Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 51
Onsdag 19 december
Grattis Isak
Valuta
EUR 10.33 0.06
GBP 11.45 0.01
USD 9.04 0.00
BÖRSEN 16:20
0.27%

0

Ymer valde SMV för ny klipplinje

Ymer Industrial i Ljungby behövde en rikt- och klipplinje för sin produktion av kylare till så kallade Off Highway-maskiner. Produktionschefen Jim Eriksson gjorde som många andra – han googlade fram en leverantör och hamnade i Smålandsstenar.
– Jag hade hört talas om SMV Industrier tidigare, jag tittade runt på nätet och hittade dem. Vi tittade även på en italiensk tillverkare men det finns stora fördelar med att ha närheten till både leverantör och support som vi får nu. Historien bakom moderbolaget Ymer Technology startade 2005 i Stockholm där huvudkontoret fortfarande finns kvar. Det hela började som en liten importfirma som sålde vidare kylare då främst till fordon och maskiner som inte körs på vanliga vägar. – Verksamheten utvecklades och man erbjöd kunderna kompletta kylarsystem med fläktkåpor, slangar, pluggar med mera. För att lyckas med detta krävdes det att man investerade i en monteringsverkstad och denna valde man att placera i Ljungby, säger Jim Eriksson. Verksamheten i Ljungby startade 2007. Några år senare fick Ymer en stor vindkraftstillverkare som kund och den affären innebar att man startade ett kontor i Danmark nära kundens egen fabrik. Så småningom bestämde sig Ymer Technology för att starta upp en egen tillverkning av kylare och dotterbolaget Ymer Industrial föddes 2016. Jim Eriksson anställdes som produktionschef och idag bedriver man sin verksamhet i 12 000 kvadratmeter stora lokaler i Ljungby med sammanlagt cirka 80 anställda. – Vi har investerat för cirka 35 miljoner kronor. I våra nya fina lokaler finns det maskiner som ska sköta tillverkningen av kylarna, bland annat den nya linjen från SMV Industrier. Jim Eriksson berättar att det man investerat i från SMV Industrier är en klipplinje bestående av sax, kombinerad matare och riktverk samt avhaspel. Samtliga maskiner är tillverkade hos SMV och samtliga enheter styrs via SMV:s eget styrsystem från en gemensam operatörspanel. Totalt sett handlar det om en fem meter lång linje som nu ska tillverka detaljer till kylarna. – Vi är i startskedet av produktionen. Vi har fått fram de första provkylarna och nu är det omfattande tester som ska göras; sprängprover, mätningar och kontroller. Vi tittar på vilka kunder som är intresserade av att få svensktillverkade kylare istället för kinesiska. Många kunder idag kräver att tillverkningen sker i Europa, säger Jim Eriksson.
 Bland kunderna finns idag flera stora och välkända tillverkare av vindkraftverk, truckar, kompressorer, entreprenadmaskiner med mera. Framtiden ser mycket god ut för Ymer i Ljungby. I lokalerna finns plats för ännu en vakuumlödugn som är själva hjärtat i tillverkningsprocessen. Investerar man i ytterligare en ugn för att möta efterfrågan, då krävs också en klipplinje till. Och betyget på SMV Industrier såhär långt är gott. Ymer och Jim Eriksson är nöjda. – Det kan absolut bli så att vi köper en linje till!


KONTAKTUPPGIFTER

SMV Industrier AB

(SMV Industrier AB)

Telefon: 0371-34340
Mail: marketing@smv.se

Besöksadress:
Parkgatan 6
33331
Smålandsstenar

Postadress:
Parkgatan 6
3331
Smålandsstenar

Webbadress:
www.smv.se