Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 30
Tisdag 23 juli
Grattis Emma
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 3 m/s
Väderprognos från Yr
Tisdag
Onsdag
Torsdag
GNOSJÖREGIONEN 23°

Nyanlända kvinnor med sikte på industrin

De är målmedvetna, nyfikna och längtar efter jobb. På Arbetsförmedlingen Värnamo tar nyanlända kvinnor första steget till arbete inom industrin.


– Tack vare Sverige har jag fått stora möjligheter som jag inte hade i mitt hemland. Nu hoppas jag att jag får ett jobb så att jag kan försörja min familj och vara en del av det svenska samhället. Jag vill betala skatt och ge någonting tillbaka till Sverige, säger Nasra Ali från Somalia.

 

Hallå arbetsgivare! Flera nyanlända kvinnor har tagit första steget till ett arbete inom industrin. ”Hör av er till oss så kan vi skräddarsy en lösning” säger Sören Karlsson, Arbetsförmedlingen.

 

Lär känna svensk industri


Nasra är en av sju nyanlända kvinnor som deltagit i projektet ”Yrkescafé Lager Industri”, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Vuxenutbildningen Värnamo. Under projektets gång har man hunnit med allt ifrån att provköra truck och besöka företag till att skriva CV och lära sig mer om hur svensk industri fungerar. Det som återstår är bland annat speeddejting med Lernia. Sedan kommer en ny grupp att startas under våren.

 

Projektet ”Yrkescafé Lager Industri” har gett nya möjligheter. Kanske blir truckförare nästa yrke för Sawsan Lakmuosh, Syrien.

 

Fler nyanlända ut i arbete


– Det handlar ju om att få unga och nyanlända ut i arbete. Vi ville också se det här som en inskolning till industrin, säger projektledare Emma Kursten, Vuxenutbildningen.
Projektet har slagit hål på en hel del myter både om industrin och det svenska samhället.
– Vi har fått visa vilka möjligheter det finns för en kvinna här i Sverige att jobba med vad som helst – så länge man har viljan, säger Emma.

 

Nästa jobb i sikte? Hunan Mohamed, Sudan, på studiebesök hos SwePack.

 

”Här finns bara möjligheter”


Och viljan finns verkligen hos det här gänget. Alla berättar entusiastiskt hur bra de trivs i Sverige och hur gärna de vill börja jobba och bli en del av samhället.
– Vi ser att det finns en otrolig vilja, motivation och glädje. Vi vet ju också att det finns många tillverkande industrier i den här regionen som gärna vill få in fler kvinnor i verksamheten, så här finns bara möjligheter! konstaterar Tommy Sjögren, Arbetsförmedlingen.

 

Att lära sig skriva ett bra CV är ett viktigt steg till jobb. Mayada Khalaf, Syrien, får goda tips.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Emma KurstenKONTAKTUPPGIFTER

Arbetsförmedlingen Värnamo & Gnosjö

(Arbetsförmedlingen Värnamo & Gnosjö)

Telefon: 0771-600000
Mail: varnamo@arbetsformedlingen.se

Besöksadress:
Expovägen 6
33142
Värnamo

Postadress:
Box 534
33125
Värnamo

Webbadress:
www.arbetsformedlingen.se