Vecka 48
Onsdag 29 november
Grattis Sune
Nederbörd 0.1 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Onsdag
Torsdag
Fredag
GNOSJÖREGIONEN -6°

0

De ordnar vad företagen efterfrågar

Campus Värnamo vill möta näringslivets behov av kompetensutveckling. 
- Det är jätteviktigt för att säkra Gnosjöregionens framtida konkurrenskraft.

Det säger Niclas Stensson, utvecklingsstrateg på Campus Värnamo. Verksamheten startade redan 2007 när ett storföretag i regionen hörde av sig med konkreta behov av 3D-tekniker. "Vi behöver folk, hur gör vi?" Resultatet blev en 2-årig högskoleutbildning inom 3D-teknik som fortfarande är en av Campus Värnamos mest efterfrågade.

- Det är precis så här vi vill jobba. Vi drar inte i någonting utan att det finns ett verkligt behov hos näringslivet. De signaler jag får när jag är ute och möter företagare avgör vilka kurser och utbildningar vi anordnar, säger Niclas Stensson.


Niclas Stensson, utvecklingsstrateg på Campus Värnamo, välkomnar dialog med företagen kring behovet av kompetensutveckling. I bakgrunden Stefan Johanssons konstverk "Alla får åka med" i Campus Värnamos nyrenoverade lokaler i Gummifabriken.

Ny utbildning inom produktionsutveckling

Senaste tillskottet i utbildningskatalogen är en 1-årig YH-utbildning inom produktionsutveckling som startar i höst. För behovet av produktionsutvecklare, produktionstekniker, kvalitetstekniker och produktionsledare är stort i regionen. Utbildningen ges i Värnamo, Nässjö och Jönköping.

- Utbildningen riktar sig till personer med yrkeserfarenhet som jobbar i produktion idag och vill ta ett större ansvar. Flera ledande företag i regionen har ställt sig bakom ansökan att få genomföra den här utbildningen, säger Niclas.

Olika behov - många olika utbildningar

Den 2-åriga YH-utbildningen Fastighetsingenjör är ytterligare ett exempel på näringslivets behov. I det fallet är det bygg- och fastighetsbranschen som efterfrågar kompetens för ett hållbart byggande och förvaltande av fastigheter. Utbildningen har fokus på energieffektivisering. 

Ibland kan det handla om kortare, enklare uppdragsutbildningar, till exempel inom affärsengelska, som Campus Värnamo skräddarsyr för ett företag. I höstas hade man också en efterfrågad kortkurs i LEAN där även tjänstemän stod i kö för att lära sig hur man kan använda verktygen inom offentlig sektor. I höst väntar ytterligare en LEAN-utbildning i samarbete med Högskolan i Borås. 


Våra blivande Fastighetsingenjörer Jan Alam och Erik Westerlund i sina nya utbildningslokaler.

Enstaka kurser och uppdragsutbildningar

Campus Värnamo har kontakt med högskolor och utbildningskonsulter och kan snabbt dra igång en utbildning när det behövs. Som företag kan man också köpa utbildningsplatser på enstaka kurser i ett större utbildningsprogram, både på högskole- och yrkeshögskolenivå. Dessutom finns det just nu möjlighet att anmäla sig till kursen Energieffektiv, god belysning. Utbildningskatalogen hos Campus Värnamo förändras därför ständigt. 

- Jag är så övertygad om att vi gör rätt här. Det viktigaste är att fylla näringslivets behov. Vi vill i alla sammanhang bjuda in till dialog för att vi ska kunna satsa på rätt utbildning, säger Niclas.

Möjlighet till forskningsprojekt

Här finns också möjligheter för företag som har tankar kring forskning och utveckling som skulle kunna stärka verksamheten. Näringslivets behov och engagemang efterfrågas stort i forskarvärlden.

- Här kan vi förmedla kontakt med högskolorna eftersom vi har ett så utbyggt nätverk. Och det handlar inte i första hand om att gå in med pengar, det forskare behöver är företag som kan ge lite av sin tid, säger Niclas.


En ny 1-årig utbildning, Produktionsutveckling, startar i augusti 2014. Senaste ansökningsdag är 15 april.

Samarbete med Tekniska Högskolan

Campus Värnamo arbetar på uppdrag av kommunen i nära samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping .  Det är Tekniska Högskolan i Jönköping som är utbildningsansvarig för utbildningarna 3D-teknik, Fastighetsingenjör och Produktionsutveckling. Alla utbildningar har en ledningsgrupp där företagen är i majoritet. På det sättet sker kontinuerlig utveckling av utbildningarna i enighet med näringslivets önskemål och behov.

Nyinflyttade i Gummifabriken

Sedan oktober 2013 bedriver Campus Värnamo sin verksamhet i nyrenoverade Gummifabrikens lokaler vilket har gett möjlighet till tillväxt. På bottenplan finns lärosalar, grupprum och en större hörsal för cirka 90 personer. Andra våningen rymmer administration och teknikcenter, en mindre hörsal, grupprum samt så småningom även ett nytt kommunbibliotek. 

Det är här Campus Värnamo 120 inskrivna studenter som läser programutbildningar studerar. Därtill kommer deltagare i fristående kurser, uppdragsutbildningar och internutbildningar. På tredje våningen sitter Värnamo Näringsliv AB med sin inkubatorverksamhet och coachning samt andra som jobbar med utvecklingsfrågor inom kommunen. Branschorganisationen Skärteknikcentrum har också flyttat in.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se.


KONTAKTUPPGIFTER

Campus Värnamo

(Campus Värnamo)

Telefon: 0370-377000
Mail: campus@varnamo.se

Besöksadress:
Gummifabriken i Värnamo, Jönköpingsvägen 15
33134
Värnamo

Postadress:
Värnamo kommun, Campus Värnamo
33183
Värnamo

Webbadress:
www.campus.varnamo.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår