Vecka 21 Onsdag 22 maj Grattis Hemming, Henning
Valuta
EUR 11.63 0.02 0.021
GBP 13.66 0.06 0.063
USD 10.74 0.04 0.042
BÖRSEN 14:09
-0.1%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Grön omställning för Västbo Transport

Snart rullar gaslastbilar och ellastbilar på gatorna i Smålandsstenar. Ett grönt initiativ av transportbolaget som kör 220 varv runt jorden per år.

 

– Det kommer att kännas bra att köra helt koldioxidneutralt. Biogasen rötas lokalt och med solcellerna som vi installerade i vintras kan vi producera vår egen el, säger Jacob Axelsson, vd Västbo Transport.

 

Helelektriska lastbilar på gång

 

Transportbranschen har mött både utmaningar och möjligheter under de senaste åren. När internationella transporter har försenats har man kunnat lita på att svenska transportbolag ser till att godset kommer fram i tid.

Samtidigt har drivmedelspriserna rusat och den gröna omställningen utmanat, för även om utbudet av helelektriska personbilar ökar i snabb takt så har inte lastbilsleverantörerna presterat i samma omfattning. Och leveranserna av nya bilar tar tid.

– Men Scanias ellastbilar har förtur i produktionen så om vi har tur kan våra första helelektriska distributionsbilar rulla i Smålandsstenar redan i höst, säger Jacob.

 

Provkörning pågår med Ahmad Helal, chaufför Västbo Transport. Redan i höst kommer helelektriska lastbilar att rulla i Smålandsstenar.

 

Laddar med egenproducerad el

 

Att kunna ladda elbilarna med energifrån den egna solcellsanläggningen känns extra gott, menar Jacob.

– När vi beställde anläggningen för drygt ett år sedan skulle produktionen motsvara drygt hälften av vår energiförbrukning. Sedan dess har vi bytt ut all vår belysning mot energisnål och närvarostyrd LED-belysning som kommer att minska vår energiförbrukning rejält. Så vinsten blir ännu större, konstaterar Jacob.

 

Solcellsanläggningen hos Västbo Transport producerar cirka 400 000 kWh per år.

 

Tankstation för biogas

 

En viktig del i Västbo Transports gröna omställning är också samarbetet med Småländska Bränslen som innebär att en tankstation för biogas byggs intill åkeriet. Här kommer allmänheten att kunna tanka biogas och här kommer Västbo Transport själva att tanka sina fem nya biogasdrivna lastbilar som kommer att cirkulera i närområdet.

– Vi räknar med att få våra biogasbilar under första halvåret 2023 och det blir ungefär samtidigt som man också kommer ett kunna tanka här, säger Jacob.

Investeringen av el- och biogasdrivna fordon tar tid att räkna hem, trots bidrag från staten.

– Men vi måste ta initiativet och vi hoppas att våra kunder också ser nyttan av det, säger Jacob.

 

Kompostavfall blir till biogas i Västbo Transports nya lastbilar. ”Det känns bra att köra koldioxidneutralt”, säger vd Jacob Axelsson.

 

 

FAKTA
Västbo Transport – Punktliga transporter av parti- och styckegods med 110 lastbilar och över 180 anställda. Tillhör Schenkers Värnamodistrikt.

 

Gabriella Mellergårdh,GnosjoRegion.se
Foto: Västbo Transport

 

 

 KONTAKTUPPGIFTER

Västbo Transport Aktiebolag

Telefon: 037134950
Mail: info@vastbotransport.se

Besöksadress:
Assaregårdsv. 2
33391
SMÅLANDSSTENAR

Postadress:
Assaregårdsv. 2
33391
Smålandsstenar

Webbadress:
www.vastbotransport.se/Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår