Vecka 49 Lördag 9 december Grattis Anna
Valuta
EUR 11.27 0.06 0.057
GBP 13.14 0.00 0
USD 10.47 0.08 0.083
BÖRSEN 17:30
0.98%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Öreryd

Öreryd ligger högst upp i Gislaveds kommun längs riksväg 26, Nissastigen. Orten räknas tillsammans med Valdshult och Stengårdshult till ”Toppen på Gislaveds kommun”, en geografisk benämning på den norra delen av kommunen.

 

Öreryd

Öreryds skola (foto: Gislaveds kommun)

 

Missa inte detta när du besöker Öreryd

  • Öreryds kyrka. Kyrkan byggdes 1744-1750 efter att den medeltida träkyrkan dömts ut vid en syn 1738. Kyrkan ligger vackert i Öreryd och är synlig från Nissastigen.
  • Örerydslägret. Under andra världskriget fanns det i Öreryd ett läger som blev tillflykt för norska motståndsmän. Senare under kriget blev det också ett militärt träningsläger för norska polistrupper. Under krigsåren fanns över 
    40 000 norrmän här. Idag finns en minnessten rest vid platsen.
  • Fornminnesleden. Området kring denna vandringsled i Öreryd är som namnet säger rik på fornlämningar, bland annat gravfält från äldre järnåldern samt flera gravrösen.
  • Den gode herden. Konstnären Sven Johansson står bakom denna skulpturgrupp som står utanför missionskyrkan i Öreryd. Fårhjorden, utförd i smidesjärn, står på socklar av sten och är hämtade från gamla torp och gårdar i Öreryd.
  • Annelis Ridcenter. Isabergs Ridklubb i Öreryd är en kvalitetscertifierad ridanläggning med ridhus och vackra ridleder.

 

Känt från regionen

Musikteatern Ja vi elsker som spelades i en tältsalong i Öreryd under sommaren 2008 blev en succé. Teatern handlade om de norska krigsflyktingarna i Öreryd under andra världskriget. Sammanlagt blev det 15 föreställningar som sågs av 6 000 personer.

 

Historia

Första gången som Öreryds socken i gamla Mo härad omnämns i böckerna är 1390. Namnet skrevs Örudrudh och kommer från namnet på en äldre bebyggelse som omtalades redan 1262, Öariwdhum. 

Området kring Öreryd är rikt på fornlämningar. Stenåldersboplatser, ett 20-tal gravrösen från bronsåldern, åtta mindre gravfält med domarringar från järnåldern samt två runristningar vid kyrkogården. 

Öreryds 1900-talshistoria präglas annars av det flyktingläger som fanns på orten och som blev en tillflyktsort för över 40 000 norska motståndsmän. Örerydslägret satte sina spår i kyrkbyn. Handelsboden fylldes av folk, de norska motståndsmännen marscherade bygatan fram och Elsas Kafé blev något av en träffpunkt i byn.

 

Öreryd

Minnessten rest vid platsen där Örerydslägret låg (foto: Gislaveds kommun)


Öreryd

Örerydsbadet vid norra Gussjön med långa sandstrand (foto: 0371.se)


Öreryd

Öreryd kyrka (foto: 0371.se)
Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår