Vecka 49 Fredag 8 december Grattis Virginia
Valuta
EUR 11.21 -0.06 -0.064
GBP 13.08 0.00 -0.001
USD 10.39 -0.09 -0.09
BÖRSEN 17:30
-0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Gnosjö

Gnosjö är centralort i Gnosjö kommun. Gnosjö ligger mitt i kommunen längs länsväg 151. Många förknippar Gnosjö med uttrycket Gnosjöandan.

 

Gnosjö

Gnosjöandans vagga (foto: Gnosjö kommun/smalandsbilder.se)

 

Missa inte detta när du besöker Gnosjö

  • Töllstorps industrimuseum. Här får man en inblick i Gnosjöandans vagga, det började med tråddragning på 1700- och 1800-talen. På museet får man se när man drar järntråd, tillverkar kruköron, vispar, säkerhetsnålar och kakmått.
  • Hylténs industrimuseum. Museet är en gammal metallindustri som drevs mellan 1874 och 1974 och är helt intakt och ser ut som en metallindustri i Gnosjö såg ut på 1930-talet. Ett 30-tal maskiner drivs av axelledningar som får sin kraft från det 100-åriga kraftverket. Detta ger också belysning till fabriken.
  • Gnosjö Hjälper. Ett stort Secondhand-varuhus i Gnosjö som säljer allt från kläder och möbler till böcker, prylar och annan kuriosa. Gnosjö Hjälper drivs ideellt av Lions, Rotary, Metall avd 171, Svenska kyrkan och Missionskyrkan i Gnosjö, Scoutkåren i Gnosjö samt Östhjälpen i Gislaved.
  • Töllstorps fritidsområde. Runt Töllstorpasjön ligger detta fritidsområde som omfattar cirka 200 hektar. Vandringsleder går härifrån till nationalparken Store Mosse och naturreservatet vid Isaberg.
  • Konstverket Pussel. Konstverket som står i Gnosjö centrum invigdes hösten 2011 som en del i projektet Gnosjöandan som konstverk. Konstnären heter Björn Jäderås, Tingsryd.

 

Känt från regionen

Gnosjöandan. Numera är Gnosjöandan ett registrerat varumärke. Begreppet står bland annat för ett stort yrkeskunnande, arbetsamhet, sparsamhet, ödmjukhet och respekt, samverkan och entreprenörskap. 

Politikern och tillika ministern Maria Larsson är från Gnosjö. Det är också designern Lisa Bengtsson, fotbollsspelaren Morgan Nilsson och Stefan Kardebratt, keyboardist i Flamingokvintetten.

 

Historia

Gnosjö ligger i gamla Gnosjö socken, som har medeltida ursprung. Gnosjö landskommun bildades vid kommunreformen 1862. Så småningom utökades kommunen och 1971 bildades Gnosjö kommun. 

I Gnosjö har man hittat fem stenåldersboplatser och enstaka lösfynd. Namnet Gnosjö är taget från kyrkbyn, år 1397 skrevs Gnosjö Gnoxrydh. Förstavelsen är troligtvis ett äldre namn på den nuvarande Sjöarpsjön, ledet ryd betyder röjning.

 

Gnosjö

Gnosjö kyrka (foto: 0371.se)


Gnosjö

Töllstorps industrimuseum och park (foto: 0371.se)
Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår