Vecka 21 Torsdag 23 maj Grattis Desideria, Desirée
Valuta
EUR 11.62 -0.01 -0.006
GBP 13.65 -0.01 -0.007
USD 10.73 -0.01 -0.012
BÖRSEN 17:30
0.1%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Drömläge för närproducerad returplast

Sortering och återvinning av plast har aldrig varit hetare. Swerec hör till pionjärerna som idag driver utvecklingen framåt med egenutvecklad teknologi.


– Allt som vi sorterar och bearbetar här i Lanna önskar vi skulle hamna här i Gnosjöregionen, i plastmeckat, istället för att köras i lastbil till Europa.

Det vore win-win för alla, säger Leif Karlsson, vd Swerec.

 

Swerecs nya sorteringsanläggning är konstruerad och byggd av medarbetarna själva. ”Vi driver utvecklingen framåt”, säger (fr v) Leif Karlsson, Charlotte Ruther och Robin Tiljander.

 

Växande efterfrågan på återvunnen plast

 

Här på Swerecs anläggning i Lanna, Bredaryd, processas upp till 12 ton material per timme, eller om du så vill 60 000 ton per år, i effektiv automatsortering. Hushållsförpackningar sorteras, analyseras, processas och registreras för att säkerställa material och volymer.

Hittills har kunderna framför allt funnits i norra Europa.

– Men i takt med att plasten kommit upp på politikernas agenda så ser vi en större efterfrågan även i Sverige på återvunnet material. Just nu håller vi på att etablera samarbete i Gnosjöregionen. Här kommer det att hända mycket framöver, siar Leif.

 

Här sorteras idag ca 25 000 ton plast varje år, plast som sedan bearbetas och upparbetas för att bli till nya produkter.

 

Ny helautomatisk sorteringsanläggning


Mycket har redan hänt hos Swerec. Här besitter personalen inte bara kompetens inom plast och återvinning. Robin Tiljander, IT-ansvarig, har skräddarsytt ett produktionsuppföljningssystem för att säkerställa att all data flödar och formateras säkert och automatiskt, utan handpåläggning. Och i mars 2021 invigdes Swerecs nya helautomatiska sorteringsanläggning – konstruerad och byggd in-house.

– I den nya anläggningen kvarnas materialet så homogent som möjligt för att optimera sorteringsprocessen, berättar Robin.

 

Ett 25-tal anställda jobbar i den högautomatiserade sorteringsanläggningen. Swerec växer och söker kontinuerligt efter ytterligare personal.

 

Har skapat en helt ny produkt


Tack vare den nya anläggningen har Swerec kunnat sortera ut den allra minsta plasten som annars gått till förbränning och istället fått fram en helt ny produkt, fines, som man hoppas få sälja mer av till regionens plastföretag.

– Vi är ett tjänsteföretag idag men i framtiden kommer vi att bli mer av produktionsbolag. Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för våra kunder, våra medarbetare och för miljön, säger Charlotte Ruther, ekonomiansvarig.

 

Tack vare innovativa sorteringslösningar har Swerec tagit fram en helt ny produkt med homogent material som man hoppas ska intressera plastproducenter i Gnosjöregionen.

 

 

 

FAKTA SWEREC I SVERIGE AB

Vi är företaget som med teknisk kompetens och smarta lösningar erbjuder tjänster för kunder & uppdragsgivare inom plaståtervinning.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Swerec



KONTAKTUPPGIFTER

Swerec i Sverige AB

(Swerec i Sverige AB)

Telefon: 037083170
Mail: info@swerec.se

Besöksadress:
Stengårdsvägen 1
33374
BREDARYD

Postadress:
Stengårdsv. 1
33374
Bredaryd

Webbadress:
swerec.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår