8 november 2023
3D-print för serieproduktion? Absolut!
Många förknippar 3D-printing bara med prototyper men det är hög tid att tänka om. Det menar ReThink Factory med sin växande 3D-printfarm i Värnamo.
– Bara hos oss har vi 20+ maskiner och fler på väg in. Genom vårt nätverk kan vi dessutom på kort tid få tillgång till mer än 160 maskiner, så att tänka serieproduktion i 3D-print är självklart idag, säger Robert Mellergårdh.
Växande 3D-print farm. Med fler än 20 filamenskrivare i produktionen kan man lätt skala upp till både små och mellanstora serier.
Hitta nya sätt att jobba
Han äger och driver ReThink Factory tillsammans med sonen Oscar Mellergårdh. Verksamheten föddes ur behovet att förse kunder med mindre batcher och snabbare leveranser.
– Jag har under många år utvecklat och sourcat produkter främst från Asien för den europeiska marknaden, men vi behöver hitta nya sätt att jobba, både för miljön och för att hjälpa våra kunder att slippa binda kapital i stora lager, säger Robert.
Här är 3D-printing helt rätt väg att gå, konstaterar han. Du minskar materialsvinn genom att bara använda exakt det material du behöver, du kan printa i återvunnet material och du printar exakt så många produkter som du behöver – när du behöver dem.
Oscar Mellergårdh (tv) och Robert Mellergårdh (th) inspekterar en nyutvecklad belysningskåpa som beställts av en kund.
Spårbarhet och immaterialrätt
– Dessutom ligger ReThink Factory steget före när det gäller spårbarhet och immaterialrätt. Vi kan integrera det unika systemet Whatt.io i alla våra produkter, säger Robert.
Whatt.io-systemet möter kommande EU-krav på digitala produktpass med möjlighet till identifiering av respektive produkt på individnivå. NFC-teknik och QR-koder gör det möjligt att förse användaren av en produkt med relevant data under produktens hela livslängd. Allt ifrån ingående material, tillverkningsprocess och monteringsanvisningar till uppgifter om reservdelar, reparationshistorik och hur produkten ska återvinnas. Lägg därtill en AI-driven chatbot och möjligheten att med blockchainteknik säkra information och skydda immaterialrätt.
– Det här är ett system som kommer att göra stor skillnad både för hållbarhet och trygghet, säger Robert.
3D-print passar också perfekt för reservdelsproduktion. Den gamla Fender-halsen har fått en ny 3D-printad kropp. En uppskattad födelsedagspresent från sönerna till Robert.
Ny investering – 3D-printer i jätteformat
När GnosjoRegion.se kommer på besök i lokalerna på Bredasten i Värnamo har maskinparken precis utökats med en MAGNUM 3D-printer från The Industry. En jätteskrivare som kan hantera utskriftsvolymer upp till 2,2 m3 med förvånansvärd hastighet.
– Jag gjorde en CAD-modell av en fåtölj häromkvällen, printade ut en liten modell först, modifierade den och skrev sedan ut den i MAGNUM. Den blev riktigt bra, säger Oscar Mellergårdh. Utskriften tog ungefär 5 timmar och fortfarande dröjer doften av trä kvar i lokalen.
– Den är utskriven i ett biokompositmaterial från Stora Enso som består av 50 procent träfiber. Vi kan också printa detaljer och möbler av utslitna och återvunna fisknät, säger Oscar.
Nöjd med testutskriften i MAGNUM-skrivaren. ”Fåtöljen blev riktigt bra”, konstaterar Oscar Mellergårdh.
From trash to treasure
MAGNUM kan printa från både pellets, granulat och flakes med allt ifrån återvunnet bildäcksgummi till restprodukter från kaffetillverkning. Nya materialtester pågår kontinuerligt.
– Det öppnar för massor av möjligheter. Vi kan ta hand om en waste stream från en produktionskedja och skapa nya produkter. From trash to treasure, säger Oscar.
Extra roligt, menar både Oscar och Robert, är det faktum att MAGNUM-skrivaren föddes i Värnamo som ett skolprojekt i anslutning till Campus Värnamos utbildning i 3D-teknik. Skrivaren tillverkas också lokalt hos DynaMate i Värnamo.
– Och nu kan vi som första företag i Värnamo erbjuda legotjänster på MAGNUM-skrivaren. Det känns riktigt bra, säger Robert.
Pallen har skrivits ut i ett biokompositmaterial som består av 50 procent återvunna fisknät från havet (rPP) och 50 procent träfiber.
FAKTA ReThink Factory AB – Vi 3D-printar dina idéer – från produktidé till prototyp och lågserieproduktion.
Text: Michael Åstmar, GnosjoRegion.se
Foto: Patrik Leonardsson, GnosjoRegion.se