Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 33
Lördag 15 augusti
Grattis Stella, Estelle
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Lördag
Söndag
Måndag
GNOSJÖREGIONEN 15°

Viktiga ljusglimtar på arbetsmarknaden

I coronakrisens spår spås rekordhög arbetslöshet. Men det är viktigt att ge statistiken rätt perspektiv. Många arbetslösa går ut i jobb – varje vecka.

 

– Varje vecka skrivs folk ut härifrån för att de har fått arbete, säger Charlotte Engström Andersson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Till exempel i Gislaveds kommun gick långt över 400 personer ut i arbete under årets första sex månader. Och gör man ett stickprov på vecka 26 ser man att 40 personer gick ut i arbete i Värnamo kommun, vilket är fler än under både 2018 och 2019.

 

Många branscher går bättre än någonsin förr och det är viktigt att påminna sig om.

 

Färre varsel än i övriga landet

 

– Det är en ruljangs på folk, det står inte stilla, och det är väldigt viktigt att påpeka. Känslan är att vi här i Gnosjöregionen har färre varsel jämfört med övriga landet, säger Charlotte.

Kollegan Sören Karlsson instämmer och påpekar att vissa branscher går bättre än någonsin, som detaljhandeln, då med fokus på varor som livsmedel, byggmaterial och fritidsutrustning.

– Företag som gör utrustning till vården går också väldigt bra, och företag som varit snabba att anpassa sin produktion, säger Sören.

 

För den som vill veta mer om vilka möjligheter som finns att rekrytera nya medarbetare eller använda de digitala onlinetjänsterna för arbetsgivare, finns företagsrådgivarna Sören Karlsson och Charlotte Engström Andersson redo att bistå Gnosjöregionens företag med råd och tips.

 

Nöjda efter lyckad rekrytering

 

Ett företag med rejäl medvind är Separett AB i Värnamo. Både i maj och juni månad gjorde man all time high och toppade därmed omsättningen från förra året redan i halvårsskiftet.

– Vi har ett ganska nytt samarbete med Arbetsförmedlingen som vi absolut kommer att utveckla eftersom vi är så nöjda, berättar produktionschef Ola Nilsson.

Under Arbetsförmedlingens ”Gör Plats-mässa” för arbetssökande med olika funktionsvariationer ställde Separett ut för att utöka sitt team med någon i produktionen som kunde ta sig an lite enklare arbetsuppgifter.

 

 

”Vi fastnade direkt för varann”

 

Responsen blev enorm, Separett fick ett 70-tal sökande till tjänsten.

– I företagets vision står vi för en öppen och mångkulturell miljö, för mångfald och allas lika värde. SIUS-konsulent Anita Friberg på Arbetsförmedlingen hjälpte oss i matchningen att hitta den person som skulle passa i vårt företag, och när vi träffade Ferid Sabanovi fastnade vi direkt för varann, säger Ola Nilsson.

 

Separett AB hoppas att fler företag vill öppna sina hjärtan och anställa personer med funktionsvariationer eftersom ”det ger så mycket positivt tillbaka”. Här nyanställde Ferid Sabanovi (tv) tillsammans med Rasmus Möller (th).

 

 

 

FAKTA ARBETSFÖRMEDLINGEN
Arbetsförmedlingen är en statlig förvaltningsmyndighet. Hos oss kan du som arbetsgivare hitta din nästa medarbetare och upptäcka nya sätt att rekrytera, på egen hand eller tillsammans med oss.

 

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se, Arbetsförmedlingen och Separett ABKONTAKTUPPGIFTER

Arbetsförmedlingen Värnamo & Gnosjö

(Arbetsförmedlingen Värnamo & Gnosjö)

Telefon: 0771600000
Mail: varnamo@arbetsformedlingen.se

Besöksadress:
Expovägen 6
33142
Värnamo

Postadress:
Box 534
33125
Värnamo

Webbadress:
www.arbetsformedlingen.se