Hos Gnosjöregionen hittar du företag som arbetar med gjutning i dess olika former.

Vecka 16 Måndag 15 april Grattis Olivia, Oliver
Valuta
EUR 11.58 -0.01 -0.008
GBP 13.56 0.00 0.002
USD 10.89 0.01 0.005
BÖRSEN 17:30
0.77%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Gjutning

Snabba tips om

    1. Gjutningsprocessen går ut på att smälta någon slags metall ned i en form för att få fram en färdig detalj.
    2. Det finns flera olika gjuteritekniker beroende på vad du vill uppnå, men press-, sand- och precisionsgjutning är de vanligaste.
    3. Största fördelen med gjutning är att du kan skapa en geometri med minimal bearbetning och utan materialspill, jämfört med exempelvis skärande bearbetning.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

En gjutningsprocess består i regel av sex steg: formtillverkning, smältning av material, avgjutning, stelning, urslag och eventuell efterbehandling. Förutom när det gäller olika metaller och legeringar är det också en vanlig metod för att arbeta i material som plast, betong, gips, vax och glas. Förutom när det gäller olika metaller som aluminium legeringar samt betonggjutning är det också en vanlig metod för att arbeta i material som plast, gips, vax och glas.

 

Gjutning

 

Olika gjutmetoder

De vanligaste metoderna för metallgjutning är press-, sand- och precisionsgjutning. Andra gjutmetoder är centrifugalgjutning, stränggjutning och stiggjutning. De vanligaste metoderna för metallgjutning är press-, sand- och precisionsgjutning. Andra gjutmetoder är centrifugalgjutning, stränggjutning, götgjutning och stiggjutning.

 

Historik

Redan ca 4000 år f Kr började man använda sig av gjutning som metod för att formge metaller. Det var i områdena runt Svarta havet och Kaspiska havet som man använde öppna stenformar och göt koppar. Så småningom utvecklade man en delad form i bränd lera som gjorde ytorna bättre. Man märkte också att materialet fick bättre egenskaper om man använde en legering av två metaller. I Kina kunde man redan 700 år f Kr smälta och gjuta gjutjärn. En teknik som inte började användas i Europa förrän ca 1000 år e Kr.

Gjutning

 

Sammanfattning av Gjutning

När du vill ha en färdig detalj med minimal bearbetning och i princip inget materialspill är gjutning en bra metod.

 

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Precisionsgjutning | Pressgjutning |Sandgjutning | Gjutning | Betonggjutning | Gjutning i aluminium

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår