

Snabba klipp på webben med lättförståeligt bildmaterial som skapar intresse är ett annat sätt att nå ut.

 

Likaså att göra Gnosjöregionen attraktiv att flytta till genom att exempelvis ordna boende eller öka upptagningsområdet genom att erbjuda milersättning eller gratis busskort.

– Verktygsmakare är ett skapande, tänkande och omväxlande jobb och jag tycker att ungdomarna kom med bra förslag på gerillamarknadsföring som kan lyfta yrket, säger Sven Sköld.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Östlings Verktygs AB

Telefon: 0370-333160
Mail: info@ostling.se

Besöksadress:
Marieströmsv. 47
33532
GNOSJÖ

Postadress:
Marieströmsv. 47
33532
Gnosjö

Webbadress:
www.ostling.se