Vecka 46 Tisdag 12 november Grattis Konrad, Kurt
Valuta
EUR 11.57 0.02 0.02
GBP 13.89 -0.06 -0.061
USD 10.9 0.06 0.06
BÖRSEN 17:30
-2.63%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Reelab och Returpack från kork till kork

Behovet av återvunnen plastråvara ökar inom förpackningsindustrin och allt fler får upp ögonen för PCR som hållbar kvalitet direkt från återvinning.

 

– Vi har skrivit ett kontrakt med Returpack, som innebär att vi får alla korkar och kapsyler från returnerade PET-flaskor till oss. Det är ett långsiktigt projekt för att generera material till nya förpackningar och slutmålet är att korkmaterialet ska bli till nya korkar, säger Kristin Nilsson, VD och delägare Reelab.

 

Reelab och Returpack sluter cirkeln tillsammans.

 

Materialåtervinning sluter cirkeln

 

Sverige är världsledande inom pantning – förra året pantades mer än 2,4 miljarder flaskor och burkar. Sedan vi, som första land i världen, införde det moderna pantsystemet har innovationerna avlöst varandra: från smarta transporter, utbetalningslösningar och innovativa automater till goda samarbeten för ökad materialåtervinning.

Samarbetet mellan Reelab och Returpack är ett sådant exempel. Det första samarbetsavtalet skrevs 2017 och korkarna från Returpacks korkanläggning har hittills fått nytt liv som kabeltrummor, soptunnor och lastpallar.

– Vi är stolta över det långa samarbetet med Returpack. Att vi nu kommit så långt med återvinning och retursystem att vi kan sluta cirkeln från kork till kork, med målet att förädla till en kvalitet likvärdig nyvara, är att använda våra resurser i samhället på rätt sätt, säger Kristin Nilsson.

 

Förra året förvandlades 1 300 ton kork till ny råvara. HDPE från återvunna korkar ger stora möjligheter för förpackningsindustrin att ställa om till rekommendationerna i Sveriges handlingsplan för plast.

 

 

 

Gynnar förpackningsindustrins omställning

 

I Sveriges handlingsplan för plast, som antagits av Regeringskansliet, har mål satts att minst 30 procent av materialet i plastförpackningar ska bestå av återvunnen råvara år 2030. Och återvinningsexperterna Reelab i Gislaved hoppas nu att förpackningsindustrin ska få upp ögonen för möjligheterna med PCR (konsumerat plastavfall) i allmänhet och HDPE i synnerhet.

– De som idag har produkter som tillverkas i HDPE skulle absolut kunna testa det återvunna korkmaterialet, säger Kristin.

HDPE är ett standardmaterial inom förpackningsindustrin, en mångsidig kvalitet som används både till formsprutning och extrudering.

– Det finns också viss möjlighet att mikronisera materialet, så att det kan användas i rotationsgjutning, säger Kristin.

 

I augusti 2023 flyttar Reelab in i nya lokaler på Mårtensgatan 12 i Gislaved.

 

 

 

 

FAKTA
Reelab – Med fokus på Er produkt och produktion förser vi polymerindustrin med högkvalitativa kompounds gjorda av 100% återvunnen plast.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Reelab

 



Reportage

Här förädlas konsumentplast

Återvunnen svensk plastråvara, närproducerad i Gislaved. Reelabs storsatsning med ny fabrik möjliggör högkvalitativa råmaterial – från konsumentspill.

Här finns recepten på hållbar plast

De är Gnosjöregionens experter på återvunna plastmaterial. Och med det nya labbet kan Reelab hjälpa ännu fler att producera i 100 procent återvunnet.

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

Reelab AB

Telefon: 0371-58 04 90
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Svarvargatan 6
33238
GISLAVED

Postadress:
Svarvarg. 6
33238
Gislaved

Webbadress:
www.reelab.com



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår