5 mars 2024
Restprodukter från skogen blir bioplast
Rigef Plastemballage möter framtiden med nya materialinnovationer och cirkulära lösningar – och växer med ett tillbygge på nära 2 000 kvm.
Den bruna prassliga plastpåsen bär en tydlig doft av trä och är ett av flera exempel på nya spännande biomaterial som Rigef Plastemballage i Smålandsstenar erbjuder sina kunder.
– Vi har tittat länge på mer miljövänliga alternativ och kan idag producera och sälja produkter i det här biomaterialet, som tillverkas av restprodukter från svensk skog. Lokalproducerat och med lägre CO2-utsläpp, säger John Fredriksson, säljare.
Plastemballage tillverkat av restprodukter från svensk skog. Resurssmart och lokalproducerat från förnybara källor.
Cirkulära flöden och retursystem
Materialutveckling är ett hett område, efterfrågat av kunder som vill ligga i framkant när det gäller hållbarhet.
När det gäller plast i allmänhet och polyeten i synnerhet, som är grunden i Rigefs produktion, är möjligheterna till återanvändning och återvinning närapå oändliga.
– Vi jobbar cirkulärt i huset med en egen återvinningscentral där vi tar tillvara spill, smälter ner det och gör nytt granulat, berättar John.
Rigef har även ett retursystem som gör det möjligt för kunder att samla ihop och returnera plastemballage för återvinning.
– Vi vill gärna hitta fler sådana flöden tillsammans med våra kunder, säger John.
Rigef Plastemballage har en egen återvinningscentral i huset där man också tar emot returemballage från kunderna för regranulering.
Flyttar ihop med dotterbolaget
Rigef Plastemballage har trots svajig konjunktur haft en stabil utveckling. Under våren 2024 färdigställs ett tillbygge på nära 2 000 kvm för att bereda plats för ett femtontal maskiner och 10 medarbetare från dotterbolaget Wästgöta Plast.
– Vi flyttar hit hela produktionen som tidigare legat i Kalv utanför Burseryd. Eftersom vi bedriver samma typ av verksamhet blir det både roligare och bättre att ha allt samlat under ett tak. Vi ser många synergieffekter i detta, konstaterar John Fredriksson.
Det innebär också att de två företagen slås ihop med en gemensam personalstyrka på ca 25 personer.
– Det känns väldigt positivt!
Under våren 2024 blir det dags för inflyttning i tillbygget på nära 2 000 kvm. ”Det känns verkligen positivt”, säger John Fredriksson, ny säljare sedan ett år tillbaka.
Fakta:
Våra huvudprodukter är idag plastpåsar och säckar, polyetenark, förpackningsslang, leveransskydd och sträckfilm.
Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se